Johnny I Ålbron

För en tid sedan fick jag en bok av min kära moder. Skriven av ”Acke” eller Johnny Larsson som han egentligen heter. Som far till en av mina kvinliga kamrater och som jaktkamrat till några av mina släktingar har man stött på denna filur många ¨gånger under min uppväxt. Det var bara för en kort tid tillbaka som jag plockade fram boken och började bläddra i den. Anledningen till att min mor ville jag skulle ha boken är att ett kapitel handlar om min saliga morfar som var en profil i Torsåker/Storviksbygden. Vidare läste jag om Johhnys utflykter som barn till Sälgsjön som jag själv spenderade mycket tid vid som ung med fiskespö i handen alternativt golfklubba vid minigolfbanorna i just Ålbron där Acke har sin gård. När jag läser Arbetarbladets artikel från förra året väcks en del minnen till liv gällande just Acke och hans förmåga att muntligt framföra sina historier.

För så var det med den där gubben. Han hade alltid en historia att leverera, en rolig sådan eller en helt sann från bygden om tjuvjakt eller profiler som var mycket säregna. Alltid med ett leende på läpparna och ramen till sin Indian motorcykel bakom ladan. En kapabel man med mycket kunskap om det mesta. Det är faktiskt till viss del han som ligger till grund för mitt eget skrivande/författande (samt en skollärarinna i Dalarna som tyckte att en uppsats där vi elever skulle spekulera om vår framtid och jag skrev att slutdestinationen skulle bli Hofors, var en mycket lovande start för en författare). Jag uttryckte som sagt författardrömmar som liten och Acke uppmuntrade mig att skriva så mycket jag bara kunde. Övning ger färdighet. Och visst är det så. Acke är lite av en förebild rent litterärt även om han vid den tiden inte gett ut någon bok. Det har inte jag heller gjort ännu men jag har arbetat på det i ungefär 30 år. Kanske är dags att åka ner till Ålbron och tigga till sig en hederlig muntlig upplaga av en Johnnyhistoria.

2 thoughts on “Johnny I Ålbron

  1. Fick boken i julklapp av mina barn, men blev djupt besviken, tyckte det var alldeles för mycket inhämtat material från biblioteket, hade väntat mig mer självupplevda historier. Gjorde som barnen ,bläddrade fram de intressanta sidorna, så den blev tunn. Trots allt har Du min kärlek, Johnny !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *