Socialdemokraterna Har Förlorat Historiska Greppet Om Kommunen

Ja inte var det många rätt på min egen politiska stryktipsrad inte. Jag misstog mig grovt på i synnerhet Vänsterpartiets attraktionskraft. Förvisso glädjande att dom backar, men oväntat för mig. HOP lyckades attrahera nya väljare och klev fram ytterligare ett mandat, även Liberalerna gjorde ett försynt men viktigt steg framåt och utökade enligt valnattsprognosen med ett till mandat. Sverigedemokraterna vann även dom ny mark och den politiska kartan i Hofors kan teoretiskt ritas om nu när Socialdemokraternas historiska makt äntligen är bruten.

Vad som kommer att ske nu är fortfarande ovisst och man kan bara spekulera över hur den framtida politiken skall utformas i Hofors kommun. Tittar man på mandatprognosen så finns en det en rad scenarion som kan spelas upp.

S får ingen majoritet på egen hand. Inte ens tillsammans med V eller C når man upp till de 16 som minst behövs för att ta makten. Den forna alliansen mellan M+L+C+KD, som fått tillbaka sitt mandat ger 9 mandat. Hoforspartiet och Sverigedemokraterna har alltså en nyckelroll i utformningen av framtida politiska styret.

Om man tänker sig att alliansen återsamlas blir det 9, tillsammans med HOP skulle det ge 14 mandat. Inte heller en kombination som kopplar greppet om kommunen. Däremot kan HOP svänga mot S och V, och därmed samla 18 mandat tillsammans.

14 mandat är dock mer än 10 och 13, så ett valtekniskt samarbete ger högerpartierna och Hoforspartiet ett större inflytande.

Nu kanske ni undrar varför jag inte räknar med SD i något av dessa scenarion. Jag har nämligen svårt att se att någon konstellation skulle vända sig till dessa för stöd. SD skulle bli vågmästare i besluten som skall fattas i kommunfullmäktige. Troligen så står dom på tok för långt ifrån S och V, att logiken säger att man ändå skulle ta motsatt sida. Men om resultaten från valnatten står sig, är det många som nu kommer att fundera, förhandla och göra sitt yttersta för att få en fördelaktig position i lokalpolitiken.

3 thoughts on “Socialdemokraterna Har Förlorat Historiska Greppet Om Kommunen

 1. Liberalerna och Center tillsammans med Socialdemokraterna kan fortfarande styra Kommunen .
  Jan Björklund har sagt att han tänker bilda regering med Socialdemokraterna .
  Med eller utan stöd av Hofors Partiet Socialdemokraterna med C och L kommer att behålla makten i Hofors .

  Med stor sannolikhet V kommer att stöda S som tidigare .
  Jag tror att Socialdemokraterna kommer inte att tappa mark .
  Det blir spännande att se om hur kommer att bli

 2. Trots att S har haft blåslampan i baken under nuvarande mandatperiod, håller trenden i sig, nedförsbacke som inte har något slut. Alla har blivit fartblinda, ”Det ordnar sig till slut”. S har ju varit som ett självspelande piano i åttio år. Verkar nu vara omöjligt att få stopp, vilka löften som fantiseras ihop. HOP blev valets överraskning denna gång igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *