Om Krisen Eller Kriget Kommer

Under förra veckan damp det ner en folder som redan på förhand uppmärksammats på olika sätt. Det kan låta lite dramatiskt med rubriken ”Om krisen eller kriget kommer”, vi har varit förhållandevis skonade ifrån större katastrofer eller krissituationer i Sverige, men nu har man alltså uppdaterat de tidigare upplagorna och här finner man i korthet många goda råd. Bland annat tar man upp ämnen som att vara vaksam mot falsk information, hur man skall agera vid ett förmodat terrorattentat, olika offentliga larmsignaler och kanske det som berör oss alla, en checklista för hur man kan förbereda sig med mat, vatten, värme om sådana samhällsfunktioner av någon anledning skulle slås ut. Det är kort och gott vad varje individ i landet skall känna till.

Tyvärr är det konkret fakta att många av våra medborgare inte har vare sig kunskap, utrustning eller framförhållningen att vara förberedd för att hastigt byta en trygg tillvaro mot kampen för överlevnad. Man blir helt ställd när vattenkranen slutar att leverera färskt vatten, strömmen försvinner och man inte kan ladda sin mobil för att snapchatta, eller plötsligt står inför det faktumet att hyllorna gapar tomma i livsmedelsaffären. Personligen anser jag att det är en medborgerlig och mänsklig skyldighet att ha en krisplan om vi plötsligt kanske måste lämna våra hem på grund av en naturkatastrof eller brand, eller i ett än värre scenario, mitt under ett pågående krig. Baskunskaperna finns i den utskickade foldern eller tillgänglig för att ladda ner och skriva ut under denna länk.

Jag vill också slå ett slag för en mycket användbar och nyttig bok skriven av Niklas Kämpargård. Det är en fördjupning av folderns mer sammanfattande ämnen och tillhandahåller betydligt mer matnyttigt och användbar information även i vår vardag. Den finns att köpa på olika boksidor, Adlibris har den till exempel för 208 kronor. Boken går igenom en rad viktiga ämnen som kan vara av stor nytta både för dig själv och din omgivning under de olika kapitlen. Bostaden, maten, kroppen, samhället och förberedd. Bland annat hur du tillagar din mat utan elektricitet och förbinder blödande sår eller hanterar chock. Ett av kapitlen avhandlar också saker som kan vara bra att ha hemma eller i ryggsäcken om du tvingas lämna ditt hem. Jag skulle gärna se att den här boken var ett ordinarie studiemedel i grundskolan, där man förutom att lära ut livsviktig kunskap, även öppnar upp för diskussioner kring svåra ämnen som krig och samhället i kris.

Nästa vecka skall vi lära oss hur man utför synkroniserade eldöverfall och tillverkar napalm 😉

Det sista var ett skämt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *