Ett (nästan) Lokalt Öl Har Sett Dagens Ljus

Det är ingen väl bevarad hemlighet hos i synnerhet mina närmaste och bekanta, att min passion för den ädla drycken öl, det senaste året i synnerhet, utvecklats till något helt annat än ett lagom intresse. Sedan jag fick mer tid över har jag haft möjligheten att odla en större passion och fördjupa mig i alla de smaker som kan utvecklas i ett öl och i synnerhet de mindre bryggerierna som ploppar upp likt kantareller ett bra svampår. Jag importerar, mejlar och jagar udda sorter för att främst kryssa av samtliga sorter i boken 101 öl du måste dricka innan du dör. Det går lite sådär. Många av sorterna verkar tillsynes stört omöjliga att få tag i, så halva nöjet har blivit att leta reda på enstaka exemplar hos andra samlare. Sedan ser jag till att mina egna kylar ständigt innehåller en variation av olika sorter och märken.

Visst finns det en tjusning med att samla på olika saker, som bekant är jag även en hängiven samlare av de klassiska Star Wars-leksakerna från slutet av 70 och början av 80-talet. Men det har liksom sin begränsning ändå. Ett annat stort intresse har alltid varit mat och dryck, något som antagligen startade under den tid som jag var anställd på Systembolaget. Ölsamlandet har blivit något helt annat. Här kan man när andan faller på, öppna en flaska, studera dess färg, doft och smak,och försöka kombinera det med allt från förrätter till efterrätter eller enbart för avkopplande ”rekreation”.

Det är spännande att läsa om öl, lyssna på tillverkare som gör det på industriell basis till den glada amatören som lägger ner hela sin passion i att tillverka ett smakrikt öl i liten skala. Vi har några riktigt duktiga hantverkare i vår egen kommun där jag verkligen måste framhålla Mats Sahlén som en blivande stjärna på bryggarhimlen. Månne han vara den första som levererar ett Hoforsöl eller flera?

 

I väntan på att det kommer ett officiellt Hofors eller Torsåkersöl, så får vi hålla tillgodo med en nära kusin i form av Stjernsunds Brygghus. I helgen

hade man den officiella presentationen av tre spännande öl. Cronstedt, Emerentia och Polhem.  Tyvärr kunde jag inte närvara personligen, men håller mina tummar för att de hamnar på Systembolaget inom kort. Åtminstone som beställningsvara om inte i Hofors eget ordinarie sortiment. Följ bryggeriets arbete på Facebook via denna sida.

 

Stjernsunds Brygghus fokuserar på ekologiska drycker.

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

De tre ölen som presenterades i helgen är en lager vid namn Cronstedt, en APA,  American Pale Ale vid namn Emerentia och en IPA, Indian Pale Ale döpt till Polhem. Samtliga namn med stark anknytning till Stjernsund.

 

En oerhört spännande tanke är kombinationen med åkermarken runt Torsåker och vattenfabriken på Söderåsen. Med de redan idag skickliga öltillverkare vi har i kommunen skulle det vara ett otroligt spännande projekt att ta fram några sorter som blir vårt eget och som förhoppningsvis kan starta sin resa för framgång i omvärlden.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *