I Remember Christer Glenning

Idag fick jag en riktig flashback då jag stötte ihop med en jättelik skäggapa till man. Det märkliga vid första ögonblicket var att han tittade lika igenkännande på mig som jag på honom och innan jag hunnit placera honom så besvarade han min undran med ”Nej det är inte jag som är Christer Glenning” och sen skrattade han och fortsatte ”Jag får höra det ofta”. Kan tänka mig att jag rodnade en stund där innan det slog mig att Christer Glenning faktiskt är död och det var ett tag sedan (12 år sedan efter en Googling). Om man minns Christer Glenning så är man antagligen ingen ung spjuver dessa dagar.

Främst minns jag honom från TV-apparaten, på den tiden då vi bara hade två kanaler i Sverige och programmet hette ”Trafikmagasinet”. Han var den ständige sidekicken till programledaren Carl-Ingemar Perstad som bodde/bor i Sundborn strax utanför Falun. Lämpligt nog producerades även programmet från just Falun. Ett hyllat program som bidrog till att åtminstone Glenning blev lite av en kultfigur i Sverige oavsett om man gillade bilar eller inte. Betydligt högre kultstatus än tex ”Bosse Bildoktor”. Tyvärr fick de båda programkompanjonerna ett tragiskt slut inom motorjournalistiken. Perstad kickades efter någon förskingringshistoria inom SVT och Glenning avled efter en hjärtinfarkt några år före ”passande” nog utanför en grillbar. En anekdot i sammanhanget kan vara att båda gillade att dricka alkoholhaltiga drycker, i synnerhet välproducerade viner. Perstad lyckades att influera Herr Glenning att gå från en kasse öl och en spritflaska till noggrant utvalda franska viner.

På tal om gamla TV-program så minns kanske någon ”Tekniskt Magasin” som hade den där vinjetten med med märkliga kugghjul i början. En föregångare till Discovery Channel och program som ”Så funkar det” mm. Programledaren hette Erik Bergsten och lever faktiskt fortfarande 87 år gammal. Vore kul att se dessa gamla avsnitt igen, ny teknik som producerades då är redan antikt. Här hittar ni några avsnitt inklusive vinjetten.  

One thought on “I Remember Christer Glenning

  1. Nu minsann är det nostalgi på ett högre plan! En gång för länge sedan skulle det avsomnade Trafikmagasinet testa hur länge det gick att köra ner sidorutorna med el efter att bilen hamnat under vattnet. Till detta experiment kallades jag och en medföljande slamsug. Även en simbassäng i Falun bokades. Detta just efter säsongsavslut. En lördag var det med ösregn hela dagen. En ramp skulle användas i ena hörnan av bassängen, SAAB 900 var bilmodellen,taklucka fanns även. Timme efter timme försvann och ingen bil ner i vattnet. 2 brandmän stuvades in i bilen som hade pluggat motorblock för att minimera oljeläckage. Så kom bilen med fart ut i bassängen, resultatet av 6 timmars( jobb) passning för mig var ca. 2 till 3 minuters inslag i trafikmagasinet. Behövde inte ens starta slamsugen som fanns där för att avlägsna eventuellt läckage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *