Båtprojekt Del 2

Efter en del möda och ganska lite besvär så transporterades båten till baksidan av min bostad. Väl där kunde det konstateras att det är en relativt solid båt som mäter 410×170 i storlek. Om jag hade kunnat hade jag försökt baxa upp den på badrumsvågen, men tills dess får vikten vara okänd.

Det har även konstaterats att ett nytt invändigt golv behövs, ytterskrovet behöver lappas på en del ställen samt målas i redan uttänkt färg.

Det finns några detaljer på båten som det behövs funderas över. Bland annat aktern som är i mitt tycke oroväckande nära vattenlinjen. Antagligen ingen fara men väl värt att beakta. Det råder inte stiltje varje dag på sjön och med motor trycks den ned ytterligare.

Andra detaljer visar att denna båt en gång i tiden hade ratt eller någon form av styranordning utom den ”manuella”. Kommer dock inte att placera in någon sådan i båten då befintligt utrymme behövs till annat. Det går att lyxa till komforten på andra sätt.

I förmiddags slet jag sålunda bort den täckande presenningen och inledde renoveringsarbetet. Först var jag tvungen att veta en del om båtens utformning och med spretiga anteckningar plitade jag ned nödvändig information. Det mest väsentliga är hur mycket rum man har inuti att modifiera för ändamålet.

Ändamålet ja. På hemväg med båten på släp konstaterade jag och kamraten att det inte skulle dröja länge innan det dök upp allehanda människor med åsikter om projektet. Ni vet de där ”Det går inte – kostar för mycket tid/pengar – lättare att göra si eller så-människorna”. De kom som på beställning och jag skulle tro att även Noah hade samma upplevelser när han byggde sin ark. Eller varför inte Thor Heyerdahl. Övervägande del hade dock gott att säga om båtens potential. Men ibland är skepsis påtagligt. Kanske just för att jag i nuläget inte vet ett skvatt om hur man renoverar båtar utan kommer tvingas lära mig det efter vägen.

Man skall ju alltid ha visioner. Under kvällen igår satt jag bredvid min fru och tittade ömsom på en film om en mordisk hämndlysten nunna och ömsom i två nummer av ”Fiske-Feber”. Jonas Granberg och Joakim Larsson är två stycken som inspirerar. Båda har tagit varsin båt och anpassat dessa till personliga och funktionella fiskebåtar. Det var en tanke som gnagde i mig och det var ”det är inte omöjligt”.  Trots att människor har invändningar mot kostnader, kunskap och nytta, bör man nog följa sina ingivelser ibland. Jag menar utan människor med visioner i till synes omöjliga eller onödiga projekt, ligger det så mycket mer i det hela. Tanken är inte att bygga en ny ark och fylla den med djur (även om jag omedvetet redan börjat göra det som synes) utan skapa ett hjälpmedel för mitt livs andra stora passion.

Vad är egentligen vitsen med att tillbringa timmar och dagar i en farkost som är obekväm och ofunktionell? Man spenderar tusenlappar och åter tusenlappar på spön, beten, tillbehör och klädsel men ganska ofta väldigt lite på det yttersta redskapet för en sportfiskare. Obekväma ekor som ofta påminner om en flytande skokartong med för små skor. Spelar det någon roll hur mycket pengar eller tid man lägger ned för att få något man trivs med? Visst slutresultatet kan mycket väl visa att en modern styrpulpetbåt varit billigare, men kommer man sin farkost närmare i känsla och komfort? Sen är det ju hela grejen med att fullfölja en vision och lära sig något nytt.

4 thoughts on “Båtprojekt Del 2

  1. Ja skönt å ha båten på gården……själv har jag min i garaget i väntan på hösten då dom stora ska upp 🙂

  2. Hösten är redan kommen 🙁
    Vaknade en morgon här i veckan och såg löven falla och träden gulna. Måste ha gått över en natt praktiskt taget. Dock är fisket fortfarande riktigt uselt. De stora lyser med sin frånvaro och den exakta anledningen kan man ju bara spekulera om. Hoppas det kommer igång snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *