Finns Inga Arbeten – Bygger Moderaterna Sina Egna

Ja den vibben kan man lätt få av dagens artikel i Gefle Dagblad där Ziita Eriksson(M) säger:

Hon företräder själv det största oppositionspartiet, Moderaterna, och är alltså en självklar kandidat till posten som oppositionsråd, om den blir verklighet. Men än så länge ligger hon lågt med eventuella ambitioner.

– Vi har sagt att det är den samlade oppositionen som ska nominera oppositionsrådet. Men det här är en otroligt viktig fråga för mig, så mycket kan jag säga

Enligt skrivelsen ska oppositionsrådet avlönas enligt ”gängse praxis såsom i övriga kommuner i Sverige” med 50 procent av ett riksdagsmannaarvode. I pengar innebär det 28 000 kronor före skatt.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, är inte främmande för förslaget – men reagerar på just ersättningsanspråken.

– Det finns inget som är gängse praxis i Hofors kommun när det gäller ersättningar till förtroendemän

Känns inte riktigt rätt att avlöna någon som inte kommit till makten och härligheten av egen maskin. Att det skulle ha något som helst med värna om demokratin att göra är rent skitsnack. Fröken Eriksson kan gott fortsätta arbeta som ”ungdomsledare” tills förtroendet bland lokalbefolkningen för henne och hennes parti är tillräckligt stort att ge henne en heltidstjänst på skattebetalarnas bekostnad.

6 thoughts on “Finns Inga Arbeten – Bygger Moderaterna Sina Egna

 1. Jag tycker gott de kan få ett oppositionsråd, under förutsättning att de åtar sig ansvaret att ge information till samtliga partier i opposition (även SD alltså). Ekonomiskt är jag lite tveksam dock. Jag lever ju under föreställningen att kommunalrådet idag har ett alldeles för högt arvode. Idag ligger det på ca 42.000 kr i månaden. Oppositionsrådet på halvtid bör rimligtvis ha hälften av vad kommunalrådet på heltid får. Men jag skulle vilja sänka kommunalrådets arvode till 32.000 kr i månaden och det skulle betyda att oppositionsrådet skulle få ca 16.000 kr i arvode. Absolut ingen dålig halvtidsersättning. Under de förutsättningarna tycker jag att det är ett bra förslag. Det skulle dessutom endast bli en marginell kostnadsökning för kommunen med mitt förslag.

 2. Hade faktiskt ingen aning om att ett kommunalråd tjänade 42 000 i månaden. Känns väldigt orimligt som du själv säger. Hur många kommunalråd finns det med samma lön i Hofors?

 3. Finns ett kommunalråd, M-L. Ordförande för nämnderna får arvoden baserade på nämndernas betydelse, ej säker på hur mycket, förmodligen inte mer än hälften av en riksdagslön. Ordförande för kommunfullmäktige får lite drygt 10.000 per år och vice ordförande för KS får ca 5.000.
  __
  42.000 är mycket pengar, men det är ändå en av de lägsta kommunalrådslönerna i landet. Standard brukar vara riksdagslönen. Vällinges kommunalråd är lite speciellt dock, med en månadslön på över 100.000, moderat så klart.

 4. Borgmästaren är ordföranden i fullmäktige, även han uppbär arvode på nätta summan av strax över 100.000. Ingen har anklagat moderater för att vara dumma, bara giriga. 😉

 5. Xamuel, 42.000:- är ingen jättelön. Dock kan du ha rätt i att den kan vara för hög ibland men jag tror även att den kan vara för låg ibland. Tänk om man istället skulle ge komunalråd och riksdagsmän en lön som baserades på vad de har tjänat de senaste åren i sitt vanliga arbete och sedan lägga till en lite summa. Då skulle alla som tar en sådan post få det lite bättre lönemässigt än vad det har för tillfället dock skulle ingen gå från en lön på 20.000:- till 80.000:-. Detta skulle dock få den jobbiga konsekvensen att olika personer skulle få mycket olika lön för samma förväntade arbete och det skulle nog inte heller fungera.
  .
  Men ser man konkret till Hofors och en lön för komunalråd på 42.000:- och vi antar att det i ett senare val skulle visa sig att en person som är chef eller liknande på något större företag och har visat goda ledaregenskaper mm skulle kandidera till den posten, då skulle en lön på 42.000:- kanske göra att han av ekonomiska själ inte kan ta den posten eftersom att personen kanske har bra mycket högre lön redan. Så att generellt sänka den lönen tycker jag är samma sak som att säga att vi vill bara ha personer som är helt idelogist drivna eller idag har ett jobb utan högre lön. Att säga att komunalrådet ska ha ungäför samma lön som medelinkomsten i kommunen är också att säga att vi vill ha en medelpresterande människa som kommunalråd. Jag vill ha ett högpresterande kommunalråd som leder Hofors frammåt. Rätt person på rätt plats för en liten extra peng kan spara in många stora pengar i slutändan. (Självklart inga fantasilöner)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *