Stay In School & Eat More Gröt

Under ett besök i staden omnämnd i inlägget under som jag har en viss historia tillsammans med noterade jag hur man numer utsmyckar sina egna busskurer istället för att låta ungdomar med sprayflaskor göra det ideéllt. Var tveksam om ”trådarna” i mitten verkligen var konst eller spår efter nämnda ungdomar men det tillhörde konsten.

Tanken på gatukonsten fick mig att bege mig till en tunnel jag mindes från det tidiga 80-talet. En tunnel som på den tiden symboliserade ett klassamhälle kan man säga utan att skämta. Det övre och det nedre av samma område. Det övre med villor och trädgårdsidyll, det nedre med likadana hus på rad. byggda i tegel och med en hel del sociala missanpassningar som hyresgäster. Barnen från de olika områdena höll sig i regel på varsin sida av tunneln såvida det inte var skoldags då nederdelen fick gå igenom tunneln och ett hundratal meter till för att komma till skolan. För att göra tunneln trevligare målade man väggarna i form av sjöbotten med allehanda fiskar och sjöväxter, ett  turkosa vatten. Så såg det inte alls ut när jag kom dit nu.

Förvisso var det målningar som sanktionerats av kommun och företagare omkring tunneln. Gandalf prydde till exempel en del av väggen.

Av fiskarna syntes ingenting till men jag blev stående och funderade över lite saker som ploppade upp i mitt minne. En del om det där med klassamhälle, min egen uppväxt på den övre sidan och hur jag och min kamrat en gång gjort ett tappert försök att pryda skolan med liknande konstverk. Till exempel texten ”Rektorn knullar som en skottskadad älg”. Vi åkte fast. Men innan det hade min kamrat lyckats trycka sig mot samma vägg som snabbt som ögat (till skillnad från Petreskolan) målats över redan dagen efter. Att ge sig på skolan var ett misstag kan jag medge, vi borde hållit oss till att spreja på betongsuggor och träd som vi gjorde från start den där olycksaliga söndagen. Vi hade nämligen sett Karate Kid på VHS och sedan köpt illgrön färg och gått hela vägen från OK Hälsingberg till skolan och målat orden ”Cobra Kai” på allt vi kom över.

Tanken fanns nog att vi skulle måla en del kompletterande saker i akvariemålningen under tunneln också. Nedvärderande ord om dem som bodde just därnere. Istället blev vi ertappade med kanske vårt första brott som åtminstone uppdagats.

Sedan dess har man som sagt låtit några andra ungdomar gjort om tunneln. Jag vet inte exakt när men antar att det skedde slutet av 80 kanske början av 90. Fiskarna hade redan börjat få kukar och hakkors ritade på sig. Förnyelse brukar vara bra. Tiderna hade även förändrats. Äldre människor som tidigare kanske fått passera tunneln och funnit den otrygg hade fått fiskar (egentligen mysko att inte hissmusik även installerats), nu var det kanske dags att låta ungdomarna visa att de kunde uppföra sig och istället för att sabba hela det nedre området så fick de sabba tunneln. Vem vet. ”Legal art project” och en plats avsedd som tack till sponsorer för färg fanns.

Det är uppenbart dags för en ny renovering. Den gatukonst som finns har redan fått tillskott av uttryck. Och det råder inget tvivel om att det numer inte är några halvstökiga svenska ungdomar som huserar i tunneln.

Området har det senaste årtiondet eller två börjat kallas för ”Lilla Teheran” mm, men har antagligen bytt namn lika många gånger som det bytt befolkning. Någon sade att det om möjligt nu kunde kallas ”Lilla Mogadishu”. Men jag tror inte dom kallar sig ”blattar”.

Jag blev smått nyfiken den där morgonen och gick ned i det område jag själv sällan besökt. Mest för att få en fördom bekräftad. Invandrarungdomar och flyktingar brukar skita i eget bo. Det har man ju fått uppfattningen om efter alla kravaller i Rosengård eller Göteborg och Stockholm. På vägen dit syntes vilket politiskt parti som ”engagerar” sig i området:

Men det var också det enda. En klisterlapp istället för en massa skit kladdad på väggarna. Husen var riktigt prydliga. Inte ens ett blyertsstreck kunde jag notera. Och vilka vandaler skulle kunna motstå en helt ren vägg som denna om man nu var benägen att vandalisera sönder hela sitt område?

Mina fördomar grusades gällande vandalismen. Kanske var det så som tidigare i områdets historia att det var sådana som jag som ställde till med ofoget. Inte hela sanningen kanske eftersom området varit mycket risigt med dåligt underhåll tidigare. Men nu fanns det verkligen inga spår av sådant. Blev nästan lite stolt att dagens ungdomar kunde låta bli en sådan inbjudande vägg. Jag kan det inte så väl hemma och i programmet paint gjorde jag min första ”helvägg” med klotter:

Mitt eget politiska budskap till ett historiskt vandaldrabbat område.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *