Donald Trumps Son Bor I Hofors

Donald Trump besökte under slutet av 1980-talet Sverige och träffade då en kvinna som han hade en natt av passion med och som resulterade i att ett barn föddes. Sonen heter Rolf Eriksson och arbetar på en bygggrossist här i Hofors.

Det var när Trump besökte Sverige i slutet av 1980-talet, inbjuden av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som han träffade Gunvor Eriksson, Rolfs mor.

– Mamma jobbade som inköpare på Sandvik, några mil härifrån. Han kom dit som ledare för en grupp handelsstudenter från USA för att kolla koncernens nya trainee-program. Det ordnades en fest på kvällen för studenterna och det var då de träffades, säger Rolf Eriksson bland annat i intervjun.

SR Gävleborgs uppgifter har fått stor uppmärksamhet i Trump-kritiska kabeltevebolaget CNN. I motsvarande grad har Fox News, presidentens informella bundsförvant, tonat ned händelsen och kallat det hela ”illvilliga rykten, fabricerade av svenska feminister i syfte att förlöjliga presidenten”.

 

Som grädde på moset så har historien ytterligare en tvist. Den väl- eller ökände (vilket som passar er bäst) Micke Ohlsson har under Rolfs liv fungerat som en fadersfigur.

”– Jag ser mig lite grann som adopterad av goda omständigheter; Hofors är en fantastisk plats att växa upp på, det tror jag också att alla har kunnat se på teve nyligen.

Det Rolf syftar på är SVT:s programserie Samtidigt i Hofors, där ortsbornas vardags- och festliv skildrades närgånget i fyra timslånga program.

– Jag känner Micke, hårdrockaren, som var med i serien. Han har varit som en slags fadersfigur för mig, och gett mig goda råd och stöd – det är jag otroligt tacksam för.”

 

Nu finns det antagligen många som tar sig för pannan och tänker ”Nej det här kan inte vara sant”, och det är det inte heller. När jag först läste texten så hakade jag upp mig på att vi skulle ha ett Byggmax i Hofors och tänkte genast på att här måste tidningen fått det lite fel eftersom det borde stå Hedins Trä. Det var först några sekunder senare när ögonen fastnade på sidans nyhetsflöde som jag förstod att det här är ju helt galet och en skämtsida.

Och vad kan vara mer passande att lyfta fram en dag som denna, Källkritikens dag, som fokuserar på hur man skall granska nyheter eller påståenden innan man tar det för sanning. Runt om i landets skolor kommer man idag att ägna sig en hel del åt att reda ut vad det innebär att vara källkritisk. Påståenden är inte sanna bara för att det står på social media, i en blogg, en webbsida eller ens i etablerad media. Man bör alltid försöka analysera syftet med en text och i den mån man kan, sanningshalten. Dagligen bombarderas vi med olika former av påståenden som har ett syfte, att vilseleda eller övertyga människor om ditt eller datt. Inte minst när det kommer till heta och dagsaktuella ämnen som invandring och flyktingpolitik. Allt som oftast så påstås en sak och i debatten skall det motbevisas med en annan, lika tvivelaktig källa. Och vad som egentligen är sant eller falskt saknar allt som oftast betydelse eftersom människor då redan har intagit en ställning för eller emot. Jag lyfter inga specifika exempel på det eftersom det finns i drivor i ert flöde på till exempel Facebook eller Twitter.

 

Kontentan är att även om man har en dag där det uppmärksammas extra noga, så skadar det inte att vara kritisk till allt ni läser. Ställa er frågor om rimlighet och syfte. Till och med i stora internationella nyheter så kan det dölja sig vad som blivit ett populärt modeord på sistone efter just Donald Trumps framfart i USA, Fake news. Och Rolf Eriksson från Hofors? En enkel bildsökning ger ett helt annat resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *