Rösta Bort Slarvpellarna

Rubriken är inte min egen, det är Gunnar Wetterbergs ledare i Expressen som publicerades imorse och har en hel del att göra med artikeln i Gefle Dagblad idag. ”8 miljoner i överskott”. Men jag skall börja med ett par väl valda citat ur Wetterbergs ledare:

Det finns ingen rim och reson i uppmärksamheten kring de olika valen. Riksdagsvalen dominerar helt och hållet, i synnerhet i radio och tv, trots att vardagens viktigaste frågor till stor del ligger på kommunerna och landstingen. Kommunerna står för hälften av de offentliga tjänsterna; lägger man till landstingen och regionerna så är det två tredjedelar som hanteras på lokal nivå

När jag jobbade på Kommunförbundet försökte vi begripa varför en del kommuner klarade sig så mycket sämre än andra. Inte ens under de goda åren lyckades de få sina budgetar i balans – och under de dåliga kunde det se riktigt illa ut. Men i den officiella statistiken hittade vi inga tydliga mönster – problemen fanns bland både små och stora, i norr lika väl som i söder, väster och öster. Nedläggningsdrabbade bruksorter kunde vara kommunalekonomiska mönsterbarn, expansiva förorter ställde ibland till det rejält för sig.
Svaret var så mycket enklare: det är ledningen det hänger på. Dagens Samhälles genomgång i förra veckan bär syn för sägen. Den starkaste ekonomin har brukskommunen Fagersta, med kommunalrådet Stig Henriksson (V). De som ”klarar” ekonomin genom att höja skatten med 50 öre, de har snart problemen på halsen igen.
Med budgeten i balans är verksamheten trygg. Det är kommunalvalens A och O. Med minus på sista raden hotar panikbesparingar, i synnerhet när konjunkturen vänder
. De kommunalråd som gick med underskott 2008 borde ha en hel del att förklara i årets valrörelse

Hofors kommun vet att 2011 kommer bli ett mörkt år ekonomiskt. Men kan man anta att det är lite avgnagt sidfläsk som hamnar i fokus nu när  Marie-Louise Dangardt går ut och säger att det finns 8 miljoner i överskott i kassan?

Prognosen vid halvårsskiftet är att Hofors kommun får ett överskott på nära åtta miljoner kronor, inräknat statens konjunkturstöd på 9,6 miljoner kronor. Men det finns problem, medger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.
– Verksamheterna går med förlust på nära åtta miljoner kronor

Att man inte misskött sig totalt menar jag.

2 thoughts on “Rösta Bort Slarvpellarna

  1. Helt rätt, visst är det så! I kommunalpolitiken är det nog inte så mycket de partipolitiska ideologierna som har störst betydelse utan vilka representanterna är. Dock är jag lite orolig för borgerligt styre då några dåliga borgerliga ledare kan få för sig att sälja ut och privatisera fel saker och att det sedan är mycket svårt att ”ta tillbaks” det in i kommunal verksamhet. Dock skrämmer vänsterpartiets åsikter mig kanske lika mycket.
    .
    Sedan är ju frågan vilka partier i Hofors som har bäst ledare?
    .
    Själv skulle jag vilja se en koalition mellan Folkhemmet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Hofors, där FH har tillräckligt med mandat för att kunna göra sin röst hörd och få inflytande. Nu lär ju detta kanske inte hända?

  2. På kommunalnivå och i synnerhet en småkommunal nivå fungerar det inte att bedriva politiken partipolitiskt som du säger ja. Faktiskt inget jag reflekterat över innan du skrev det nu. Går för mycket prestige i partipolitiken på bekostnad av medborgarnas väl och ve kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *