Hoforsbor Inte Kritiska Mot Ensamkommande Flyktingbarn

Enligt Gefle Dagblads artikel idag är det inte folk från trakten som är kritiska till den ”goda affären” med att ta emot ”ensamkommande flyktingbarn” till kommunen, det är Sverigedemokrater från andra delar av landet menar Niclas Löfgren, en av föreståndarna för flyktingarnas boende. Medias nya infallsvinkel går ju som bekant ut på att det är organiserat av SD att kritisera i kommentarsfält och bloggar. Vanliga människor har ju inte själva mål i munnen att protestera när något gått överstyr och luktar illa. Intressant är dock att det åter lyfts fram att detta inte kostar kommunen ett enda öre, notan står någon annan för som tydligen äger en sedelpress och inte behöver använda sig av samtliga medborgares skattepengar.

Statliga pengar” var det ja. Tycker vi gått igenom detta tidigare och lyckats konstatera att även Hoforsbor betalar skatt som hamnar i den stora skattkistan nere i Stockholm. Dessutom är det åter märkligt att man inte talar sanning och lägger ut korten på bordet att det inte endast rör sig om 30 stycken utan med avtalstiden närmare 90 styckenensamkommande flyktingbarn”. Staten betalar inte notan för dem som fyller 18 år under tiden detta sker, då övergår kostnaden på kommunen och blir flyktinghushåll. Värt att studera är även inlägget som vände sig till Alf Persson och hans klackar när det kom till avvikelser samt Informationen som inte riktigt stämde.

Det känns smått frustrerande att höra denna föreståndare stå och LJUGA om att det inte kommer kosta kommunen något när man kan läsa det svart på vitt i denna artikel.

Socialnämndens budget tros bland annat gå minus tack vare det ökade försörjningsstödet i kommunen.

– Ingen ungdom ska behöva gå på socialbidrag, och det är något vi måste lösa. Sen fick vi ju även en vinter som vi absolut inte hade räknat med som kostade på, säger Marie-Louise Dangardt.

Hon tror att 2011 och 2012 åter kommer att bli tuffa år för kommunen.

– Det kommer bli hårt 2011 och 2012. Det kommer bli flera saker som vi inte kommer att ha råd med. För inte kommer vi få någon mer allmosa från regeringen, säger hon.

Men vad kommunen skulle kunna spara in på den här gången är fortfarande ett frågetecken

19 thoughts on “Hoforsbor Inte Kritiska Mot Ensamkommande Flyktingbarn

 1. Eftersom den som säger att det kommer 90 stycken flyktingbarn till Hofors är den som ljuger , så får den gärna bevisa motsatsen för mig.. Avtalet gäller 30 stycken, men om det av någon anledning flyttar någon av dem så fylls det på med nya så att antalet är 30, Men det är fortfarande 30 platser det rör sig om.
  Sedan är det så att pengarna till detta kommer från staten .. Å JA vi betalar skatt till staten , men kommunen skulle inte fått ett öre av dessa pengar om vi inte mottagit flyktingbarnen.
  Vi får inte avstå något annat för att dessa barn kommer , snarare tvärtom…
  Sedan är ju frågan om man ska räkna vinst eller förlust i sådana här lägen.., tror man verkligen att det är en dans på rosor för dessa utsatta människor?? Vart fan tog medmänskligheten vägen??

 2. Enligt Alf Persson, du vet Moderaten i Hofors som konsulterade Jan Bornestig mfl innan han svarade på frågorna från signaturen Christer så är det inte Migrationsverkets ansvar när de fyllt 18 år utan övergår till kommunen. Är samtliga 16 år när de kommer så hinner det uppskattningsvis fyllas på i de ”alltid 30 platserna” under den avtalsperiod som finns.

  Och ja man skall alltid ifrågasätta varför det står en hög pellejönsar och säger att det inte kostar när det de facto KOSTAR. När du säger att ”vi inte får avstå något” så antar jag att du inte har några anhöriga inom demensvården, inom barnomsorgen, skolor, inom gruppboenden etc etc etc.
  Sen kan man jiddra bäst man vill om att det är olika plånböcker, olika konton, olika kostnader när det fortfarande är svaga grupper i vårt samhälle som får betala för andra projekts nota.
  Hur skall dessa individer vara självförsörjande i en sån här liten kommun där det bara finns ett par få arbeten inom telemarketing inom överskådlig tid? Kommunen får betala uppehället till dem som alla andra arbetslösa. Det är inga mirakelmänniskor som lär sig tälja guld med röven efter ett par månader inom SFI inte (som dessutom inte ens räcker till för dem som redan finns här).

 3. Det finns egentligen bara en enda lösning att få slut på detta vansinne med att pengar skall tas från ett håll och placeras åt ett annat. AVSKAFFA DEM.
  Ta bort pengarna, ta bort fantasisummorna som florerar i uppskattade börsvärden, ta bort värdet på råvaror, ta bort skatter och inkomster/utgifter. Då har ingen något att kriga om så delar vi broderligt hela jorden istället för ett fåtal. Ta bort äganderätt, landgränser och ledare som ändå bara vill tjäna rikedom eller bestämma över andra. Skitenkelt sen har vi inga problem alls på jorden. Men tills att det sker så ser jag hellre att mitt eget folk gynnas i första hand, får den vård och omsorg de behöver och mat på bordet innan människor med lögner om vilka de är eller var de kommer ifrån tar det ifrån dem.

 4. Men du vet ju faktiskt inte om just de som kommer är lögnare, så det är väl lite magstarkt att kalla dem lögnare innan de bevisligen har ljugit? Du har en räknare för FRA-avlyssningen, men verkar inte förstå principen med motståndet? Eller gäller bara principen för etniska svenskar, födda i det goda fosterlandet?
  Drutten har helt rätt dessutom. Så länge vi har detta system så får vi använda oss av det, hur illa vi än tycker om det. Vi kan inte, som jag påpekat förut, hitta på hur det ska fungera.
  Bevisa också vart man tagit resurser från grupper för att ge till invandrare, specifika fall. Att ge ett generellt ”demensvården, inom barnomsorgen, skolor, inom gruppboenden etc etc etc.” duger inte om du inte kan konstatera att man tagit resurser för att finansiera invandringen. Nu talar vi reda pengar, för det är det som det faktiskt handlar om i vartenda inlägg när man kritiserar invandringen, att kostnaderna blir för höga. Konkreta fall, tack.

 5. Du pekar på ett av de största missförstånden i den här frågan, nämligen att folk tror att om flyktingarna inte kommit hit så hade vi fått pengarna till något annat i stället , men så är det inte.Kommunen skulle inte fått se ett öre av dessa pengar i så fall.. Klart att de skulle använts till något annat inom staten , men det lär ju vi knappast få någon klarhet i, eller tror du Reinfeldt vill berätta i vilken hög han tagit dessa pengar?? Det är ju inte kommunpolitikerna som fördelar ut dessa pengar..
  Jag antar att du var till Torsåker och lyssnade på informationen, där man fick ställa frågor och få en del klarhet.

 6. Hoppsan! Nu duger det minsann att efterfråga detaljer. Något som han själv är mycket dålig på att dela ut 😉
  Tycker du skall bevisa att man INTE tagit pengar från andra områden och i synnerhet förklara var de kommer ifrån.
  Ett exempel är hur man tagit resurser är gruppboendet Orion, kallat det obebott, rustat upp det och gett bort det till flyktingbarnsverksamheten, flyttat autistiska människor utan tanke på hur de uppfattar omställningen när forskning tydligt talar för att allt kan ”gå i baklås” gällande det psykiska välmåendet.

 7. Jag talar inte om de pengar som gått till verksamheten för 30 barnplatser utan den kostnad som kommer när de fyller 18 och blir kommunens belastning vilket i sin tur genererar det underskott som refereras till i slutet på inlägget.

 8. Den kostnaden vet ju ingen någonting om eftersom ingen vet om de stannar tills dess att de fyller 18 eller om de flyttar och nya 16 åringar kommer in.. Det blir bara spekulationer.Jag tror inte någon med bestämdhet kan säga hur det ser ut om 3 år . Det är först då vi ser utfallet av detta..

 9. ”Bevisa också vart man tagit resurser från grupper för att ge till invandrare, specifika fall”

  Jag blir så förbannad över din jävla kommentar och började skriva ett väldigt långt svar till dig. men insåg att detta är inget att svara på.

  Citat Xamuel:
  ””Chrill
  Pengarna som finansierar flyktingpolitiken kommer väl från skattepengar antar jag, liksom all annan verksamhet som staten och kommuner finansierar. Det visste du väl?

  Just det skattepengar i form av nedlagda skolor,neddragningar av vården etc etc…och vips så har man ruskat fram cash till skäggbarnen och snart deras anhöriga.

  http://frianyheter.files.wordpress.com/2010/04/magna-charta.pdf

 10. Det där var en förflytting av verksamhet. Jag efterfrågade vilka resurser i pengar som tagits till invandrare från annan verksamhet, där man gjort det av det skälet att finansiera invandring och flyktingpolitik. Jag behöver inte bevisa någonting, eftersom det är du som påstår en massa saker som politiker och övriga enligt dig tycks göra. Bevisbördan faller på den som anklagar, inte tvärtom.

 11. Chrille
  Du yrar, bevisa att det är på det viset istället för att komma med en massa spekulationer. Anledningen till att man lägger ner skolor och att vården försämras kan lika gärna, tom enklare, härledas till att man tillåter en massa privata riskkapitalbolag få möjlighet att driva just sådan verksamhet, på skattebetalarnas pengar. Ofta handlar det om rika svenskar som inte tycker att det är mer än rätt att sko sig på det sättet, eftersom det går. Tror du inte att det blir problem att driva en skola om man förutom att betala skolavgift för en elev som går på friskola, dessutom måste garantera att den eleven har möjlighet att gå på en kommunal skola?
  Kolla igenom statsbudgeten samt de kommunala budgetarna och studera kostnader för skola och omsorg, jämför dessa med hur det såg ut för tjugo år sedan när friskolor inte var tillåtna.

 12. De som hävdar att detta inte kostar Hoforsborna några pengar för att det är staten som betalar tycker jag att bör fundera lite till. För det första, är ni främlingsfientliga? ni tycker att det är ok att göra saker för andras pengar än ”våra” pengar. Vad ger er rätten att säga att detta är rätt när det tar pengar från andra utanför vår bra kommun. Om vi i Hofors nu vill satsa på flyktingarna varför ska då någon annan stå för kalaset? jag tycker ni utnyttjar de som inte bor i Hofors, kanske tycker ni att ni har rätt att utnyttja folk som inte kommer från Hofors på det här sättet? (detta var lite ironiskt skrivet) För det andra, om detta tar pengar ur statens stora kassa så är det självklart pengar som kunde gått till något annat annars, sluta tjafsa om att man ska bevisa varifrån pengarna har tagits. Det är väl bättre att säga som det är att regeringen har bestämt att vi ska lägga pengar på flyktingar istället för vissa andra saker och självklart gör det att andelen pengar som blir över till resterande saker blir mindre. Sedan kan nog ingen av oss säga om det skulle lagts mer pengar på skolmaten eller inte om denna kostnad inte hade funnits.

 13. Hörde följande ang dagend artikel i gd: Reportern var ditbjuden pga politikerbesöket och skulle skriva om det. Hur mycket stod det om det? Om en person säger ”jag tror inte det var så många Hofors/Torsåkersbor som skrivit kommentarerna i GD. Följer man vissa personer via bloggar etc så hamnar man i bland SD anhängare” vad stod det i GD ? Tycker att reportrar borde vara bättrer på att skriva artiklar än som denna artikel blev utformad, snacka om att be om ”krig” men det kanske är lösnummer eller besökare på gds hemsida man är ute efter. Jag vill påstå att verksamheten kommer att få många fler positiva effekter på ekonomin i kommunen som gynnar även skola och äldreomsorg tex. Visst det är skattepengar men då måste ni ju föra den diskussionen med regering och riksdag och inte mot kommunen. Verksamheten kommer att ge ett överskott under andra och tredje året vilket skall följa just verksamheten och det, alla kritiker; innebär att man säkrar även tiden efter det att ungdomarna fyllt 18 och flyttat till egna boenden. Det ska inte påverka kommunens övriga budget. Tidigare har man gjort så att det överskott kommunen fått i flyktingverksamheten har gått in i det svarta hålet. När sedan mottagandet efter ett antal år börjar ge minus för tex försörjningsstöd så har inte kommunen haft något överskott att använda för att täcka kostnaderna. Det finns en tanke bokom allt som inte alltid får utrymme i media men jag undrar var alla kritiska kommuninnevånare är när man haft informationsmöten? Jag har i alla fall varit där och lyssnat. Varför debaterar man inte sina åsikter öppet?

 14. Man kommer som bevisat ingenstans genom att tjafsa om vem eller vilka som betalar den slutliga notan. Det återstår att se och då får ansvariga politier betala priset på det ena eller andra sättet.

  Niklas Carlsson: Trenden den senaste tiden är ju att media skriver provocerande artiklar just för att de VILL ha den respons de får. Sen kan man anklaga SD för allt .

 15. Hade jag varit politiker så hade jag kunnat ge info om hur det verkligen ser ut. För dom sittande politikerna verkar ju precis som media idag vara en skyddad verkstad. man skriver och säger det som låter bra helt enkelt. Man liksom en orm slingrar sig runt problemet att det faktiskt är sant att invandrarpolitik med anhörig invandring kostar enorma pengar för samhället. Då måste man naturligtvis ta dom från nånstanns. Och det är ju oss skattebetalare. Inget nytt eller hur? Vi ska ju bekosta dessa skäggabarn till en ny framtid medans vi står och pissar på våra äldre,sjuka,barn. liksom politiker.media som vägrar man inse att det finns ett problem med såna som mig tex. Jag vill naturligtvis inte betala för dessa misslyckanden som gång efter gång sker. Jag vill värna om de våra som är sjuka, socialt utslagna,fått sparken till en drägliagre vardag och en gnutta framtids tro. men när det väller in stackars skäggabarn (enbart män då) som får allt. Då måste man få ryta till utan att såna som dig som ljuger tillsammans med media och dina partikamrater. Vakna för fan upp och inse att det är ett problem med denna massinvandring.
  Jag hade ju sett till att det blev punkskatt till det man vill bidra till.
  Då kanske äldre,sjuka,barn fått en drägligare vardag.Barn som kan gå till sin förskola utan att ha skotthål i dörrar,sopor som slängs ned uppefrån lägenheter.personal som hotas till livet över parkeringsplatser. Barn som rånas dagligen på sina mobiler. Knivöverfall.kvinnor som våldtas, etc etc. och detta begås av invandrare. Detta är sanningen som ni vill gömma er bakom. att det inte finns problem mm.

 16. Xamuel,

  Du skriver ” Kolla igenom statsbudgeten samt de kommunala budgetarna och studera kostnader för skola och omsorg, jämför dessa med hur det såg ut för tjugo år sedan när friskolor inte var tillåtna.”
  Du kan byta ut ordet friskola mot ” massinvandring ” .
  När det gäller friskolor kanske Du kan tipsa Din partiledare om det olämpliga i att ha sina barn där.

  Om vi lämnar teoretiserandet om orsak och verkan och dessutom
  inte avfärdar läget för Hofors som en akademisk fråga så kanske Du nu kan besvara min tidigare undran om Du, när/om Du har blivit vald, kommer att föreslå och arbeta för att Hofors skall ta emot det antal flyktingar/invandrare som motsvarar kapaciteten i det tomma lägenhetsbeståndet.

 17. Jadu Christer. Jag har nog besvarat den skulle jag tro, fast i ett gästinlägg som publicerades på den här bloggen. Läs där så får du reda på vad jag tycker om tomma lägenheter.

 18. kanske ett något ålderstiget blogginlägg att kommentera nu, men kan ändå vara på sin plats att redovisa facit 1 gång/år
  Kommunens utbetalda socialbidrag till utrikes födda var 2010 10,3 Mkr. Samma kostnadspost var 2005 3,3 Mkr. En stadig ökning med drygt 1 Mkr/år.
  I ljuset av bekymmersamma uttalanden från kommunen om väntade nödvändiga besparingar i den kommunala verksamheten, kan det vara på sin plats visa på verksamheter som har en helt annan utvecklingstrend.
  Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *