Glesbyggdskavaj

Talade med en bekant som bor i en av våra storstäder. Han är lite misstänksam mot min återflytt till Hofors och misstänker att jag kommer tröttna på brukslivet relativt snart. Frågade om jag skaffat Foppatofflor och Helly Hansen ännu. Det har jag inte än om just märket Helly Hansen blivit riktigt populärt med snygga designer till och med inom ”Firmakulturen” dvs fotbollshulliganer i mer folkligt språk. Däremot en rutig flanellskjorta och Morakniv 😀

Gällande just Helly Hansen så vet de allra flesta hur bra deras tröjor är. Och när jag gjorde grundutbildningen på I14 i Gävle fick jag för första gången stifta bekantskap med ordet ”Glebyggdskavaj”.

Jag och några andra tappra soldater gick en kväll ut på lokal. Det var tunnsått med människor ute, vi , några handelsresande och ett tjejgäng som tydligt visade att värnpliktiga inte riktigt var deras melodi. Så när vi så satt där och deppade över en förestående manöver så kom en kraftig karl klädd i snitsig kostym framvinglande och frågade om han fick slå sig ner. Han inflikade snabbt innan någon hunnit protestera att han skulle bjuda oss på öl. En blev flera och det visade sig att han var från Delsbo vilket kompani vi också tillhörde. Den upptäckten erfordrade fler öl på mannens bekostnad och snart var det en riktigt blöt fylla. Plötsligt ursäktade mannen sig och slet av slipsen och började knäppa upp skjortan. Det uppstod en konstig situation men fick sin förklaring kanske omgående.

Under den vita skjortan hade han en orange Helly Hansentröja med dragkedjan uppdragen till halsen. Det var vad han kallade en ”glesbyggdskavaj” och han förklarade att den och träskor var vad han bar i vanliga fall och kände sig bekväm i, när han besökte storstaden för affärer av okänd natur kände han sig inte riktigt som sig själv med kostymen. Därmed fick HH-tröjan sitta under skjortan och allt var som vanligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *