Så det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall

Det har länge legat i luften och i min inkorg har jag vid flertalet tillfällen fått tips om hur Jan Bornestigs visioner om ”goda affärer” i kommunen gällande ”ensamkommande flyktingbarn” istället börjat likna ett fiasko. Inte minst när det för en tid sedan kom oroväckande rapporter i media om att allt inte sköttes riktigt och att det enligt Socialstyrelsen saknades utredningar och rapporter. Idag hade jag faktiskt tänkt göra ett annat inlägg och dela med mig lite av min egen ”visdom” gällande bra och dåliga ledaregenskaper i företag och organisationer, men det får helt enkelt vänta tills senare och istället ta upp den artikel som kommer att skapa mest kommentarer och åsikter de kommande dagarna både i Gefle Dagblad och annan alternativ media.

Det var i oktober som Socialstyrelsen gjorde en inspektion. Då framkom att de placerade ungdomarna i flera fall inte samtyckt till placeringen i Torsåker. Socialstyrelsen saknade även utredningar och vårdplaner i ärendena.

I svaret från Hofors kommun bekräftas att flera ungdomar försökt få till en förflyttning från Torsåker. I vissa fall har desperationen resulterat i hot mot personal och skadegörelse, bland annat i form av krossat glas. Ett flertal polisanmälningar har gjorts

Vidare framgår att situationen förvärrades efter Socialstyrelsens besök i oktober eftersom en uppfattning spreds bland ungdomarna om att de kunde ställa krav på kommunen om att få bli förflyttade. Enligt socialchefen Jan Bornestig tvingades man ”sätta ner foten”, bland annat genom att flytta ett par av ungdomarna till andra boenden i andra kommuner.

Kommer man hit av något skäl och söker uppehållstillstånd så måste man anpassa sig till vad som gäller här. Det går inte att tro att man kan styra och ställa, säger han.

Nu har situationen lugnat ner sig.

Magnus Andersson tror att problemen ofta grundar sig i orealistiska föreställningar bland flyktingungdomarna gällande vad det innebär att komma till Sverige, föreställningar som spridits via rykten

Detta anser jag bara understryker vad kritiker mot den misslyckade invandrings och flyktingpolitiken hela tiden hävdat. Att människorna som kommer hit kommer under falska förespeglingar och att syftet är att få så mycket pengar och andra förmåner gratis eftersom de svenska gränserna är vidöppna, de svenska myndigheterna är lättlurade och politikerna rädda för att tala klartext om kostnader, kriminalitet, rädda för att få en stämpel. Och minns vad jag skrev igår senast. Att SD är på dekis men att andra partier kommer att blidka eventuella kritiker med att bekräfta att det är stora problem. Dessa händelser är på intet sätt unika för Hofors just nu, det skrivs nästan dagligen om hot och våld på boenden som inrättats för att hjälpa till. 339 610 väljare är mycket makt och ”någon” vill ha rösterna och därmed låter man media rapportera om problemen och ställer sig på sätt och vis på andra sidan. Är det inte märkligt att man annars rapporterat om skadegörelse på en till exempel en korvkisok eller ett gatukök som inte får koka ris men inte om skadegörelse och hot på ett boende för flyktingbarn? På 2000-talet är det mycket svårt att förleda människor men media och politiker gör så gott de kan.

  Går jag ut för hårt i mina anklagelser? Nej det är bara farhågorna som bekräftats trots ivriga försök från lokalpolitiker att förleda och fördölja problematiken. Måste kännas underbart för i synnerhet Xamuel Halvfars och Nicklas Karlsson samt ”kioskvältaren” tillika Moderaten Alf Persson(var klackarna utslitna när du såg att det blev problem?) att bli skrivna på näsan just nu. Kritiken var befogad, problemen väntade och där har vi själva kärnan i invandrar/flyktingfrågan. Man måste våga diskutera sanningen som den är. Begriper ni inte att det får människor att knyta nävarna när man samtidigt ser åldringar och barn som missgynnas i samhället medans det pumpas in obegränsade resurser i sådana här idiotprojekt?

Nu vet jag inte hur Jan Bornestig plötsligt kom på att man skulle ”sätta ner foten”. Men att han gör det vittnar ju om att han vaknat upp och insett att den politik och det ansvar han försökt föra över på Hofors och Torsåkersbor var dödsdömt från start.

Vidare framgår att situationen förvärrades efter Socialstyrelsens besök i oktober eftersom en uppfattning spreds bland ungdomarna om att de kunde ställa krav på kommunen om att få bli förflyttade. Enligt socialchefen Jan Bornestig tvingades man ”sätta ner foten”, bland annat genom att flytta ett par av ungdomarna till andra boenden i andra kommuner

Så vad gör man nu när det är ett faktum att det bara bidde kattguld av projektet? Tja kanske ta förnuftet tillfånga och stoppa vidare placeringar på orten och reda upp situationen med dem vi redan har här. Satsa mer resurser på att skola och utbilda i alla aspekter som etik och moral, seder och bruk, språk och samhällskunskap, ge varje individ en personlig ”coach” eller fadder. Jag stödjer inte åsikter att vi skall sparka ut några förutom brottsbenägna igen. Däremot stoppa och skärp kraven för att släppas lös inom landets gränser. Lös problemen med dem vi redan har här för att om möjligt lugna ner situationen. Och framförallt se till att eventuella bidrag ger en motprestation i form av språkutbildning.

Avslutningsvis vill jag citera Östen Med Resten och några rader av deras eminenta musikstycke ”Pessimistkonsulten” någon enstaka kanske kan förstå ironin i min egen och deras text.

Man avlas hit till jämmerdalen, i slutet av augusti föddes jag
Det var det året då det just i slutet av augusti regnade varenda dag
Så växte man väl upp och blev äldre, tja, man har ju inget annat val
och ända sen den första dan har man av slentrian släntrat kring här i vår jämmerdal

Så det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall
för om man drömmer om Paris hamnar man på något vis lik förbannat i Hudiksvall

Och i sin ungdom hade man väl fantasier, men det var ungdomssynder man begick,
man trodde på jämlikhet och på solidaritet, men nu har man ju fått en bättre överblick
så nu ger man väl fan i politiken och låter folk få tycka vad de vill
Inte fan är det nån mening med att slåss i nån förening, nej, det tjänar ändå ingenting till

 

12 thoughts on “Så det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall

 1. Politikerna lever inte i samma värld som övrig befolkning, de ser syner ”Visioner” precis som i filmen ”YRROL” !!! Det en vanlig människa ser som självklart problematiskt ser inte politiker, de bygger bara en bro över hindret & färdas vidare, vad de glömt är att de anställde en av sina egna som kvalitetskontrollant till brobygget vilket gör att bron kollappsar & river med sig bebyggelsen under bron, men vad gör det? Politikerna i sin tur är ju flera broar bort när katastrofen väl inträffat ändå. Hej Alf…

 2. ”Nu vet jag inte hur Jan Bornestig…….. Men att han gör det vittnar ju om att han vaknat upp och insett att den politik och det ansvar han försökt föra över på Hofors och Torsåkersbor var dödsdömt från start.”
  .
  Nu kan jag ju inte veta hur människor tänker men jag får nästan känslan av att flyktingbarnen inte har något med Bornestigs åsikter om flyktingpolitiken att göra eller hurvida dessa barn behöver vår hjälp eller inte. Jag tror att detta är en rent ekonomisk kalkyl från hans sida. Jag tror att han har resonerat som så att detta är bra för Hofors ekonomiskt och att de ekonomiska fördelarna kommer att överväga det problem som kan uppstå. (sedan kan det ju även finnas en medmänsklig aspekt men jag tror inte det är huvudorsaken). Däremot kanske han har vaknat upp och insett att det blev mer problem än han hade räknat med.

 3. Men för en gång skull…. gör en förfrågan om du får prata med någon av dessa ”lyxflyktingar” dessa ”skäggiga barn” Dessa parasiter som bara kommer här och suger ut och förstör. Sätt dig ner och lyssna på någon av dessa… lyssna på deras liv.. på deras resa hit… på vad de fått för information och framförallt varför är dom här! Att bara sitta på bloggar, i kommentarer på artiklar och kasta skit och klaga känns för mig som j-ligt lågt när man inte ens försöker ta reda på hur det förhåller sig. Om det varit hot, bråk och skadegöreslse i Torsåker och kommunen tar tag i problemet och placerar några utanför kommunen så är det fel? Om ett fåtal individer förstör och ger verksamheten ett dåligt ryckte så är projektet dödsdömt? Då är den här j-la kommunen dödsdömd för länge sedan med våld, våldtäkter, mord, skadegörelse, fylla, klotter mm mm som dessa killar inte har något med att göra. Men jag håller fortfarande med dig om att… missköter man sig, man begår brott etc så bör man inte få något uppehållstillstånd och i grunden fungerar det så men i praktiken kankse det inte fungerar men se då till att rikta kritiken dit och inte på boendet i Torsåker. Ta sedan reda på vad socialstyrelsen har synpunkter på…. vad har boendet i Torsåker gjort för fel?? Bli trovärdig och ta reda på fakta Bloggis 🙂

 4. Tro det eller ej men jag talar en hel del med fd flyktingar och fd invandrare som för länge sedan anpassat sig och tagit våra seder och livsstil som sin egen. Dom säger samma sak när det kommer till den senaste flyktingvågen (10 senaste åren) att det bara är människor som kommit för att nyttja systemet för att det är citat ”så jävla lätt när politikerna inte vågar säga något för att inte stämplas som rasist”.
  En Iranier skäms som fan och önskar han kunde byta hudfärg för att inte förknippas med liknande som kommit. En somalier som kom hit för drygt 30 år sedan önskar att samhället införde dödsstraff på sina tidigare landsmän som begår grova brott. Riktigt upprörd över det senaste fallet med våldtäkten av 83-åringen kan jag lova. Båda två har vid flera tillfällen sagt att de absolut inte vill ”skyddas” av några PK-muppar eller omnämnas i någon speciell lag bara för att de har en annan hudfärg. De kanske haft tur och inte blivit utsatt för någon rasism…?
  —-
  Intressant att du nämner min trovärdighet, var är din egen? Det inledande i din kommentar kan ju besvaras med ett citat ur artikeln:
  ” Magnus Andersson tror att problemen ofta grundar sig i orealistiska föreställningar bland flyktingungdomarna gällande vad det innebär att komma till Sverige, föreställningar som spridits via rykten”.
  Jag för ju faktiskt fram ett förslag på hur man skall lösa situationen men jag har aldrig hört dig eller Xamuel komma med något konkret mer än att ni är emot kritiken mot det som sker. Debatten utmynnar allt som oftast i:
  -Detta är kritik
  -Ni får inte ha kritik då är ni dumma okunniga rasister

 5. Gällande just kritik måste jag inflika med en relevant sak. Hur ser du på Merit Wagers trovärdighet då?
  http://meritwager.wordpress.com/
  Är du mer insatt än henne i problematiken?
  http://meritwager.wordpress.com/2010/11/22/en-migga-en-autentisk-utredning-den-har-veckan/
  ”Den asylsökande, som påstår att hon kommer från ett land som med säkerhet ger PUT, lämnar in en id-handling som är så grovt förfalskad att det egentligen inte ens behövs någon expertis för att konstatera detta. Handlingen skickas ändå till SKL. På frågan varifrån den sökande fått sin id-handling ges inget svar. Han säger att han måste få se på handlingen för att läsa varifrån den kommer. Han får handlingen, men kan inte läsa den eftersom den är på annat språk …

  Han har också fyra barn i hemlandet samt en hustru. Han har, vid ankomsten till Sverige, sagt vad de heter, hur många de är och hur gamla de är. Men på asylutredningen kommer han inte ihåg detta. Han vill läsa vad han sagt tidigare! Det får han inte. Därför att man måste kunna kräva att en man kan komma ihåg antalet egna barn, deras namn och ålder, även om att det gått fyra veckor sedan han kom till Sverige. Men han kommer inte ihåg dem. han minns ens namnet på hustrun. Det här beror på en posttraumatisk stress som han drabbats av just nu, enligt biträdet. Stressen var inte lika påtaglig när han kom hit. Och id-handlingen har han fått av en smugglare. Etc etc ”

 6. Har jag någonsin försvarat fusk? Har jag någonsin hävdat att du är rasist? Nä!! Jag bara säger att du ska möta de pojkar/killar/barn som kommer idag från Afghanistan, Somalia mfl länder… Vad riktar Socialstyrelsen för kritik mot boendet i Torsåker? Är det fel att markera att man inte kan bete sig hur som helst i Sverige och då i synnerhet i Torsåker? Vad gör man för fel enl dig? Jag vet att det finns information till flyktingar om att det är bara att tälja guld ur sten i Sverige och att det växer pengar på träden här. Med vilka förseställningar utvandrade vi till USA för drygt 100 år sedan? jo.. unge fär samma historier som lockar flyktingar hit nu… åter igen… de som missköter sig ska inte stanna… jag försvarar inte något som helst våld, fusk, eller liknande så sluta försök få mig att försvar en våldtäkt på en 84 åring eller något annat grymt brott! Ut med den som gjort sig skyldig till detta! Punkt slut!

 7. Ditt resonemang innebär att det är lugnt och stilla i Somalia och Afghanistan? Man behöver inte fly dessa länder längre? De som åker därifrån är bara ute efter att få en massa pengar här för det är så j-la lätt för man blir stämplad som rasist annars?? Snacka om att se spöken mitt på ljusa dagen… Då måste ju jag vara rasist också som säger att de som inte har anledning att vara här skall åtevända till sitt hemland, de som misssköter sig ska inte få stanna och de som begår grova brott ska utvisas på livstid… men det är väl inte trovärdigt det jag säger…..

 8. Okej jag skall erkänna att jag tog i lite och kanske läste ditt inlägg en smula selektivt och därmed överreagerade en smula. Nej fusk har du aldrig försvarat och har en sansad syn på straff och brott.
  Vad jag menar är att man skall bli oerhört mycket noggrannare innan man delar ut PUT till höger och vänster bara för att någon råkar komma från ett visst land. Det sker ju titt som tätt att man hittar krigsförbrytare och kriminella på flykt undan sitt eget rättsväsende även i Sverige.

  Gällande boendena så kanske det är värt ett studiebesök. Jag har ju många frågor som inte blir besvarade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *