Flaskor & Burkar Inte Bara Inkomstbringande Skräp

Det är trevligt med gamla saker. Saker som då betraktades som skräp och avfall och nu har ett nostalgiskt värde för att inte säga konst(igt)värde. Jag minns en kille som hette Morgan och bodde på Storgatan här i Hofors. Vet inte om han bor kvar, men hans hem var full av gamla saker. Möbler, pryttlar mm. Då tyckte man kanske att det var lite konstigt att någon valt att bo med gammalt skräp. Ungefär som att backa tillbaka till 40 och 50-talet. Gammal TV, gammal grammofon. Idag skulle hans hem betraktas som mycket smakfullt i betydligt fler kretsar än då. En av mina bästa vänner transformerades från hårdrockare till raggare och sedermera Rockabilly. Samlandet kom in i hans liv. Bilar, skivor, affischer, möbler. Allt återspeglade på något sätt svunna tider. Kanske är åldern men jag kan tycka att gamla kaffeburkar och annat kan vara mycket vackert att se på. 

Vem minns inte de gamla pilsnerflaskorna som låg och skräpade under komposthögar och i diken när man var ung. Idag ångrar jag lite att man prickade dem med luftgevär, slangbellor eller slog sönder dem med pinnar. Inte för att värdet i sig är något att eftersöka, men bara känslan av att äga ett historiskt objekt oavsett om det kommer ifån en gammal pilsnergubbe som ragglat hem. 

Gamla cigarr och ciggarettaskar är hett eftertraktade föremål på Tradera, e-bay och liknande platser på nätet. Köpte en rund ask för ciggariller på en loppmarknad i 10-års åldern vilken jag fortfarande har kvar. Genom åren har den tjänat som sparbössa eller bara en ask där man stoppat ”bra-att-ha-sen-saker”. En nyare flaska som innehållit svagdricka tillhör även det en favorit av mina ägodelar. Den där finurliga korken man spänner fast är oerhört roande. Kan man ha brännvin i eller möjligtvis saft. Ger en sån där härlig gammeldags känsla. Men mest av allt skulle jag vilja ha en sån där liten plastflaska som fanns under 70-talet och kallades ”Katapultöl”. Vore inte det något att återinföra dessa dagar när man ändå återvinner plastflaskor mot pantpengar?

6 thoughts on “Flaskor & Burkar Inte Bara Inkomstbringande Skräp

 1. Morgan kan bo kvar. Menar vi samma så ser jag han ibland. Med Katapultöl menar du då samma sak som vi kallade för handgranater för dom var så kastvänliga? Mellanöl i plastflaska ungefär samma form som en pucko.

 2. Härligt! Kanske borde leta reda på honom. Jo det är samma flaskor, försvann i slutet av 70-talet vill jag minnas. Fanns enstaka kvar på lilla affären i Torsåker 1984. Antagligen med sitt bästföredatum rejält passerat 😀

 3. Jovisst,jag finns kvar i Tjohofors! Gjorde dock en rundtur i vårt avlånga tomteland på cirka 10-12år.Men jag är numer tillbaka på brottsplaten igen,dock i en av våra billighetsvillor i det förtjusande villasamhället Robertsholm,som tom.har ett orört originalkök från 1934!Ojojoj,tänk vad mycket man kan få för slantarna här i hofors! Huserade en tid på Lidingö,där fick jag ingenting för samma slant,samma kök där hade troligtvis kostat mig en mindre förmögenhet.

  Det fanns en tid då antikt och kuriosa ansågs som”skit”eller sopor av förståsigpåare,och av folk i allmänhet,och det kanske ansågs som udda att samla på sig lite prylar från en svunnen tid.Idag ses svensson i panik inhandla allsköns skit på diverse prylmarknader,antikmässor osv,för att få till något slags retrohem.

  Vi sitter idag med facit i handen,som vissa gillar,andra inte,och kan bara konstatera att klyschan”gammal är äldst”kanske stämmer ändå..En värdelös gammal vedspis blir guld värd,den dag datorn slocknar pga.strömavbrott,och vinterkylan tränger sig in genom klickgolvet,och den svindyra nyinvesterade,totalt stendöda bergvärmepumpen,inte levererar hitech värme i stugan..Ja tänk hur det kan bli!
  Hjärtligt välkommen,
  Mvh Morgan.

 4. Tjenixen!
  Det var som sagt inte igår man såg dig 😀
  Trevligt som tusan att du behållit ditt intresse, sitter även ”Brylcremesplogen” kvar på plats?

 5. Tjenixen!

  Haha,ja det måste ha varit ett bra tag sen.Vem du nu än må vara,så måste du ha ett hästminne!sisådär en 20-25år sen kanske, Well,frillan åkte för nåt år sedan,3mm är lite mer lättkammat du vet!

  Intresset finns kvar,retroprylar är kul,om än priser och klientel idag är helt ändrat,så går det fortfarande att hitta ett och annat fynd.Dock är det mest åt bilhållet numer.Gamla skramliga amerikanare har alltid legat mig varm åt hjärtat,som du kanske vet. 🙂 Så det har väl blivit en 30-40stycken genom åren…Galet kan hända,javisst! men Ojojoj va roligt man haft!

  Morgan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *