Fiskerecension: Långshyttan – Långsjön

Jag gjorde som jag skrev igår ett ”studiebesök” vid en form av anläggning som jag vanligtvis är helt emot. De så kallade ”put and take”-sjöarna upplever jag som en form av jakt på inhägnat område. Ungefär som att gå och skjuta lamor på Furuvik. Jag vet att många gillar den här formen av fiske, mycket för att det är ganska bekvämt med vägar och färdiga vindskydd/grillplatser. Ofta är de handikappanpassade vilket är en guldstjärna i kanten. Men själva fisket känns omotiverat för min egen del. Jag har dristat mig till att en gång kalla ett par bekanta som enbart fiskar i sjöar med inplanterad ädelfisk för ”amatörfiskare” vilket naturligtvis inte föll i god jord. Med det sagt så skall jag recensera besöket igår. Sjön heter Långsjön och ligger vid sidan om väg 270 mot Långshyttan, strax nedanför Ängelsfors.

Det finns olika varianter av fiskekort i sjön. Om dem kan ni läsa mer här.  Fiskekort går att lösa på Time vid Ankdammen här i Hofors(som förövrigt har försäljning av de flesta fiskekorten i trakten).

Det som genast slår en när man anländer till Långsjön, är hur välordnat det mesta är. Det finns dass, goda möjligheter till att grilla på en stor fast grill, en mindre roddbåt som endast får användas för att lossa beten som fastnat (om jag förstod det hela rätt). Man kan som funktionshindrad ta sig ner till sjön vid själva stugan där en stadig ramp finns. Runt resterande delar av sjön går endast små stigar.

Grillplatsen är utrustad med ett antal bänkar och bord, två stadiga grillgaller och det enda man egentligen behöver är eget bränsle för att köra igång. Det sades även att vedförråd brukar finnas men just idag fanns det inget så den medhavda engångsgrillen tjänstgjorde utmärkt.

Sjön är som namnet på den antyder avlång med några få ställen som har vass och näckrosor. Eftersom det var ett koppel med barn med höll vi mest till vid bryggan vid själva stugan samt testade en plats till höger om den. Det är grunt, växer en hel del skräp på botten och spinnfiske från just den platsen är inte att föredra, åtminstone inte med några djupgående beten. Mete i olika former är att föredra således. Det tog några knappa minuter innan första minimala abborren krokades och efter det drog frugan (jag fnissar varje gång) upp ytterligare ett halvt dussin. Någon annan fisk ville inte visa sig i närheten även om jag fick se en några kilo tung baddare slänga sig över vattenytan en bit bort.

Att fisket inte var något vidare kan bero på många olika faktorer. Kanske var det solen och värmen som fick dem att hålla sig borta. En äldre man krokade dock en fin fisk till vänster om oss på bottenmete och den såg ut att väga något kilo eller mer. Sedan dog det ut helt, kanske beroende på att de tre småtjejer som var med fick för sig att bada på den fina sandbottnen. Barn för oväsen och jag hoppas att den äldre mannen inte blev alltför störd av deras lek.

En annan fin finess vid Långsjön är en våg som alla får nyttja samt en fångstpärm där fiskarna skriver in vikten och datum jämte namnet. På det viset kan man om man är intresserad se när den senaste fångsten skedde och hur stor den var.

Styrelsen informerar också på anslagstavlan vid stugan om vad som är aktuellt. Man kan finna svaren på det mesta man funderar över.

Största fisken som verkar ha tagits upp i sjön skall ha varit en på 4.45 kg. Mitt fiskesällskap hävdade dock att det var flera över 5 kilo som dragits upp. Inte riktigt säker på om det har med den gamla kända valsen av Thore Skogman att göra eller om ”Styrelsen” fått fel information. Dock skönt att se en Hoforsbo med rekordet 😉

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en sjö lättillgänglig för de flesta, rent och snyggt och med de mest nödvändiga funktionerna som dass och grillplats mm. Ett extra plus kan väl vara ekan man kan låna vid behov (ej för användning att fiska ifrån) och den stabila rampen som gör det möjligt att även som funktionshindrad kunna komma ut och fiska. själva fisket var ingen höjdare just den dagen men kanske är bättre andra. Har man barn är det en bra plats att vara på men personligen skulle jag inte uppskatta att som ensam fiskare plötsligt invaderas av gapande ungar, ljudnivån kan stundtals dra fram som åska över sjön. Jag kommer personligen inte att återvända dit i första taget men rekomenderar den varmt till andra som gillar den formen av fiske.

Långshyttans Sportfiskeklubb

3 thoughts on “Fiskerecension: Långshyttan – Långsjön

  1. Ett litet tips . .
    Långsjön hyrs emellanåt ut till traktens företag. Någon slags personalvård kan förmodas. I samband med uthyrningen släpps ett stort antal fiskar i sjön som då brukar vara avstängd mellan isläpp och fiskedag. Vid vissa av dessa uthyrningstillfällen förefaller deltagarna också ägna sig åt diverse andra aktiviteter på ett sätt att själva fisket blir lite eftersatt (gäller även Hoforsföretag). Kolla gärna på fiskeklubbens hemsida när sjön är uthyrd och åk dit någon dag senare när sjön öppnats igen och njut av ett ihärdigt nappande. Notera dock begränsningen av antalet fiskar Du får ta upp.

  2. Ser ut o va en fin plats med förnödenheter åt, amatörfiskare, men dom lär ju oxå få fiska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *