Världens Starkaste Man Från Hofors?

I två dagar i rad har TV4-nyheterna berättat om Stefan Bergqvist från Hofors som satsar på att bli starkast i Sverige(världen?). Hade faktiskt ingen aning om vilken ”styrka” Hofors hade i dessa lite skrämmande sammanhang. Känner bara till Magnus Samuelsson sedan tidigare. Bergqvist är Sveriges näst starkaste man och har enligt de webbsidor jag kikat på som hastigast en stor potential. Vore väldigt roligt om Hofors hamnade på kartan med hjälp av råstyrka. 2.50 in i detta klipp kan ni se reportaget

5 thoughts on “Världens Starkaste Man Från Hofors?

 1. Ja vaddå kändisar från Hofors, en av de största har ni missat. Göte Nordin som var en av världens bästa speedwayförare. han växte upp i Hofors, han sa till mig att det var i ett av de sista husen på vänster sida på faluvägen i riktning mot Falun.

 2. Världens? ja åtminstone Gästriklands envisaste idrottare hade Hofors som bas. Ove Berg, medeldistanslöpare då det begav sig. Oves Finnkamper i lag med Ulf Högberg och Anders Gärderud är klassiker. Att ha Ove i det andra lagets dräkt var säkert som att ha en böld i arselet på en cykelsemester. Hur fan dom än försökte, flåsade han dom i nacken. Heder åt en sån idrottsman, han skulle behövas i toppform nu med.

 3. Hittade en text om honom:
  ”Ove Berg är 55 år gammal & jobbar för närvarande som allt i allo på Hoforshallen här i Hofors. Oftast jobbar han som badvakt, maskinist & vaktmästare, det har han gjort sedan 1966, men han har hunnit med att göra en hel del annat i sitt liv också. När han först flyttat hit från Alfta, så arbetade han på SKF, nuvarande OVAKO.

  Ove bor med sin fru Britta som han har varit gift med i lite mer än 32 år. Till sammans har de sönerna Peter, 32, & Pierre, 27. När Ove var liten så var han aktiv inom många sporter, t.ex. ishockey & fotboll, men även friidrott. Han var redan då framgångsrik & vann många tävlingar som han var med i, även om han inte tog det speciellt allvarligt.

  Snart insåg man att Ove hade talang. Hans pappa ville då att han skulle satsa på friidrotten, & speciellt på löpningen, vilket visade sig gå riktigt bra.

  Vid 18 års ålder började han satsa på friidrotten på allvar & deltog i allt fler tävlingar. Den distansen som han så småningom inriktade sig på blev tillslut 800 & 1500 m. På den tiden löptränade han mycket mer, han sprang ca 12-15 mil i veckan. Det år han löptränade som mest, sprang han 470 mil på ett år.

  1965 deltog han i sitt första SM & då kom han på 6:e plats, vilket kom att visa sig vara den sämsta placeringen han skulle hamna på vid ett SM. Mellan åren 1965 & 1978 deltog han vid 13 SM & på 10 av dem kom han på pallen, 4 av dom medaljerna är guldmedaljer.

  SM år 1967 i Skövde är ett SM som Ove speciellt kommer ihåg. Då var han allas favorit, men vid starten på det första loppet så dömdes han för tjuvstart. Vid andra starten på samma lopp, så reste han sig upp i tron om att startskottet hade gått av. Tyvärr så hade inte skottet gått & Ove blev diskvalificerad från tävlingen på grund av tjuvstart. Då kände Ove det som att de röck medaljen ifrån honom & kunde inte hålla tillbaka sina tårar. De var tvugna att hjälpa honom av banan, så de andra kunde fortsätta loppet. Domaren som dömt Ove visste inte vem han var, men när han fick reda på det så gick han fram till honom & bad om ursäkt, men Ove var inte arg på honom. Han har även deltagit i många finnkamper & vunnit ett stort antal, oftast på 800 m distansen. Finnkampen som var efter SM -67 kände Ove att han var tvungen att vinna, som revanch efter föregående SM & den gången lyckades Ove; han tog hem guldet. Ove har deltagit i många tävlingar med landslaget, t.ex. Europacupen, men den största tävling som Ove deltagit i är ändå 1968 års OS i Mexico city. De var tvugna att resa dit 4 veckor innan tävlingen började, eftersom Mexico ligger på så hög höjd & har ett mycket varmt klimat, så de skulle vänja sig & kunna prestera så mycket som möjligt. På den tiden så var Ove rankad som 17:e man i världen, men kom tyvärr 6:a i sitt första lopp & eftersom det endast var de 5 första som kom vidare så gjorde inte Ove det. Men ett stor antal av de som slog Ove i det loppet kom senare till final, så hade han sprungit förbi en man till, hade han haft goda utsikter för att komma till final. Efter Oves storhetstid så deltog han även i andra tävlingar, då mest för skojs skull, som t. ex. Vasaloppet och Stockholmmaraton. Nu för tiden så har han slutat tävla, men tränar fortfarande för att behålla fysiken, han tränar ungefär 3-4 timmar/vecka, bl. a. löpning och vattengymnastik. ”

 4. Läste i dagens tidning att Ove Berg ännu håller Gästrikerekordet på 800 meter! Otroligt nog, tänk er hur outstanding han var! Det rekordet nådde han redan 1968,hur har inte träningen utvecklats? från 1968 till nu. Kanske det fattas människan att jobba hårt ända från barndomen? Synd tycker jag om er som inte hade möjligheten att se Ove i toppform. Skulle sättet som finnarna sprang? då dom mötte Ove utövas idag renderade det lång avstängning. Ja han var väl inte helt juste själv heller,armbågsskydd krävdes säkert för motståndarna med.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_Walk_of_Fame Jag har tipsat de i rodret här att en liknande borde finnas på bruket med. Skulle Spar-Arne platsa där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *