Vad Gör Brandmännen När Det Inte Brinner?

Det är ju inte så fasansfullt mycket bränder i Hofors kan man väl påstå. Tidigare upplystes vi av signaturen TB under detta inlägg att samtliga är deltidsanställda. Jag är full av beundran för dessa osjälviska människor men har aldrig haft någon önskan om att bli en brandman själv. Jag gillar värme men då endast från solen och kanske en kamin under kalla dagar. Men en sak som jag ofta funderat över när jag passerar brandstationen bredvid ankdammen här på orten är vad de egentligen gör där inne. Ser parkerade bilar men aldrig några människor. Spelar de biljard, tävlar om att åka på ledstången, har vattenkrig eller sitter och spanar på film? Soldater brukar ju i fredstid öva och öva för att hålla sig ajour med det senaste inom krig och taktik. Gör brandmän samma sak? Tänder små eldar i plåttunnor och övar på att släcka. Eller är det ett stenhårt fysiskt träningsprogram? Finns det kvinnliga brandmän/brandkvinnor på orten? Om du läser detta TB kan du väl vara bussig att berätta 😀

3 thoughts on “Vad Gör Brandmännen När Det Inte Brinner?

 1. Haha,
  Ja inte porrsurfas det iaf 🙂
  När jag tidigare skrev att vi jobbar deltid så menade jag inte att stationen är bemannad utan att vi har ”jour i hemmet”. Blir det ett larm så får vi larmet via en personsökare.
  Måndagar och tisdagar varje vecka har vi övningar där vi tränar på sånt vi ska kunna samt vårdar material och fordon.

  Att det sedan står bilar där andra dagar är till stor del pga att vi fystränar (obetalt och frivilligt, även om vi har krav på fysiskt standard) och kanske gör sånt vi inte hinner med på måndag och tisdag. Är det en massa bilar där så är det säkerligen ett larm.

  Sen utgår ju även en ambulans ifrån stationen och dom är ju 2 personer med varsin bil också.

  Någon ledstång har vi inte. Inte heller någon/några kvinnor i tjänst på orten. Det har funnits en men hon jobbar numera heltid i gävle.

  Vi brukar inte heller tända eld på små plåttunnor. Det ger inte så väldans mycket träning 🙂
  Men som jag sa förut så är brandbiten en ganska liten del av vad vi gör. Väldigt mycket sjukvård och det blir inte mindre av den biten heller.
  Ska vi öva på att släcka bränder så får vi åka till Rörberg (på fritiden) och öva där.

  Så det korta svaret är att på måndag och tisdag är det övning och då är det en hel del bilar där. Andra dagar då det är fullt av bilar är det nog larm och står det nån enstaka bil där är det nog någon som ska köra lite fysträning.

  Hoppas det va svar på frågorna.

 2. Hoppas att ni som brandmännen i tex Borlänge:
  http://www.dalademokraten.se/sida/id/120526/
  inte heller drabbas av ytterligare besparingskrav. Såna här institutioner får kosta vad det vill. Går det inte att utbilda brandmännen ytterligare för tex bevakning när det inte brinner?
  Tänk vilken skillnad det skulle bli i Hofors med buslivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *