Storpotäten Behövs På 2000-Talet

Egentligen kanske det inte är så konstigt att många av dagens ungdomar har en slapp livssyn. Tänk bara på det här hur vi uppfostrats via våra TV-apparater. Vi som är lite äldre fick ju fruktan ingjuten i oss via luftburen signal, dagens får ett slags ”gulligull-mentalitet” via kabel. Med fruktan menar jag Storpotäten.

storpotätenDagens ungdom har ju växt upp med bananer som dansar omkring i randiga pyjamasar, omgivna av ulliga björnar med rosetter. Färgglada freaks som inte talar ett enda begripligt ord i en värld där solen ständigt skiner och allt är frid och fröjd. Med en inställning att allt ordnar sig oavsett vad som sker och att allt fixas av andra människor förslagsvis de vuxna.

myspysTacka fan för att man blir tagen på sängen när man skall ut i arbetsliv och stå på egna ben. Där finns inga dansande bananer (även om jag haft en chef en gång som påminde om en) eller ständigt solsken och kaniner (förutom ett företag i Helsingborg som har hela gräsmattan fylld med dem utanför sina lokaler).

Man kallar det pedagogik och ordets betydelse skall ju vara ”En mer snäv definition av pedagogik är att det är läran om undervisningen i ett sociologiskt eller kulturellt perspektiv, särskilt med avseende på individens och samhällets påverkan på varandra samt utbildningens mål och syfte

Undervisning i ett sociologiskt eller kulturellt perspektiv”. Man förstår ungdomarnas besvikelse när det visar sig att världen egentligen är mer lik Storpotätens vision. Visst det är fint och gulligt att anta att alla människor är snälla och alla människor har en sådan inställning till livet som Marc Levengood (hur står han ut med den där bitterfittan till make egentligen?) som faktiskt varit en av dem som bestämt vad som skulle visas i barnväg på TV under åren 1995-99. Om man antar att barnen var 5-10 år gamla då och nu 10 år senare är redo att ge sig ut i arbetslivet ser man ett samband.

Nej jag är mer övertygad om att barn och ungdomar behöver en upplevelse som får dem att hoppa ur sin pyjamas av rädsla inför tanken på vuxenlivet. Kanske blev man då mer företagsam med allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *