Jalapeño Poppers

Nu har vi kommit några dagar in på ett nytt friskt år och själv har jag njutit av några lediga dagar. Eller egentligen en överdrift för efter ett par stycken av dem så började jag känna mig ganska rastlös. Jag funderade till och med om det varit ett misstag att börja trappa ned på åtaganden för att njuta av ett lite lugnare liv. Det tar antagligen bara lite tid att ställa om sig. Känns antagligen bättre när isarna lossnar och fiskesässongen på öppet vatten startar. Med mycket tid tillhands så blir det många spontana hemmaprojekt. Ett var att på nyårsdagen tillverka Jalapeño Poppers. Sparköp hade nämligen riktigt fina och stora exemplar i butiken.

Det finns många olika versioner av det här smaskiga tilltugget. Man kan både grilla, fritera och överarbeta sin egen version om man känner för det, men just den här görs mycket enkelt i en vanlig ugn. Några få ingredienser. Först och främst några hyggligt stora jalapenos. Cheddarost, en liten ask/burk färskost, bacon.

Man kan börja med att riva cheddarosten ganska grovt och sen blanda den i en skål med färskosten. Den kan vara smaksatt eller naturell, själv valde jag en med smak av vitlök och örter.

 Efter julstöket så fanns det även riven Västerbottenost så jag tänkte att det kunde kanske sätta lite nordisk prägel på tilltugget.

Sen rör man bara ihop det hela så att man får en liten smidig smet liksom.

Ugnen sattes på 200 grader, och under tiden som den värmde upp sig, förberedde jag en djup plåt med galler ovanpå och folie inuti. Detta för att det kommer att droppa baconfett och en del smält ost, och man vill gärna inte att tilltuggen skall bada i det.

Sedan är det de enkla sakerna kvar. Skär jalapenon på längden, se till att stjälken sitter kvar. Det är praktiskt att hålla i senare när man skall äta dem, och det ser ganska festligt ut.

Ta en liten tesked och skrapa ur innehållet. Det gör att dom egentligen tappar en del av sin vanliga styrka, men man vill ju gärna få plats med ganska mycket fyllning. Ett viktigt moment är också att hålla reda på vilka halvor som passar ihop. Jag gjorde först misstaget att lägga alla i en hög vilket medförde att jag fick pussla ihop dem senare. Tidsödande och inte så roligt som det låter.

Sedan sätter man ihop halvorna.

Tar en skiva bacon och lindar den runt chilifrukten. Man kan dra åt den ganska hårt eftersom baconet är elastiskt och sedan försluter det hela.

Placera dem på gallret och när ugnen nått rätt temperatur ställs det hela in i ugnen i ca 20 minuter och sköter sig självt. Man ser på baconet att det får lite färg och blir lätt krispigt. Man får avgöra lite själv när man plockar ut dem igen helt enkelt.

Man kan låta dem svalna något innan man stoppar dem i munnen. Men dom är goda både lätt varma och kalla. Man kan också servera med en kall salsa att doppa dem i eller bara så enkelt som gräddfil med hackade örter. Gräslök kan rekommenderas.

Man kan göra ganska många på en gång och sen ha till servering på partajet eller bara som hockeytilltugg i JVM-tider.

2 thoughts on “Jalapeño Poppers

  1. Vilket snack! Men vart hittade du färska Jalapeños ?

    Letade med lykta på både ICA, Coop samt Sparköp utan framgång. Är det Lidl som gäller?

    Med vänlig hälsning,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *