Nu kommer Hofors-Calle, Nu blir det fest

Det är alltid intressant att höra gamla historier och få en inblick i människorna som levde här i Hofors innan oss. Ni kanske minns historien om Bruksfiskaren Johan Wilhelm Högström.  Denna morgon fick jag ett meddelande till Hoforsbloggen via Facebook, och det var Calle Rockbäck som ville berätta om ett inlägg han gjort på sin sida om sin far,Hofors-CalleHofors-Calle.För min del är det första gången som jag hör talas om Calle, men det är en värmande historia.

Min pappa var en gång i tiden en känd omtyckt profil i bygden. Kallades för Hofors-Calle och var du och bror med alla. Fast början var inte helt lätt. 
Arbetet som armerar på byggen var för 65 år sedan ett hårt och tungt arbete. 
När så byggföretaget han jobbade för, fick nya intressanta objekt i Kiruna, valde min pappa och stanna kvar i Hofors. 
”Flytta till Kiruna. Aldrig någonsin,” sa han till mig många år senare. 
I stället började han med två tomma händer, samt en säck potatis, bygga upp en egen verksamhet som affärs-och handelsman med Hofors som bas. 
Det var ett enormt slit. 
Arbetsdagarna började klockan 03.00 på morgonen och först fram emot 22.00 på kvällen var arbetsdagen slut. 
Sex dagar i veckan höll han på så. Söndagen-vilodagen-sov han. På så vis byggdes en omfattande grönsaks-och fiskhandel med både butik och torghandel i Hofors samt i Långshyttan, några mil bort i skogen. 
Bäst trivdes han med att köra sin varubil ut till kunderna på landsbygden. På så vis lärde han känna alla möjliga omöjliga människor. 
Skämten blev många, för min pappa hade en väldig humor. 
”Nu kommer Hofors-Calle, Nu blir det fest,” tjoade bönderna. 
Mycket riktigt hände det, att han spelade munspel och dansade med bondmororna. Jodå, jag vet, för jag följde själv med några gånger och fick uppleva några lyckliga stunder tillsammans med min pappa.

Hela texten återfinns under denna länk. Är det någon av de äldre läsarna som minns Hofors-Calle?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *