10 Dagar Kvar – Nu Gissar Vi Mandatfördelningen Efter Valet

Det är 10 dagar kvar till vallokalerna stänger för detta val. Enligt lösa uppgifter har drygt 1000 personer i Hofors kommun redan förtidsröstat. Troligen blir det ännu fler nästa vecka och på själva valdagen. Det känns lite tjatigt att påpeka igen att ett högt valdeltagande är en tydlig signal om folkets vilja. Det diskuteras politik i alla sammanhang just nu och via sociala medier är det ren galenskap. Propagandan haglar från alla håll och kanter och många är redan trött på det här evinnerliga tjajet om politik som pågått, ja nästan sedan förra valet men nu blivit om än intensivare.

Tyvärr tror jag inte att det kommer att tystna efter den 9 september. Det verkar vara en oreda i vilka konstellationer man vill regera om man lyckas få majoriteten av rösterna. Man talar om blocköverskridande överrenskommelser, oheliga allianser som efter någon timme är helt otänkbart. Vem som skall stödja vem och vilka som inte alls vill samarbeta. Jag tror inte jag upplevt något så förvirrande under hela mitt liv när det kommer till politik.

Tidningsartiklar avlöser varandra, för och emot också där i samma medier fast olika ställningstagande varierande på vilken tidpunkt på dagen det är. De ”stora avslöjandena” om flygpoäng och ditten och datten där alla ska ha en poäng eller ett slagträ för att delta i debatten. Man talar om påverkansförsök från olika håll, Ryssland och Nordkorea. Valarbetare blir misshandlade, skyltar vandaliseras, även här i Hofors och hot delas ut. Visste man inte att det var val skulle man lätt kunna tro att det var dags för schlagerfestivalen.

Nåväl. Man bör försöka sia lite framåt. Hur skall mandaten fördelas på lokal nivå. Kommer Hoforspartiet återupprepa förra valets succe, kommer Folkhemmet Hofors/Torsåker att behålla sitt enda mandat eller finns det en chans att man går framåt igen? Har riksdebatterna påverkat lokala väljare om sin övertygelse på de större partierna som Socialdemokraterna, Moderaterna eller Vänsterpartiet?

Jag har naturligtvis inget som helst säkert underlag men jag tänker ändå drista mig till att slänga in en tipsrad på mandatfördelningen. Kan ju vara kul att se om jag har koll på svägningarna.

Valet 2014 såg ut så här:

Om vi börjar med Moderaterna så tror jag att dom kommer att nå 4 mandat detta val. Ett parti som har både kunniga politiker, engagemang och har ett gott öga till kommunens bästa. Ideologiskt så är det tufft i en historisk arbetarkommun att nå större framgångar.

 

Centerpartiet har även dom engagerade politiker och kompetens. Man har dock sedan S gjorde sig av med V mitt under mandatperioden visat sig allt tydligare som ett nytt stödparti till S, snarare än att visa sitt inflytande. Nationellt har deras partiledare Annie Lööf varit mycket i fokus, men rört upp en del heta känslor. Centerpartiet tror jag stannar på sina 2 mandat.

 

Liberalerna har traditionellt inte varit speciellt framgångsrika i Hofors kommun. Man har legat stadigt på sina 2 mandat. Även L har agerat stödparti åt S under delar av den senaste mandatperioden. Även här har man en partiledare som stuckit ut hakan långt och som kanske inte alla gånger gjort sig populär bland väljare. Jag gissar att 2 mandat blir slutresultatet även här.

 

Socialdemokraterna har efter de senaste valen backat stadigt i kommunen. Senaste valet lyckades man endast få ihop 12 mandat och är därmed inte ett eget majoritetsparti. Man är i behov av att ha ett eller flera stödpartier för att behålla makten. Det har ju dessutom varit en hel del turbulens lokalt och frågan är om dels det och S turbulens på riksnivå kommer att visa sig i sjunkande siffror. Det tror jag. En del av mig säger att det når 10 mandat, men 11 mandat känns mer realistiskt.

 

Vänsterpartiet var tidigare S stödparti med sina 4 mandat. Samarbetet avbröts med buller och bång, och frågan är hur man ser på ett nytt samarbete med S. De mandat som S eventuellt tappar tror jag tillfaller V. Kan bli 6, men jag gissar 5 mandat.

 

Miljöpartiet nådde inga mandat förra valet och efter att ha suttit med regeringen under 4 år där kirs efter kris uppenbarat sig så tror jag att man står kvar på 0 mandat i kommunen även efter detta val.

 

Sverigedemokraterna då? Ska man tro på ”bysnacket” så kommer dom skörda många röster nationellt, men frågan är om de gjort något som helst intryck lokalt. Kan inte påminna mig en enda motion eller ett enda offentligt förslag tillförbättringar för just Hofors kommun. Det är troligen mest missnöjesröster som landar i SD. Här skulle man ju vilja helgardera med både 4 och 2 på sidan av tidigare 3 mandat, men jag kör med X, det lutar mest mot 4 mandat gissar jag.

 

Förra valets raket Hoforspartiet samlade ihop 4 mandat och blev kommunens näststörsta. Det har varit en läroperiod eftersom ingen tidigare haft någon politisk bakgrund. Under mandatperioden har det dock skett en hel del ändringar med ett par tunga av hopp från partiet och styrelsen samt uppdrag. Något som många väljare uppmärksammat och huruvida det kommer att påverka utgången med endast fem av de ursprungliga 16 kvar på listan. Man når dock upp till 8 kandidater via ett par tyngre namn. I förra valet drog man till sig en hel del missnöjesröster, denna gång gissar jag att man tappat en del väljare men samtidigt attraherat nya. Borde stanna kvar på 4 mandat, men jag gissar att man backar till 3 mandat.

 

Folkhemmet Hofors/Torsåker var en gång i i tiden vad Hoforspartiet blev förra valet. En pigg uppstickare som med åren stadigt sjunkit till det senaste valets 1 mandat. Partiet har krympt, många företrädare har lämnat och precis som HOP, återstår inte mycket av vad det började med. Tyvärr tror jag att man i detta val inte lyckas samla ihop till mer, snarare färre. 0 mandat för FHT alltså.

 

Det är således inte speciellt spännande vilket styre vi skulle få om min egen prognos skunne stämma. S kan då endast med Vs hjälp nå de 16 mandat som är minimum för att bilda en majoritet. Även om man skämtsamt säger att C är det nya V, så tror jag inte att man lyckas få ihop den konstellationen helt smärtfritt. En kombination med S+C+HOP=16 bildar också en majoritet, och troligen inte helt otänkbar. För att den tidigare oppositionen skulle göra ett försök att samla ihop en majoritet krävs M+L+C+HOP+V. Känns som ett minimalt scenario. Med andra ord krävs det att väljarna i Hofors ändrar sina åsikter radikalt och överraskar alla. S+V är troligen den nya majoriteten efter höstens val.

 

Vad tror ni? Är det rimliga antaganden eller finns det andra teorier?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *