Hofors Stolthet: Brandmän & Ambulanspersonal

Läste en fackförbundstidning (SEKO tror jag det var) under helgen och förvånades över vilka dåliga villkor de egentligen har. Ambulansmän, Poliser, Brandmän är ju den viktigaste livlinan vi har om något inträffar i vår vardag. Illa nog att Polisen oftast lyser med sin frånvaro, men tänk den dagen ni får svaret att vare sig brandmän eller ambulans kan komma till er hjälp på grund av neddragningar mm. Till skillnad från många andra yrken i samhället så unnar jag dessa varenda krona de kan få ut eftersom de osjälviskt sätter sina egna liv på spel för andras.

Idag läser jag i Dala Demokraten om hur man planerade att avveckla deltidsstyrkan i Borlänge 2007 men att de nu kan komma att bli brandförsvarets spjutspets på orten. (klicka på bilden för fullständig artikel)

Onekligen började jag fundera över hur det ser ut i vår egen lilla del av världen. Brandstationen ligger som bekant bredvid min egen favoritplats här i Hofors; Ankdammen. Jag har suttit och tittat på byggnaden, sett hur de pysslat med sina brandbilar och utrustning och naturligtvis känt ett slags sting av stolthet att det finns människor som verkligen arbetar osjälviskt. Slog mig när jag skrev detta inlägg att jag gjort ett tidigare inlägg som var lite mindre smickrande då en annan Hoforsbo bloggade friskt men tyvärr lade ned sin sida. Lyckligtvis finns ett screen kvar av vad han skrev:

Har vi en fast enhet i Hofors eller är samtliga deltidsbrandmän? Ambulanspersonalen verkar dock vara riktigt på hugget eftersom jag ser dem nästan dagligen i sin bil. De skall dock ha all heder för sina insatser.

4 thoughts on “Hofors Stolthet: Brandmän & Ambulanspersonal

 1. Brandmännen är deltidare allihopa. Sedan nyår är man dessutom en man kort pga ”besparingar”.
  Ambulansen har tidigare varit 2 ambulanser som utgått från Hofors men nu återstår bara en. Även där är det besparingar.
  Det som är lite riskabelt med alla dessa besparingar är att den enda ambulans som utgår från Hofors ska täcka upp västra gästrikland. I klarspråk talar man om den västra halvan av gästrikland. Nästan hälften av hela skiten alltså.
  Sedan dom tog bort den andra ambulansen har även belastningen ökat på den kvarvarande ambulansen. Ofta hinner dom inte ens äta på sina skift.

  Finns hur mycket som helst att skriva om alla nedskärningar och besparingar som dom slänger in stup i kvarten.
  Vet inte hur ambulanspersonalen känner, men jag vet att många på brandsidan har börjat ledsna ganska rejält.
  Vi deltidare vill ha en så hög nivå på allt vi gör som möjligt, men tillåts bara hålla oss på den (enligt lag) lägsta nivå som finns.
  Är ingen rolig känsla eftersom man vet att förr eller senare kommer det hända nåt där vi inte kommer kunna hjälpa de som behöver det.
  Och det är, på ren svenska, åt helvete!

  Vill även passa på att påpeka att det mig veterligen inte finns en enda deltidsbrandman i Hofors som gör det dom gör pga pengarna.
  En normal månadslön ligger runt 2500-3000 kr efter skatt och det är inte direkt Von Anka mycket pengar med tanke på att man ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet i en hel vecka. Oavsett om du är på jobbet, är ledig eller har semester förväntas du dyka upp jävligt snabbt om det blir larm.
  Vi gör det för att det är kul och lärorikt. Att man sedan hjälper människor är en ren bonus

 2. Samhällsfunktioner man absolut inte får tumma på. Jag ser hellre att man drar ned på dagisverksamhet än gör räddningstjänsten ihålig. Samhällets ryggrad utan att skräda orden.

 3. Även dagisbarn ska en dag bli brandmän. En stolt yrkeskår som många drömmer om. Dessa ärliga räddare i nöden som bara för gott med sig, skänker oss trygghet som ingen annan påminner lite om superhjältar bland dagisbarnen där de bekämpar eldmonster med vatten.
  Sjukt att det inte finns som ”TB” skriver en fast kår på heltid inom dessa områden. Samhällets A & O är ju en fungerande räddningstjänst, jag bara undrar, varför ställer ni upp alls för en sån skitlön? Vad är det som gör att ni inte strejkar? Varför ställer inte resten av kommuninnevånarna sig bakom dessa Hjältar? Varför låter kommunen det ske alls med neddragningarna? Har hur många frågor som helst kring ämnet ”räddningstjänst” men nu måste jag kolla brandvarnaren.

 4. Pike: Som jag skrev så har vi detta yrke inte för pengarna utan för att det är ett intresse. Något vi finner kul, lärorikt och givande.

  Angående strejk. Visst kan vi strejka, men en strejk inom vårt yrke ger inte så mycket då vi fortfarande måste åka på alla larm och dessutom se till att all utrustning är redo för larm.
  Det blir ingen större skillnad för oss som jobbar och absolut ingen skillnad för kommuninvånarna.

  Att kommuninvånarna inte ställer sig bakom räddningstjänsten när det gäller nedskärningar och försämringar är inte så konstigt då de flesta med all säkerhet inte vet hur läget ser ut. Vi inom kåren får ju inte ens reda på vad som är på gång förrän det är klubbat och klart. och försämringen är ett faktum så resten av kommunens invånare får nog inte mer info kan jag tänka mig.

  Sen vill jag även bara vara en viktigpetter 🙂 och påpeka att vi gör väldigt mycket mer än att bekämpa eld. De flesta larm har faktiskt ingenting med eld att göra.
  Brandmannayrket har blivit väldigt mycket mer inriktat på sjukvård och livräddande insatser.
  De få gånger vi faktiskt får ett brandlarm är ganska lätträknade. För det mesta är det rena sjukvårdslarm eller trafikolyckor och liknande där människor har gjort sig illa som vi åker på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *