Rimligt Förslag Av Vänstern I Hofors

Det är vill jag börja att säga en högst medioker artikel som presenterar Vänsterpartietsvalprogram” i Hofors. Om det enda som utmärker sig på presentationen är en lekpark, billigare hyror och fast anställning för samtliga kommunalanställda så är det blekt och partiet onekligen på dekis. Nu misstänker jag att det fanns betydligt viktigare punkter som kunde ha redovisats och därför kallar jag artikeln i första hand medioker. 

En ny stor eller fler bättre lekparker är önskvärt på orten vilket KentAA gjort en grundlig undersökning av under sommaren. Det är inte en partifråga utan något samtliga borde vara överens om bara genom att studera hans studiebesök. När det kommer till de kommunalanställda så framgår det inte om det gäller vikarier som tillfälligt får hoppa in. Jag känner till flera som arbetar så utan en fast anställning men med förhoppningen att det skall leda till ett fast arbete med tiden. Men det bör väl ändå styras av behovet av arbetskraft så att vi inte går tillbaka till det man ser varje sommar med just kommunalt anställda, en som arbetar och 4 som tittar på. Jo jag såg det personligen flera gånger under vår och sommar. En kommunal anställning skall automatiskt inte vara en livstids anställning om behovet inte finns.

— 

Intressantast är dock förslaget om att studenter skall få hyreslättnader. Jag skulle kunna sträcka mig till alla ungdomar från 18 till 25 boendes på orten som vill ha ett eget boende. På det viset kan man ta ett lågavlönat arbete och ändå känna att man klarar sig med hyra och övriga omkostnader och komma igång i livet med stärkt självförtroende.

Partiet föreslår också att hyrorna sänks för de som studerar på heltid. Vänsterpartiet menar att om fler i Hofors väljer att studera på högskolenivå så kan det resultera i att kommunen blir mer företagsam

 Förslaget är dessutom riktigt bra om man får studerande på högskolorna i Gävle/Falun att bosätta sig i Hofors då det råder brist på boenden i städerna. Kommunikationerna är riktigt hyfsade med tåg, bussarna lämnar mer att önska. Något som också brukar få ett uppsving när studenter flockas är idrottslivet. Dessutom passar nog Spar-Arnes livsmedelspriser studenter ypperligt. 

7 thoughts on “Rimligt Förslag Av Vänstern I Hofors

 1. Jag kan säga direkt att mitt tänkande och tycke tillhör högern, kan bero på att jag är stor egoist och ogillar dom senaste 20 årens vänsterpolitik här i Sverige.

  Men jag har redan bestämt att Xamuel ska få min röst i det kommande lokala valet, inte bara för att det nämns en lekpark i deras ”valprogram” här i Hofors, kanske lite 😉 . Jag gillar mest hans försvar/anfall här i Hoforsbloggen bland alla kommentarer i de olika inläggen, han verkar vara en vettig man som vill alla sina medmänniskor det bästa.

  Det behövs nytt ungt blod i politiken oavsett ställning och Xamuel är klockren.

 2. Peter, jag tror inte du förstår hur väldigt lite spelrum man har inom kommunpolitiken, särskilt inte i så här små kommuner. Du kommer knappast hitta några storslagna planer från något parti. Inte för att de inte finns, utan för att man måste hålla sig till realistiska mål. Inget av det vi föreslagit är omöjligt, vilket måste vara ett rimligt krav från partier. Inte som Hägglunds ”löfte” att återigen inte höja bensinskatten, vilket han knappast kommer kunna hålla.

  Tack KentAA! =)

 3. Lekparker eller kanske ännu hellre klippta gräsytor för fotboll, brännboll etc och spolade isplaner på vintrarna det tycker jag låter bra.
  .
  Billigare hyror för studenter…. Ja men bara vissa studenter och inte någon jätterabatt! Eller varför inte som Bloggmaster är inne på bara vanlig ungdomsrabatt som vi har idag? Xamuel nämner att en student kanske skulle betala 25% av ordinarie hyra, jag tycker 25% rabatt låter bättre. Sedan ska det isådanafall bara gälla heltidsstuderande som tar ett antal poäng per år.
  .
  I artikeln står det ”Vänsterpartiet menar att om fler i Hofors väljer att studera på högskolenivå så kan det resultera i att kommunen blir mer företagsam.” Jag tror dock att det kan resultera i bra många andra saker också, så som att utflyttningen blir större. Utbudet av bra arbeten för de som har högskoleexamen är bra mycket större utanför Hofors än i Hofors. Så jag tror att den åtgärden kanske kan bli kontraproduktiv.
  .
  Det blogmaster skriver om att man skulle kunna få studerande i Falun och Gävle att bosätta sig i Hofors tycker jag är en dålig ide, kanske inte för Hofors men för studenterna, jag tycker att man om möjligt ska bo där man studerar, varför ska de hålla på att pendla dag ut och dag in om de inte behöver?
  .
  En sak jag tycker är jäkligt synd är att serietecknarskolan och väktarskolan försvann från Hofors!! Där hade vi två utbildningar som passade bra i Hofors och lockade hit många studenter utifrån. Men men så är det.
  .
  Jag tänker inte rösta på V och Xamuel, jag tänker rösta på KentAA!

 4. En fråga till då, som ung 18-25 år har man väl redan reducerad hyra inom Hoforshus? Är det inte så längre? Skumt att ta upp det i partiprogrammet om så redan är fallet?

 5. mr B: Varje år när skolorna startar så fylls lokaltidningarna i synnerhet runt Falun/Borlänge om reportage där studenter gråter ut att det inte finns ett nära boende. Borlänge verkar kunna fylla en del ”slaskområden” med studenter, men de ligger om man studerar i Falun först en busresa ned till stan och sen vidare med tåg eller ytterligare bss vilket blir en restid på 45-1 h i bästa fall. Med tåg från Hofors tar det 23 minuter med kanske ett tillägg på 10 för eventuell buss.

 6. Ok, jag kan sträcka mig till att om studenterna ändå måste pendla så kan de lika gärna göra det från Hofors. Man kan även fundera på hur många % av de som pendlar från borlänge de första veckorna fortsätter att göra det och hur många som efter 3 månader har hittat ett boende i Falun.
  .
  Sedan vet jag inte hur många lediga lägenheter som passar studenter det egentligen finns i Hofors. På hoforshus sida finns det inte jättemånga nu inför skolstarten: http://bohos.hoforshus.se/SummarumWeb02297_1/Internet/Bk/VacantResidenceList.aspx
  .
  Dock tycker jag hoforshus ska ta sig en funderare över ditt förslag och sedan åka till högskolan i Falun några dagar och ta med sig ett bord och en plansch där de berättar att det finns möjlighet ill tillfälligt eller permanent boende i Hofors till ”vänliga” priser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *