En Ask För Överlevnad

Ibland händer det att man får spännande utmaningar som bloggare. Företag som vill skicka saker som skall testas och sen förhoppningsvis, så gillar man dom så pass mycket att man även vill skriva om dom. Antingen via bloggen eller omdömen som de använder som recensioner av sina prylar. Ett importföretag som ägnar sig åt försäljning av friluftsutrustning frågade om jag kunde tänka mig att testa den här lilla näpna asken innan de börjar saluföra den.

Tillverkaren heter MFH, och saluför kläder och utrustning för både äventyrslystna och naturintresserade som taktisk utrustning för militära ändamål. Jag tycker mig ha noterat att den här typen av företag nästan ploppar upp som svamp om hösten och efter regn. Givetvis med enormt skiftande kvaliteer. En del saluför rent skräp till billiga priser, men andra har produkter av hög kvalité. Marknaden växer eftersom allt fler har insett att militära produkter fungerar lika bra i fredliga sammanhang, till exempel på vandringar eller campingturer. Tyvärr är det även så att yrkesmänniskor också har behov av bättre produkter än vad vår egen regering givit dem för att utföra sina uppdrag. Drar mig bland annat till minnes artikeln i Expressen som förfärande nog avslöjade att svenska FN-soldater fick betala ur egen ficka för att ha tålig utrustning.

Gustav uppger att han, för egna pengar, köpt utrustning för 15 000 kronor.

Hans främsta invändning mot utrustningen som Försvarsmakten tillhandahåller är att den är för tung och gjord av material som inte andas i värmen i Mali.”

I vilken mån de svenska soldaterna är i behov av en överlevnadsutrustning i fickformat får jag lämna därhän. Men jag gissar att de inte skulle vara nöjda med vad som sägs vara avgörande för liv och död i en nödsituation. Här är orginalinnehållet i asken:

1 broschyr med goda råd för hur man skaffar mat. vatten och ett särskilt avsnitt som säger att svampar är olika. En del giftiga och andra ätliga. Ganska praktiska råd för hur man utvinner vatten på olika sätt, hur man navigerar efter stjärnor och med kompass och bygger ett vindskydd. Hur man enklast gör upp en eld med olika metoder och hur man signalerar till flygplan. Broschyren har dessutom en 18 cm linjal tryckt i nederkant på pappret.

1 olycksrapport, där man kan fylla i väsentlig information om en person blir skadad och rita i en människofigur var skadan sitter.

1 litet kit om man behöver sy något. 2 vita knappar,2 säkerhetsnålar (som kan vara användbara för annat) samt 6 stycken sytrådar i olika färger.

1 värmeljus

1 tändsticksask med 10 stickor och ett plån

1 blyertspenna

1 visselpipa

1 liten fällbar kniv tillverkad i Kina

4 säkerhetsnålar i 2 olika storlekar

1/2 meter tunn koppartråd

1 eldstål

1 vajersåg

1 fiskeset med 4 sänken, 3 krokar, 3 beteslås och någon meter fiskelina

1 liten kompass

1 förpackning med en bomullstuss

1 ask med en spegel invändigt för att signalera

Om man som kund letar efter en praktisk överlevnadsask och bara läser innehållet i just denna så kan det låta som att allt man behöver finns där. När man väl granskar innehållet så behöver man inte ens vara en hyggligt insatt ”överlevare” för att inse att det är är skit. Rent illaluktande skit. Storleken på knapparna till exempel passar bäst för en skjorta i storlek för barn så varför dom ens är med är ett mysterium. Tändstickorna skulle inte klara lite väta, blyertspennan är gjord för någon med spädbarnshänder, knivbladet är sågtandat och har en tendens att vika sig ur själva handtaget som inte borde få kallas handtag, vajersågen är av sällsynt dålig kvalité och kompassen ligger tillsammans med de andra metalldelarna och visar sällan samma riktning. I en nödsituation så skulle möjligen fiskesetet kunna vara av viss nytta, säkerhetsnålarna om man behövde reparera kläder provosoriskt eller använda som metkrokar. Eldstålet fungerar faktiskt tillsammans med den riktigt dåliga kniven och bomullstussen användbar för att fixa eld. Det enda som jag egentligen inte kan ondgöra mig över är visselpipan. Den låter och gör det ganska illa. Den fyller sin funktion för att uppmärksamma att här händer det något. Informationen på pappersbiten är ganska bra trots allt, om man inte har några färdigheter tidigare. Men jag inbillar mig att en tioåring redan lärt sig det väsentliga i skolan.

I slutänden så blir man mest förbannad och besviken även om köpesumman tycks ligga runt 150 spänn. Man kan ganska enkelt plocka ihop bättre saker i sitt hem som ger större och bättre förutsättningar (vilket jag ska göra och visa upp skillnaden senare). Asken har dock ett bra format för en ficka av normal storlek och är egentligen samma ask som en sportfiskare förvarar lite extra krokar, beteslås mm i fast utan facken som skiljer pryttlarna åt. Jag tänker inte ens länka till inköpsställen, vill man ha det här fiaskot får man Googla på egen hand.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *