Naturbilar & Lagstiftning Om Civilkurage

Sitter och slösurfar runt bland lokala nyheter och ser att två stycken yngre killar varit ute och kört bil, eller ja det har inte kunnat fastställas vem som körde eftersom båda visade prov på alkoholpåverkan. ”Sunt förnuft” säger ju att det vore korkat att erkänna vem som satt bakom ratten då eller hur? Hur som helst voltade bilen ned i ett dike och det fick mig att tänka på en annan grej som jag noterat hela veckan när vi passerat vägen mellan Hofors och Storvik. Någon har kastat ifrån sig en mycket fin och ny svart Volvo bara sådär. Först stod den förvisso på sidan av grusvägen men efterhand har tecken synts att något inte står rätt till med den bilen. Rutorna blev krossade, någon stoppade in papper i tanken. Sen välte man ned den på sidan i diket och där låg den sist jag såg den för mindre än en vecka sedan.

bilvrak  Under våren och sommaren var det ett fasligt liv över två stycken övergivna bilar efter vägen mellan Falun-Borlänge. Ingen ville ta på sig ansvaret för att forsla bort dem och de ”förföll” i sitt skick till utbrända vrak innan något hände. Då hade människor reagerat och krävde att åtminstone Vägverket gjorde en insats. Man satte upp en orange kon och lät det vara under en period. Det irriterade ännu fler människor men jag fann det lustigt. En uppenbar trafikfara och Vägverket rycker ut och sätter upp en kon. Hittar tyvärr inte artiklarna om dessa vrak nu.

 

Tydligen är det en satans procedur innan man kan plocka bort skrotbilar och trafikfaror. Ägaren måste i första hand om jag förstått det hela rätt vara den som gör det. Polisen eller Vägverket får inte agera på egen hand. Och skrotbilar dumpade efter vägar och parkeringar har ett eget namn. ”Naturbilar”. Aldrig hört det förut och lärde mig något nytt på websidan Skrotabilen.se

untitled

Låter ganska fint det där. Naturbilar. Nästan miljövänligt. Håll Sverige Rent förklarar det ytterligare: Vad gör man med en övergiven bil?

Om du vill få en övergiven bil bortforslad måste du anmäla den till den kommun där bilen står

 

Kan ni tänka er de ansvariga i Hofors Kommun som bråkar med 86-åringar om frukosten vilken härlig tid de skulle ha med utredningar om vem som skall transportera bort ovan nämnda Volvo? Vi snackar pappersarbete som säkerligen motsvarar en halv regnskog, kommiteer, budgetmöten, sociala utredningar i åratal. Okej jag kanske tar i en smula men jag är fortfarande lite irriterad över kommunens behandling av Erik och hans frukostgröt. Men det är konstigt att inget hänt på nästan 6 månader jag sett den med den fina svarta Volvon. Finns ju några stycken av de förtroendevalda som måste passera denna ”naturbil” nästan dagligen. Om en sådan fin bil övergivits på en skogsväg borde åtminstone Polisen vara intresserade eller tycka att det är märkligt. Eller har jag missat att det bor en triljonär i trakten som kastar fina bilar som man kastar strumpor med hål i i trakten?

 

Det kan även vara så som jag och min fiskekamrat diskuterade. Vi övervägde att stanna och undersöka varför den välts ned i diket men kom fram till att vi säkerligen skulle bli iaktagna vid ”naturbilen” och därmed misstänkta för att ha utfört dådet. Så vi körde förbi. Kanske tänker alla som vi. Man vill inte gärna beblanda sig med saker som kan vara ett misstänkt brott. Vi får hoppas att det inte lagstiftas om att visa civilkurage för då åker man dit lik förbannat. Eller så kan man likt de där två ynglingarna påstå att man inte vet vem som såg bilen först. Då kommer vi alla undan, både förtroendevalda och civilister.

4 thoughts on “Naturbilar & Lagstiftning Om Civilkurage

  1. Ja lite sjukt är det, nästan tvärs över vägen ligger det en bilskrot som ivarjefall var på väg att lägga ner för alla miljöskatter mm men att ställa en bil & låta den stå (nu upp&ner” och olja/bensin rinner ut i naturen verkar vara helt ok, vi vet ju som sagt inget om bilen så vissa saker låter man vara osagt, men kommunen borde fan ta sitt ansvar & forsla bort vraket & sanera marken under precis som de kräver av bilskrotarna.

  2. Uppenbart är att det krävs en snabb lagändring om bilar eller sk Naturbilar som lämnas åt sina öden efter motorvägar och skogsvägar. Inte direkt läge att börja byråkratisera när de är en uppenbar fara. Systemet i USA där Polisen har rätt att beslagta en bil och låsa in dem i inhägnader med krav på bötesbelopp innan de återlämnas vore på sin plats. Har ingen hämtat dem under 1 månad så säljs de till högstbjudande och pengarna tillfaller staten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *