Torsåkersbo Officerare I Slaget Vid Poltava 1709

Vi har mycket att tacka släkten Petré för i vår kommun. Förutom det som idag sysselsätter en ansenlig mängd människor nere i ”gropen”, så har vi ju faktiskt Mördarvargen från Hofors, som har all potential att bli något som lockar besökare till kommunen. Av en händelse så insåg jag denna förmiddag att det finns många spännande historier och levnadsöden kopplat till släkten Petré. En som dessutom tar oss hela vägen till slaget vid Poltava den 28 juni 1709.

Målning av Pierre-Denis Martin

Som en stor entusiast av militärhistoria, är det intressant att ibland gräva sig ned i historien och titta på detaljer runt det som numera bara omnämns i förbifarten vid historiska händelser. Just slaget vid Poltava får anses vara tidpunkten då den hyllade krigarkonungen Karl XIIs krigslycka vände och det hör till allmänbildningen att veta åtminstone i grova drag vad som hände både före och efter, så det skall jag inte gå in närmare på. Däremot när man studerar människor som deltog i själva slaget så dyker Robert Petré upp som fänrik i den Karolinska armén. Efter att ha hittat hans dagbok, snokade jag runt lite och hittade en sida från en entusiast i kommunen där hans levnadsöde beskrivs.

Petre, som var född i Arboga troligen 1678, tillhörde den i Gästrikland välkända brukspatronsläkten med samma namn, trädde i tjänst vid regementet 1702 som gemen soldat och följde det sedan i fält ända fram till Poltavaslaget 1709, då han blev rysk fånge. Han hade då avancerat till fänrik. I 13 år framlevde han sitt liv i Solwytschegodsk som krigsfånge och återkom först i maj 1722 till fosterlandet, befordrades samma år till löjtnant med bibehållen fänriksindelning, vari ingick bl. a. kronobostället Nordansjö i Torsåker. Där avled han 13 april 1725 och begrovs 12 dagar senare på socknens kyrkogård.”

Tack vare projekt Runeberg så finns dagboken att läsa online för alla som vill höra Fänrik Petrés egna ord i bakhuvudet, det tar sin tid att begripa den gammeldags svenskan som dagboken är skriven på, men otroligt intressant att bläddra i.

Om informationen stämmer så ligger han alltså begraven i Torsåker, och kanske väl värt att göra ett besök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *