Passionsbrott?

Hjärtat” fick Ulf Järvefelt att stjäla drygt 18.5 miljoner kronor och placera dem i bandyklubben Edbyns IF. Och så är det nog. Inte bara girighet som kan få människor att skrida över anständighetens gränser. Jag känner till flera idrottsklubbar som genom åren smusslat undan oskattade pengar för att till exempel kunna betala spelare och deras resor till och från träningar. Ett par långt ifrån elitnivå. För det har ju tyvärr blivit så. Att donera gratis tid räcker inte till. Konkurrensen mellan klubbar i olika sporter får de mest hängivna idrottsintresserade att ta till drastiska metoder för att uppnå resultat. I Järvefelts fall kanske man skulle utdöma rehabilitering snarare än fängelsestraff. Jag tycker det ser ut som ett tragiskt fall av missbruk i den mån man kan missbruka passion till idrott och klubbars framgångar.

De flesta känner nog till att det finns spelmissbruk, sexmissbruk ja många olika former av missbruk förutom de klassiska med narkotika eller alkohol. För många år sedan fick jag chockerande nog uppleva att något så harmlöst som Bingolotto kan driva människor i fördärvet. På företaget jag då arbetade noterade vi att stora mängder pengar försvann på ett lite märkligt sätt. Tack vare en omfattande inventering och förmågan att kontrollera vem som varit inloggad i systemet vid vilket tillfälle, kunde en praktikant cirklas in. Det visade sig att han använt betydande summor för att finansiera sina resor till Göteborg varje helg där han kunde sitta med i direktsändning och spela Bingolotto. Resor, övernattningar, lotter och souvenirer som skjortor och t-shirts.  Med händerna i kakburken kunde han efter en stunds förnekande inte göra annat än att erkänna. Kanske borde regionschefen ha agerat annorlunda. Med löfte om att en bråkdel av summan återbetalades och att praktikanten aldrig yppade ett ord om bristerna i systemet fick han gå. En form av passion som slagit snett kan man säga.

En del anställda såg det som mycket tragiskt snarare än som kriminellt och försvarade honom mer än fördömde. Det var först efter några år när han dök upp i TV-rutan, i TV3 relationsdokusåpa ”Par På Prov” ”omständighetsförsvaret” tystnade helt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *