Män Är Överrepresenterade I Självmordsstatestiken

Under kvällen kom bekanta på lite fika och eftersom åtminstone inte jag träffat dem på sådär en 20 år blev det lite uppdateringar om vilka som var vid liv och inte. För det föll sig nämligen så märkligt att det var påfallande många som avlidit i ung ålder. Uteslutande av manligt kön. Vill minnas att Hofors sades toppa något slags självmordsstatestik under 70-talet och det verkar inte ha blivit annorlunda dessa dagar även bland ”Hoforsnomaderna”.

untitled

Hur kan det här egentligen komma sig? Bevisligen har många avlidit och bevisligen genom självmord, och de flesta som jag kom på när jag satt och räknade efter är ursprungligen från Hofors. Nu är det ju inte heller normalt att så många av mina bekanta avlidit för tidigt i sina liv. Jag vet inte om jag bara haft otur att ha så många omkring mig. Alla dessa ansikten fladdrade förbi i mitt minne och jag började känna mig en smula illamående. Ingen av de som tagit livet av sig har varit speciellt ”självmordsbenägna” enligt mitt sett att se det, men ändå har de gått den vägen.

 

Jag undrar om det inte är tider där man mer fokuserar på kvinnans välmående och man glömmer bort att män också är människor. Det dräller av kvinnojourer och olika stöttande organisationer samt lobbyism för kvinnors rättigheter, men att påstå att det skulle vara männens värld är en överdrift. Det är nog en lika falsk bild att kvinnor skulle vara svaga som att män skulle vara gediget starka. Enligt en undersökning från 2001, självmord per 100 000 innevånare är siffrorna för män 18.9 och kvinnor 8.1. Att siffrorna skiljer sig så markant åt beror nog helt på att det inte läggs samma resurser på männen som mår dåligt. Det om något är väl diskriminering? I takt med att männens ”traditionella roll” i samhället förändras borde även synsättet på dem förändras. Det är sannerligen förvirrande tider vi lever i.

6 thoughts on “Män Är Överrepresenterade I Självmordsstatestiken

 1. På tal om män som tar livet av sig.

  Känns inte inlägget nedan som om vårdaren sagt ”lägg ett inlägg bara, kort inlägg, du får inte blogga för mycket så du blir upprörd. Det är inte bra för dig.

  http://agilitydream.blogg.se/2009/december/portratt-lovemix-ascot-pim.html

  Sen detta tycker jag känns som. Nu blir det bara en bild, inget med. Du vet vad vi har sagt. Du måste vila och landa. Du är faktiskt intagen här med stöd av LPT så du har ingen RÄTT att blogga. Lugna dig nu annars får du inte ens lägga ut en bild i bloggen.
  Sedan får du gå tillbaka till ditt rum och ta din medicin och sova så blir allt bra.

  http://agilitydream.blogg.se/2009/december/vattenfall-med-isformationer.html

  Kolla datumen. Två inlägg bara på en vecka av en sådan ”storbloggare” och så korta, precis innan skrev han om hur han dök ner i djupet igen.. Stackars lille Göran.

  /Mats

 2. Hahahah.. Goda vänner var väl att ta i;) Jag läser hans blogg än med skräckblandad förtjusning. Det är upp och ner, solsken och ångest, på topp och dagen eter självmordstankar.

  /Mats

 3. Intressant, tänkte tillbaka på vilka som gått den vägen bland mina manliga bekanta resp. kvinnliga pch hur stor andel de utgjorde av ”något”.
  Ingen kvinna alls.
  Strax efter gymnasiet så tog en av de duktigaste eleverna i klassen livet av sig. Han bar samma namn som vårt största tennis-ess genom tiderna. Klassen bestod väl av ca 25 elever så i promille av dess folkmängd så blir det mycket mer än talen som anges här.
  Sånt händer men sen i en annan grupp av bekanta om ungefär lika många (ett idrottsligt sammanhang) så valde en person samma tveksamma utväg, han hängde sig på ett bygge fast han var ingen byggarbetare, han var fd hög jurist. I båda fallen extremt lugna och seriösa personer.
  Samband?

  Slutligen min fosterbror som var ca 15 år yngre kastade sig framför ett tåg för några år sen.
  100% av mina fosterbröder.

  Men sen är det ingen mer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *