Idioter Styr Hofors Äldreomsorg

Jag hade egentligen tänkt vänta med lanseringen av denna blogg någon vecka till, men orsaken till att jag snabbstartade var denna artikel om 86-årige Erik Eriksson som hamnat i tvist med Hofors Kommun. (klicka på bilden för att komma till artikeln).


En både för och nackdel med att bo på en mindre ort är ju att man kommer så mycket närmre den politiska idiotin. Oftast vet man ju vilka politikerna är personligen och det skapar ju andra slags relationer än låt oss säga en vanlig medborgare och en regeringsmedlem. Det blir lättare att urskilja politisk idioti på lokal nivå och i det här fallet vill jag verkligen veta vilka förtroendevalda som muckar gräl med en 86-åring egentligen är. Googlade lite i ärendet och hittade en artikel i Gefle Dagblad.

Erik bor alltså i eget boende bredvid servicehemmet Hantverkaren i Hofors. Han lider av dålig syn (vilket är ganska vanligt i Eriks ålder) och har hemtjänst för att bistå med dagliga sysslor vid behov. På grund av denna synåkomma har Kommunen medgivit att Erik får äta sin lunch på servicehemmet där flera av hans vänner och bekanta redan bor.

Hemtjänsten hjälper honom fortfarande med städning och tvättning. Men hemhjälp för tillagning av frukost sade Erik ifrån sig i fjol, efter att ha räknat ut hur fort han skulle nå hemtjänstens maxtaxa.

– Det var sådant gnäll över kommunens ekonomi. Om jag bara äter ett mål om dagen blir det billigare för både kommunen och mig. Kostnaden för råvaror får man ju stå för själv, säger Erik.

Morgonmålet ordnar han i stället på egen hand genom att varje morgon gå ned till konditoriet på gatan.

– Ibland köper jag med mig en mjölk och ett wienerbröd. Något måste man ju ha hemma, säger Erik.

– Men på söndagar har de stängt och jag fasar inför vintern och rusket, tillägger han Länk artikel

Problemet som Erik nu upplever är att Hofors Kommun säger att det är okej att han äter sin lunch där, men frukost är han inte välkommen till. Ett beslut som Erik överklagat till Länsrätten där han idag alltså fick rätt i sitt ärende. Erik har enligt domen även gjort besparingar åt Hofors Kommun.

Länsrätten tycker inte att Eriks begäran är för kostnadskrävande eller svåra att genomföra för kommunen. Hemtjänstalternativet kostar ju till och med mer. Därför bör hans önskemål vara avgörande, menar länsrätten.

”I hans fall tillkommer också att han på grund av sin hälsa har ett så stort behov av hjälp att han borde ha fått serviceboende om det inte hade varit så att Hofors kommun har lagt ner en tredjedel av servicebostäderna i Hofors samhälle och en tredjedel av platserna på sjukhemmet”, står det i domen

Men det riktigt intressanta kommer i artikelns slutkläm:

– Jag är så tacksam för det här beslutet. Och det ska bli väldigt gott att äta gröt, säger Erik och förklarar att han inte vågat röra spisen för att laga egen på länge.

Han är dock fortfarande lite orolig att kommunen kommer att överklaga länsrättens dom.

– Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Men jag hoppas att de kan låta frågan vara nu

En sann vän av logik och sunt förnuft börjar ju fundera varför Erik fasar för repressalier från Kommunen. Hur står det då egentligen till med att de förtroendevalda gör en insats för kommunen och inte kör sin egen egoistiska väg? Erik har alltså insett att han gör besparingar, kommunen säger nej och Erik måste gå över huvudet på kommunen för att få rätsida på det hela och Hofors Kommun sitter i ett hörn och tjurar. Något är riktigt fel i en kommun där man jävlas med 86-åringar om frukosten. Att vi lever i bistra tider med besparingskrav är väl ingen nyhet men får det verkligen gå till absurdum..

Om jag förstått det hela rätt är det dessa personer som har ansvaret  frågan:

Jan Bornestig, socialchef
tfn: 0290-291 46
e-post:
jan.bornestig@hofors.se

Anita Svensson, äldreomsorgschef
tfn: 0290-291 53
e-post:
anita.svensson hofors.se

En enkel googling på Bornestig avslöjar att det inte är första gången han är inblandad i korkade sammanhang. Ta bara denna artikel från Arbetarbladet:

Han beskrivs som en inlyssnande, kreativ person som nog ville väl, men att han hade för bråttom många gånger och att han därför inte klarade av att sköta verksamheten.

– Han snurrade till det oerhört mycket för oss och därför tappade vi förtroendet för honom, säger Kommunals ordförande i Sotenäs, Lise-Lotte Arvidsson.

Röster från Malungs kommun där han arbetade tidigare bekräftar bilden av en socialchef med visioner och idéer, men med dålig koll på vad det kostade att genomföra dem. Men varken Hofors kommun eller Jan Bornestig själv tvekar till att han passar för uppdraget som socialchef.

– Jag vet vad jag kan och jag har erfarenhet och kompetens, säger han

I minst två tidigare kommuner är man missnöjd med honom och anger som skäl att han helt enkelt har dålig koll på läget. Så varför har då Hofors Kommun anställt honom? Har de också dålig koll på läget eller begärde man aldrig att få se ett CV eller några referenser?

Till artikeln finns en radda kommentarer och i synnerhet en säger kanske allt:

inläggJag sitter avslutningsvis och gnuggar mina händer med ett leénde som Jokern i Batman. Jag flyttade hit mycket för en ankdamm och inser att det finns en mycket intressant politisk ankdamm att analysera.

8 thoughts on “Idioter Styr Hofors Äldreomsorg

  1. Sååå himla gött med en blogg om ”My hometown”!!! Ser verkligen fram emot att följa denna då jag tycker att din förra började kännas lite ”urholkad” 😉

  2. ….och i fallet ”ERIK” säger jag bara *High five Erik!!” Och vad jag tycker om Hofors Kommun i den här frågan är väl ganska uppenbart…*-illa..illa..hur illa…skit illa..usch..usch..usch!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *