Kriget Om Kräftorna

Förutom alla dessa artiklar om bärplockares förehavanden finns det andra återkommande dispyter. Få saker är väl förknippat med så ont blod som dessa jättekvalster som finns på begränsade platser i landet och tidigare hade en egen galapremiär runt den 7-8 augusti eller första och andra onsdagen i samma månad. Dessa dagar finns inga särskilda bestämmelser med något enstaka undantag.

Problemen uppstår när människor som inte har fiskerätterna i sjöarna börjar lägga ut burar utan lov. Kräftfiske ingår med väldigt få undantag inte i de fiskekort som säljs i olika fiskevatten. Man kan arrendera men många hävdar traditionellt att kräftor som fångas genom ”tjuvfiske” smakar allra bäst. I områden som innehåller kräftor brukar stugägare/markägare organisera sig för att mota bort eventuella olovliga kräftfiskare, ibland urartar det till och med i handgemäng. I bästa fall blir dock tjuvfiskarna bara av med sina kräftburar (klicka på bilden och läs kommentarerna):

Det finns även människor som organiserar sig på samma sätt som sprit och knarkförsäljare när det kommer till kräftor. För några år sedan uppdagades en ordentlig härva i nedre delen av Dalälven där några personer nyttjade hundratals kräftburar för att dra in sitt krälande guld som sen i ilfart fördes till saluhallar i Stockholmstrakten. Hundratusentals kronor i vinst för både ”fiskare” och försäljare.

Personligen kan jag bara ”stoltsera” med ett fiskebrott av kräftor. Som ung grabb smög vi ut i skogen till en kräftrik sjö och lade ner två burar som upptäcktes av ett medborgargarde på hugg. Vi sprang till skogs och fick ligga och trycka bakom stockar och stenar samt kräla i diken för att undkomma vreden från 10-talet vuxna fiskerättsinnehavare som sökte av skogen med hundar och ficklampor. Dåliga hundar kan man tycka men i det ögonblicket var man inte särskilt tuff kan jag säga. Jag har även sett ett Holländskt par åka på rejält med stryk när de av någon outgrundlig anledning hällde terpentin på betesfisken vid det fria fisket i Sundbornsån.

Nicklas Carlsson och Xamuel Halfvars(V) som ofta intresserar sig för klassfrågor borde nog kunna finna en del i kräftfisket att intressera sig för. Kräftfiske är lite av en klassfråga mellan markägare och dem utan. Ser man på ämnet som kan verka obetydligt i sig kan man dra paralleller till hur i synnerhet vänsteranhängare ser på skillnaderna i samhället också. Är kräftfisket något som borde vara till för alla eller bara några få? Straffsatsen för dem som idkar organiserat tjuvfiske av ekonomiska skäl att jämföra med dem som utför svart arbete eller med organiserad brottslighet?

13 thoughts on “Kriget Om Kräftorna

 1. Känns som att straffen är lite för hårda för att tjuvfiska kräftor. Verkar vara mycket värre brott att ha några burar i sjön än att gå in i en affär och stjäla två förpackningar kräftor. Dock bör det vara hyfsat hårda straff om man tjuvfiskar för att sälja vidare dem.
  .
  Kräftor är gott och helst ska de fiskas av en själv och kokas i bra lag. Se till att ha mycket krondill i lagen och sedan ska det vara en öl i lagen och en hel hög med öl till den som kokar ;-).
  Ett tips är något i stil med 1,5l vatten 0,5l öl 1dl salt, 1-2msk socker och en massa dill. Är kräftorna helt döda innan kokning så släng dem. Kolla om de lever lite genom att knäppa till dem på stjärten och se om de drar ihop den. Koka dem ca 9 minuter. Se till så lagen kokar hela tiden! Samma lag kan användas för att koka fler omgångar.
  .
  Min åsikt är även att släppa tillbaks alla små, det är ju inte ens roligt att äta de under ca 11cm och med så små klor att det inte är värt att försöka hitta något kött i dem.

 2. Bortser man från straffen så är det ju nästan lynchmentalitet under denna säsong. Man har svårt att relatera till stridigheterna om både guld, olja och diamanter i världen men föreställer man sig att det istället är kräftor så får man ju en idé om hur galenskap uppstår 😉

  Någon särskild typ av öl du kör med? En del brukar nyttja mycket mörk öl och åtminstone en jag känner slår i rejält med mörk rom i grytan också.

 3. Jo, detta kan ge lite insikt om hur meningslösa krig inleds. Störst är nog problemet i de sjöar där det finns många mindre markägare som är så otroligt rädda om sina vattenlevande skalbaggar att de kan göra det mesta för att stoppa dem som vill smaka deras dybaggar.
  .
  Jag brukar ta den öl jag har hemma men gärna mörk eller smakrik öl, att hälla i en Budweiser skulle ju inte göra mycket skillnad. Dock tycker jag att det känns fel att hälla i mörk rom, den ska man ju ha i ett glas med cola och en hel (fast delad) lime. Kanske är det gott men jag tänker inte testa.
  .
  Förresten, på tal om Budweiser: ”whats the similarity to drinking Budweiser and having sex in a canoe?” ”Its fucking close to water”

 4. Kräftfiskets regler gäller precis som det gör för annat fiske och fiskekort i våra vattendrag. Det finns väl en viss tjusning eller spänning i att tjuvfiska det har ju tom Åsa Nisse gjort 🙂 Organiserat tjuvfiske av så väl kräftor som fisk för ekonomisk vinning skull borde klassas som ekonomiskt brottslighet och strafffas därefter. Inte vet jag om det är en klassfråga? Man kanske kunde köpa fiskerätt eller kort för kräftfisket så att fler kan få ta del av den tjusningen men det tycker jag det är helt upp till markägaren att avgöra! Som markägare och fiskerätts innehavare så får du naturligtvis övervaka dina intressen, jag ser inget konstigt i det. Menar du att jag som anser att klyftorna i samhället ökar med den sittande regeringen skulle se kräftfisket som en klassfråga och tycka att det är rätt att tjuvfiska för att protestera mot klassamhället? Då har du nog missuppfattat mig? 🙂 Det finns mycket man kan hamna i bråk om och kräftfisket är en av dom då det råder någon slags naturromantiskt över just kräftfisket. Inte lika troligt att det skulle bli handgämäng mellan markägare och en tjuvfiskare som metar abborre? 😉 Eftersom jag är en anhängare av att tycka om fiske i olika former så försvarar jag bestraffning av de som inte följer regler. Det gäller även andra förseelser oavsett vem det är.

  Tom de sämsta kvaliteten på det frysta kräftor som säljs i affärerna blir betydligt godare om man kokar om lagen och låter kräftorna dra ett dyg eller två. Mörk öl typ porter ska det vara 🙂

 5. Med klassfråga menade jag dem som äger fiskerätt och försvarar den stenhårt någon månad om året enbart för ”värdet” som kräftor betingar mestadels av tradition 😉
  Man kan om man vill även läsa in en del nationalism i ärendet. Att bevaka sina intressen när det handlar om värden och liten tillgång men annars inte bry sig nämnvärt om att vårda sina vatten och marker.

 6. Men jag vet inte om man kalla det nationalism att försvara sina kräftor? Att försvara värdet innebär inte automatiskt att det är fråga om nationalism? Jag fiskar i norrland i en tjärn som är i privat ägo(med tillstånd från markägaren) och som inte är något fiskekortsvatten. I detta vattendrag finns, som jag ser det; mycket stora värden i så väl öring som röding och naturupplevelse. Det skulle nog inte heller bli något världskrig om någon tjuvfiskade där? Jag tror att just kräftor är något som man sedan lång tid har tvistat om och som under någon vecka i Augusti får stor uppmärksamhet. Det finns en annan slags romantik runt kräftfisket som gör det hela mycket hetare.

 7. Inte bokstavligen men som i allt går det igen om man bara tittar tillräckligt noga. Människors uppförande/känslor kan vara nästan identiska även om det gäller triviala saker som med större och ”viktigare” samhällsfrågor.

 8. Men skulle då markägaren symbolisera det svenska och nationalismen och tjuvfiskarna tex invandrare eller det lägsta klasserna i samhället och själva konflikten dem i mellan vara ett svar på invandrarfientlighet eller de sämst ställda i Sverige mot makthavarna och pengarna? Att markägaren försvara sverige mot hotande tjuvfiskande invandrare?? 😉

 9. Tycker BMs jämförelsen är lite intressant och kanske är detta som konflikter mellan tänkta mikroländer.
  .
  Ska markägaren, han som är kung över det han anser vara hans del av marken vi lever på, kanske har rätten till delen av landet han äger även gått i arv från hans fader den tidigare kungen av marken, inte dela med sig av sina rikedommar till oss andra som inte är så lyckligt lottade att vi ärvt titeln markägare. Vad ger honom rätten att hävda att kräftorna är hans.Är det rätt av honom att stänga gränsen till sitt land och inte ta emot andra medmänniskor och dela med sig av sitt överflöd?
  .
  Så angående Niklas kommentar om att man kanske inte kan kalla det natinalism att försvara sina kräftor så tycker jag att man kan det en sorts mikronatinalism över sitt eget mikroland där markägaren är mikrokung. Men detta gäller ju även allt annat man kan anse sig äga och självklart vill man försvara värdet på det man äger. Men flyttar man det från att markägaren anser sig äga en bit av vårt land och ser det som att vi svenskar anser oss äga den del av jorden vi kallar sverige och värdet vi har skapat här så är det många som tycker att det är fel, dock kan man väl inte påstå att en markägare borde ha större rätt till sin del av Sverige än vad alla svenskar har till den del av jorden vi kallar sverige.
  .
  Sedan finns det ju markägare som bjuder in en del andra människor att ta del av hans rikedommar och det går ju bra så länge hans gäster inte tar mer än vad de får och följer reglerna han berättat för dem. Gör gästerna inte det blir markägaren självklart sur och kastar ut de som inte gör rätt, fortsätter sedan fler att göra fel så tröttnar markägaren till slut och bjuder aldrig in några fler gäster.

 10. Om vi på ett bra sätt lyckas lösa problematiken runt kräftfiske är det bara sedan att berätta för världens politiker hur vi gjorde och sedan kan de använda samma lösning för att lösa alla andra stora problem i värden. Fasiken vilket stordåd vi kan uträtta.
  .
  Fast å andra sidan kanske det är lättare att bara slänga ut 5 burar olovandes i helgen och se vad det ger för resultat, världens problem löser vi när tid finnes.

 11. Jag är fast övertygad om att man kan finna lösningarna i det förenklade. Bevingade ord och liknelser innehåller så mycket mer än att förtjäna hamna i diverse ”dassböcker”. Sen är det ju betydligt enklare om man kan förklara saker med en jämförelse så att alla begriper vad som egentligen sker.

  Ja premiären är ju enligt traditionerna antingen lördag/söndag eller nästkommande onsdag. Jag smider redan planer på kräftjakt 😉

 12. Kräftfiske är så mycke mer. Många vattenägare kämpar gör att skapa en hållbar stam & bekostar isättningen själv eller tillsammans med grannar.
  Dessutom kan burar & bete föra sjukdomar mellan olika vattendrag, sällan att en tjuvfiskare vet om det är flod eller signal kräftor som exempel, kastar du i en bur utan att ha bra koll kan du utrota en hel stam i vattendraget.

  Ett klart intressant ämne där alla tycker olika.
  Det är nästan omöjligt att fiska ut en hållbar stam genom tjuvfiske i sig om kräftan väl etablerat sig ordentligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *