Koloniträdgård Med Anor

Som någon av er läsare kanske minns, införskaffade jag en kolonilott lite hastigt och lustigt. Jag hittade en ganska intressant sida på webben som berättar mer hur det historiskt sett ut i Hofors med sina koloniträdgårdar. LÄNK HÄR. Ett utdrag ur texten:

Detta koloniområde anlades av SKF på bolagets mark 1952 på begäran av många arbetarfamiljer. Då gamla Hagaområdet revs på 1940-talet flyttade de flesta innevånarna till moderna hyreshus utan tillgång till egen täppa. Tidigare, vid arbetarkasernerna, fanns alltid möjlighet att odla. Mycket potatis sattes där men andra grönsaker var ovanliga i dessa land. Några bärbuskar, röda vinbär och krusbär, rabarber och nåt enstaka äppelträd som sällan eller aldrig gav någon frukt fanns också på gårdarna. (se kapitlet Arbetarkaserner)

Potatisåkrar
Från slutet av 1920- talet och fram till 50-talet, gav SKF också möjlighet att odla potatis på av bolaget plöjd mark. Med häst och vagn hjälpte man till och körde ut sättpotatisen till åkern. Där fick man välja om man ville ha en, två eller fler fåror. Dessa kunde vara väldigt långa. Ett år gjordes potatisåker i Långnäs. Ett annat i ”Värnviksbacken” öster om Lissgården. Under sommaren fick var och en rensa och sköta om sina fåror. Det var vanligt att de mindre barnen, som inte börjat skolan, var med vid arbetet i landet. Upptagningen gjordes gemensamt och säckarna med potatis kördes in till samhället och hemmen. Det betraktades som bra social service av bolaget när man körde hem säckarna så folk slapp bära dessa. Sedan förvarades potatisen i de källare som fanns till lägenheterna. Kaserner som t.ex. ”72:an” på Hagagatan hade sin källare i det närliggande ”49:an”.

1952
Koloniträdgården anlades på den tidigare åkermarken öster om kyrkogården, efter vägen mot Lissjön. Marken delades upp, numrerades och tilldelades odlarna. Vid anläggandet av koloniområdet var Nisse Lif pådrivande i föreningen. I början hade man vissa svårigheter att få ihop en styrelse. Avgiften för en lott var 50 kronor/ år. Idag är avgiften 100 kr/ år. Antalet odlare har minskat sedan starten då man var nästan 100st. Populariteten för kolonilotter avtog något under 70- och 90-talet. Idag är man 57st medlemmar. Tyvärr verkar intresset för föreningen svalt bland de yngre odlarna och de äldre upphör med verksamheten.

Det känns ju extra spännande att få förvalta om än en mycket ltden del av Hofors och verkets historia. Jag önskar verkligen att fler kunde förstå tjusningen med att ha en liten bit jord som man brukar till annat än att ställa trampoliner och uppblåsbara pooler på. Personligen har jag högt flygande planer för framtiden. Till hösten blir det inte mycket odlat, men redan nu kan man se en stor förändring till skillnad från det överväxta område som fanns där när jag kom.

Efter en ordentlig utrensning blev det inte alls mycket kvar. Ett litet parti där mynta växte som ogräs och några taniga rabarberskaft.

Den riktiga grönskan får låta vänta på sig till nästa säsong. I år hade jag och mina odlarkamrater planerat att omgärda de tre områdena vi införskaffat med staket och hönsnät, bygga grunderna till ett enklare växthus och sedan sitta där och fundera ut vad som kommer lämpa sig bäst att odla. På området finns en rekorderlig grillstuga där man kan återhämta sig om andan så faller på. Det finns fortfarande rikligt med kolonilotter kvar att lägga händerna på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *