Rösträtt För 16-Åringar Ratas

En intressant artikel från grannkommunen gällande sänkt rösträtt i kommunval:

Vänsterpartisterna Patrik Liljeglöd, Thomas Nilsson och Rolf Gradén föreslog att Falun skulle ansöka om att som försöksverksamhet sänka rösträttsålder i kommunalvalet 2018 till 16 år.I demokratiutredningen föreslås att ett antal försökskommuner ska genomföra kommunval med rösträttsålder från 16 år vid valen 2018 och 2022.”Med röstberättigande hos gymnasister kan undervisningen göras oerhört mycket mer konkret och verklig, både under högstadie- och gymnasietiden”, skrev motionärerna.De framhöll att undervisningen redan från 12 års ålder kan ha sikte på nästa val.”Ungdomarna kan hänvisa till nästa kommunalval när styrande politiker beslutar om att lägga ned deras fritidsgård”.

Majoriteten i kommunfullmäktige avslog motionen med motiveringen att det av formella och administrativa skäl inte är möjligt att sänka rösträttsåldern från och med 2018 års kommunalval.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *