Lokalpolitisk Bomb

Rubriken i all ära, men särskilt uppseendeväckande är det inte att Socialdemokraterna nu öppet går ut att de vänstrat fast åt höger.

Arbetarbladet – Nytt styre i Hofors – Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet

Gefle Dagblad – Nytt styre i Hofors – Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna i Hofors samarbetat och bildat majoritet tillsammans med Vänsterpartiet.

Det samarbetet är nu ett minne blott då Socialdemokraterna i ställer väljer att alliera sig med Centerpartiet och Liberalerna i en ny majoritet.

– Vi ser Centern och Liberalerna som bra partier och vi ligger nära varandra lokalpolitiskt, säger Daniel Johansson som är ordförande för Socialdemokraterna i Hofors.

Något som ska ligga bakom är att Socialdemokraterna upplevt att tonen den senaste tiden varit mer inriktad på konflikt än samverkan.”

Redan kort efter att Hoforspartiet konstaterats vinna fyra mandat så antyddes det från Centerpartiets håll att ett ”hemligt samarbetsavtal” inför valet 2018 skulle kunna innebära en förändring av maktförhållandet i Hofors. Att det skulle vara mer av ett tyst samarbetsavtal var ju med största sannolikhet därför att Centerpartiet spelade med helgardering i tipset. Svängde det åt det ena hållet så kunde man ju hoppa dit, åt det andra bibehålla sitt samarbete med Alliansen. Politik helt enkelt. Att S haft ett gott öga till Folkpartiet, eller Liberalerna som de numera vill kallas är inte heller en hemlighet. Känslan har alltid varit sedan jag själv började ägna mig åt fritidspolitikeri, att ett sjunkande S varit oroliga för vad framtiden skall bära med sig och om inte det räcker med det egna valresultatet, förlita sig på ett betydligt mer växande Vänsterpartiet, men också tänka att gardera upp med ytterligare ett mindre parti som L eller C.

Nu har alltså allt spruckit och plötsligt blev vardagslunken i lokalpolitiken lite som ett hett slutspel i ishockeyn. En sprucken allians ( i den mån det existerat en sådan lokalt), ett utsparkat Vänsterparti som knappast kommer att hålla igen munnen och sluta ”bråka”, en opposition som består av minst sagt ytterligheter från höger till vänster. En sak kan jag dock hålla med om i Daniel Johanssons uttalanden och det är att L och C är bra partners för lokalpolitiken. Det kommer nämligen in en enormt bra kompetens i bland annat Hans Backman, Ann-Sofie Stenbacka och Hans Larsson. Stabila ”spelare” om vi fortsätter på hockeytemat. Vill man göra det bästa för Hofors, så skall S omedelbart byta ut kommunalrådet Linda-Marie Antilla mot erfarne riksdagsveteranen Hans Backman, då blir det struktur och ordning och reda på sammanträdena igen. Det skulle också visa att man verkligen bryr sig om Hofors. Just nu upplevs det bara som det lilla tåget som tuffade på och intalade sig självt att:

4 thoughts on “Lokalpolitisk Bomb

 1. S visade lite helggodis för C och L och då kunde man inte ens stava till Alliansen. 2014 hade vi en gemensam valrörelse för att skapa en borgelig majoritet som skulle bryta en politik och en socialistisk vänster politik som låg som en varm blöt filt över utvecklingen ii kommunen . Nu öppnade sig syltburken och direkt så hoppade man på socialist tåget. Men murkna träd ramlar väl först när det blåser.
  Ser i tidningar och Radio Gävleborg att vice Kommunalrådet (fd) försöker tona ner sitt agerande på senaste KS med att det var SD han siktade på med sin grova påhopp i affekt. Men att han rakt ut ilokalen under pågående möte fullkomligt skrek ut .Samarbetar man med SD då är man Nazist – Fascist och Terrorist direkt riktat till oss Moderater. Kommentera detta hur ni vill men det finns gränser för hur man offeciellt uttrycker sig under ett KS möte. Och det var fler saker som flög i lluften än en penna. Motiveringen till detta utbrott var att vid ett tidigare möte iKS hade jag puttat på min gamle barndomskompis Raimo från SD att nu var det dags att vakna och rösta. Att kalla detta för samarbete är horribelt . Eller är det detta som är kommunistiskt demokrati? Dom som var med i lokalen kan styrka detta. Gör dom inte det så håller dom inne med sanningen.
  Värdegrunds utbildning?

 2. Ja du bloggargubbe nu måste man fråga sig , har du ramlat och slagit i , för hur kan man föreslå en avdankad folkpartist som ordförande, det enda avtryck han gjort på mig är när han ville måla om sandlådor på Storgatan , men som vanligt det sket sig , snart föreslår du väl den tatuerade ”ambassadören” som ordförande. Var kommer ditt eget parti in i denna sandlådedebatt, är ni utfryst eller passar inte ert partiprogram för Hofors? Ha en bra dag i ditt politiska liv. Från det ena till det andra, har du något bra förslag hur man skall rösta i nästa kommunalvalet? ?

 3. Sett till ”Hofors bästa” så är Hans Backman alldeles ypperlig med sin rutin från riksdag och politiska erfarenhet att leda möten och sammanträden. Jag väljer det varje dag före ett kommunalråd som sitter och tuggar tuggummi, skrapar trisslotter och tittar på roliga SMS från sitt barn och dessutom försöka dela med sig det ”komiska” i det hela till resten av sammanträdets närvarande. Man behöver inte gilla ”avdankad folkpartism” för att inse att det bästa för Hofors vore någon som åtminstone tog det hela på allvar.

  Vad gäller Hoforspartiet så kan det ju knappast bli bättre av situationen eftersom vårat motto som också ser ut att ha anammats av de andra partierna är just ”Det som är bäst för Hofors”. Att man ens tänker så dessa dagar vittnar ju bara om framgångar för kommunen. Våra intention hela tiden har varit att samarbeta efter om förslagen är rimliga, genomförbara och just gynnar Hofors kommuns invånare.

  Nästa val ja, ja det är en öppen fråga det. Vad tillåter ditt samvete dig att rösta på som stämmer med dina egna åsikter?

 4. Om den som Sossarna lanserade som sin kandidat till Kommunalrådsposten inte förstår hur viktig det ”Förtroendeuppdraget” är, då är sossarna riktigt illa ute. Skrapar trisslotter…… under pågående förhandlingar. Man häpnar. Eller inte! Det är inget jobb, för sköter hon uppdraget så ansvarslöst, bör det bli sparken direkt. Man undrar om hon är eliten bland sossarna. Då lär dom väl skrapat ända nere på botten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *