Itchy Daze – Det Bästa Sedan Tykoz Bravader?

Dom allra flesta av min egen generation eller jag vill rätta det där, alla av min generation som bodde i Hofors under 80-talet vet vilka Tykoz Bravader var. Flertalet tillfällen är de gånger man sett dem uppträda i Petreskolans matsal under skoldiskoteken som anordnades där. Var inte direkt samma ”nykterhet” som aldrig infann sig på IOGT/NTOs fredagsdiskotek några år tidigare. Eller ja det fanns ingen nykterhet på något av ställena trots anordnare. Men hur som haver tror jag de allra flesta ser tillbaka på de där skoldanserna med ömhet i bröstet. Jag brukar personligen referera till den tiden som den roligaste tiden under ens uppväxt. Alla var liksom där. Petreskolans elever, Hagaskolans elever och sedan några utsocknes från möjligtvis Långshyttan. Dom som dansade gjorde det till numer klassiska 80-tals hits, Laban och Love in siberia, Baltimora och Tarzan Boy samt antagligen Sandra med Magdalena och Opus med Life is life. Listan med hits från just den tiden är lång. Satt nyligen och sorterade singlar och vinylplattor och fick mig en redig nostalgitripp av just 80-tal. Har sparat samtliga skivor och konstigt nog låter det lika bra idag. Om detta beror på samma faktum att pensionärer gillar mogendans och att jag kommer sitta på ett serviceboende och lyssna på 80-tals hits och ungdomen kommer gnälla över att det låter föråldrat vet jag inte.

Sen uppträdde Tykoz Bravader och även dem som stått utanför och hängt vid cykelställen bakom med sina öl och sprit drog sig inåt. Ett satans röj helt enkelt. I Hofors var Tykoz antagligen lika stora som Green Day är i världen. Mycket stora alltså. Dom var fem medlemmar men jag kan bara minnas fyra namn. Mackan, Erik, Fille och Lars. Den femte medlemmen är liksom Beatles femte medlem som bortblåst i minnet. Vet någon vem det var kan ni gärna droppa det i en kommentar. Jag hade äran att följa bandet på mycket nära håll i Kyrkskolan där de höll till och övade. Jag har sett hitlåtarna växa fram inför egna ögon vilket jag kan stoltsera med. Jag har spelat på Lars trummor till och med. Ungefär som att röra Paul Stanleys gitarr med ett par riff. Egentligen märkligt att de inte slog igenom mer än de gjorde. Ja en turné i Holland vill jag minnas skedde 1989. Men efter det tyst liksom. Uppsalastudier kanske splittrade bandet.

Tykoz hade enligt min mening att se det, ett utvecklat ”Hofors sound”. Ett karaktäristiskt ljud på syntharna. Lite sådär svajigt skrikande som jag egentligen först noterade hos Hoforsbandet Panic. Jag brukar referera just det där soundet i andra band till ”Det där är ett typiskt Hofors sound”. Förstår de inte vad jag menar har jag spelat kassetter med Tykoz och Panik och de har sagt ”aha”. Tykoz var det mer punkiga/rockiga bandet av dem två. Radioaktiva Räkor tog sedan punktronen i besittning med min ungdomskamrat Jimmy Lindkvist i spetsen. Jag försökte mig själv på en karriär som rockmusiker i bandet ”2Bad” som låter mer som en modern rappare, melodiös hårdrock skulle det kallas men lät antagligen som nått annat med endast en gitarrist och en trummis. Vi skaffade förvisso en basist och en till gitarrist som gillade att lira på en sträng där i Kyrkskolans lokaler, men vi lade ner projektet och sade mest på fester att vi lirade i ett band fast vi egentligen inte gjorde det. Antagligen för att se om vi kunde locka till oss groupies. Blev inte så heller.

Efter 80-talets slut har jag ingen koll på vad som skedde inom musikvärlden i Hofors. Det var först i somras som jag upmärksammades på ett band som heter Itchy Daze. Jag antog att det var skrikiga synthar, Hofors soundet och rynkade ungefär på näsan över den extas som verkade råda omkring bandet. Sen hörde jag dem: Itzhy Daze 911

Måste säga att jag blev ganska tagen. Riktigt riktigt bra faktiskt och jag hoppas att de växer sig brutalt mycket kändare, helst stora internationellt. De har potentialen. Alla som minns Tykoz frontfigur Mackan minns också när han försökte lägga sig till med ”Rockstarattityden”. Snäll grabb i vanliga fall men han passade liksom aldrig in i den rollen. Det skulle Tomas Andersson kunna göra men tvärtom så blev jag överaskad ännu en gång när vi av en händelse hamnade i svampskogen och jag hade förväntat mig en rocker med attityd men möttes av helnormal familjekille. Värmande. Trots att det nu är närmare 20 år mellan grupperna och utvecklingen har gått framåt, undrar jag inte om Itchy Daze är Hofors hitills genom tiderna bästa band. Känns lite förrädiskt att säga det med tanke på min närhet till Tykoz. Under tiden jag funderar och inom kort skall försöka föra över Tykoz Bravaders kassettband till mp3 och vidare till Youtube, kan ni kolla in fler videos av Itchy Daze här.

14 thoughts on “Itchy Daze – Det Bästa Sedan Tykoz Bravader?

 1. Jag hitta bloggen idag och gillar den skarpt! Jag skulle mer än gärna vilja att du dela med dig mp3:or av Tykoz Bravader, för jag känner mig så ”rastlös”!

 2. Tackar! Kul att se en till blog som inte avhandlar silikonutfyllnad och mode från Hofors 🙂

  Gällande mp3 så ska jag bara komma på ett sätt att föra över dem från kassett till mp3-formatet, sedan blir det debut på Youtube åtminstone. Även Hoforsbandet Panic med bland annat Peter Sjölander på trummor finns på kassett här.

 3. kollade in å såg bilderna på mulle tiden vill du dela med dig bilderna så skicka dom på min mejl .. tacksam om du kan!

 4. Dela med dig 🙂

  Zazzaks korvkö ( eller hur nu det stavas) måste leva vidare 🙂

 5. Har du hört Itchy Daze live? Låter inte direkt imponerande………tacka vet jag ett band jag hörde för ett par helger sedan: Covers Inc. (också från Hofors) Eller, en av dom bor i Norge,tror jag, men är Hoforsare i grunden.

  Tykoz var en guldklimp på 80-talet!!

  //Lasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *