Funderingar Runt Hofors Kyrka

Jag vet inte om det bara är jag, men logotypen för Hoforshus är påfallande lika den arkitektur Hofors Kyrka har. Är det meningen att det skall vara så eller bara en ren tillfällighet? Sen med tanke på att svenska kyrkan inte längre (i någon större utsträckning förutom vissa detaljer om demokrati mm) är sammankopplat med stat och då inte heller med inflytande av kommun, kan man då anta att det är en form av ”varumärksintrång”?

kyrkan

Trots att kyrkan är relativt ny (1962) har den en intressant bakomliggande tanke i arkitekturen. Kanske inte ett ämne man förknippar med mig direkt, men jag har kommit att bli mycket intresserad av det här ämnet. Just Hofors kyrka skall enligt Bengt Romare vara utformad som en ”mer modernistisk och ta upp gotikens höjdsträvanden i en fri form och kombinerar detta med en absid.  Även här går tretalet igen i portarna in till kyrkan”. Tyckte mig känna igen lite av just det gotiska från en underhållande bok jag köpte för något år sedan:

gotik

Skulle faktiskt kunna förklara en ”mild överrepresentation” av Gotiskt klädmode bland många av ungdomarna i Hofors. Nu vet jag inte med säkerhet om alla dessa besöker Hofors Kyrka, men det vore en festlig syn att se en hel kyrkbacke fylld av svarthåriga människor med nitar och annan metall fastnitad i ansikte och övrigt utstickande kroppsdelar. Ett studiebesök kanske vore på sin plats.

 

För övrigt om det nu skulle vara så att Hoforshus känner sig dragen till gotiken men inte vill rida på kyrkans utformning kunde man ju byta namn till Hofors Gotiska Hus med inriktning på ”Skräckgotik” och ha rivningsplatser som logga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *