Kvinnohemmet Rosen AB Del 2

5 dagar har passerat sedan Kvinnohemmet Rosen AB i Storvik hamnade i blickfånget både i lokal TV och lokal press. Under dagarna som följde kom 19 publicerade kommentarer in under Gefle Dagblads artikel, kommentarer som senare raderades och lämnade artikeln tömd på respons. En del av kommentarerna sparades i det första inlägget om Rosen här. Vem och varför som valt att radera detta har jag inget svar på. Men att det är känsligt att yppa något är helt klart.

Vad anmälan mot Kvinnohemmet Rosen AB kommer att rendera i återstår att se. Denna morgon dök föreståndarinnan Lena Stenberg upp på nytt i lokalnyheterna i TV4 där hon beklagade sig över att hon på försök haft manliga anställda med före detta missbruksproblem anställda. Detta försök skulle enligt Lena Stenberg bidra till att de kvinnliga ”gästerna” fick möta ”schyssta män”. I övrigt lovade man betydlig förbättring i sin hantering av journaler och rapporter. Gällande schyssta män kan man i sammanhanget ifrågasätta Georg Persson som sitter i styrelsen för Kvinnohemmet Rosen AB som underrättades om oegentligheter med manliga anställda, informerade sig om detta men sedan valde att tvärt emot behandlingshemmets grundidé, göra ingenting. Hade han haft lite ”schysst manlighet” hade han agerat. Bara ett i raden av exempel att behandlingshemmet följer sina egna ingivelser.

Vidare kan man ifrågasätta hur hemmet granskats tidigare innan anmälan väckte uppmärksamhet i media denna gång. I en ”kvalitiativ studie” av Kvinnohemmet Rosen AB utförd detta år 2010, alltså samma år som man hittar anmärkningsvärda saker, beskrivs hemmet som ”Tryggare än så här kan det inte vara”.

Rapporten är skriven av Lis Bodil Karlsson, ”lektor vid akademin för hälsa och arbetsliv, avdelningen för socialt arbete och psykologi vid högskolan i Gävle och ges ut i samarbete med högskolan” och återfinns i sin helhet här genom Region Gävleborg. Hur kan det komma sig att inga märkligheter upptäcktes då och är det kanske dags att göra om ”kvalitétsstudien”? Oroväckande eftersom det finns åtskilliga behandlingshem och vårdinrättningar som får ”Okej-Stämplar” av det här slaget på sig och ändå har stora brister som i slutänden drabbar de människor som sökt sig dit eller placerats för vård och hjälp. Sista ordet är nog inte sagt i ämnet behandlingshem.

7 thoughts on “Kvinnohemmet Rosen AB Del 2

 1. Nu verkar det ha blivit helt tyst om Kvinnohemmet Rosen i Storvik,
  Undrar om det inte är dags att innskaffa en annan Föreståndare som har Utbildning och Erfarenhet och som är klar med sej själv, och som inte har egna problem med Alkoholen och Bekräftelsebehov som den nuvarande Föreståndarinnan tydligen har samt ett stort behov av att Shoppa gärna i Valbo för där kan hon tydligen vara mer Anonym, många Utsatta kvinnor har tydligen råkat ut för hennes sjuka spel. genom att ge vissa kvinnor pengar, genom detta så hjälper hon till med att göra dom Utsatta kvinnorna beroende av Föreståndarinnan, så att Kvinnorna kommer i en riktig Beroendeställning, och genom detta får dom mycket svårt att klara sin egen ekonomi själva, har själv sett och träffat på kvinnor som har hamnat i denna situation, och det värsta är att Föreståndarinnan bestämmer doms liv, hon betalar Hyran varje mån till en Föredetta intagen, och köper kläder till hennes barn, skumt av Föreståndarinnan att göra detta vart tar hon pengarna ifrån en undran.
  Sandra Eriksson

 2. Jag har min fru där för vård för alkohol drogproblematik. Hon kommer från SIS hem Vindeln vårdats där i sex månader. Sedan det framkommit även där att hon inte har så stora alkohol drogproblem utan hon lider av en allvarlig psykisk störning (boarderline bipolär) dom ville vårda hon för dessa problem flyttade socialtjänsten hon till rosen. Personen i fråga uppger hon är både psykisk fysisk misshandlad mm vilket över huvud taget inte stämmer. Den Sanna sidan är hon har sju självmordsförsök självskadesbeteende mm sedan tio år tillbaka. Jag har pratat med Lena Stenberg flertal tillfällen men hon vill inte lägga någon vikt vid den rätta informationen. Dessutom är hon efterlyst av psykiatrin för dom ska föra personlighetsutredning på hon. När dom ringer söker hon både från psykiatrin polisen ljuger Lena Stenberg om att hon inte är där. Således kan jag bara konstatera att Lena inte är klar ned sina egna problem hon ser inte personerna i fråga utan bara sitt eget jag. Dessutom utger hon sig för att ha dokumenterade goda kunskaper i vårda personer med dubbeldiagnostik. Ställetboede stängas för inte mer personer ska skadas dessutom pågår än en gång utredning via socialstyrelsen av stället.

 3. Jag vet att det pågått/pågår en journalistisk granskning också. Vad det utmynnar i har jag i dagsläget ingen kännedom om, men jag hoppas att man går till grund och botten med det här. Har mött på tok för många människor med dålig erfarenhet av ägaren och henns så kallade vård.

 4. Jag hoppas fler kan komma med fakta i denna vård samt hur Lena Stenberg bedriver felaktig vård mm så jag kan bilägare det till socialstyrelsen som underlag för att se till det får bli ett slut med alla dessa tråkigheter på kvinnohemmet rosen

 5. Jag måste få skriva ett par rader.. Jag har gjort min beh på rosen och tycker att det pratas och skriver alldeles för lite om oss tjejor som lyckades få med oss något viktigt från Rosen, livet och ett framtids hopp. Jag kanske inte gillade alla råd jag fick under min beh men det var då ingen som tvingade mig att följa råden men jag valde att göra det och idag har jag ett jävligt bra liv med mina barn. Utan Lenas omtanke och all personal där är jag övertyggad att jag inte levt idag. Så man kanske ska sluta fokusera på enskilda fall som sitter fast i nån bitterhet och personer som inte kanske kan tillfriskna utan vill lägga ansvaret på beh.. All respekt till Lena och hennes personal och ett tack för utan er kunskap skulle jag inte ha de liv jag har.

 6. Projektion, en term som används inom psykologin för att beskriva hur en person som inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer dessa egenskaper för att försvara sin självbild. Detta är en psykologisk försvarsmekanism, som verkar för att förmildra ens egna oönskade tankar , värden, etc. Personen (A) vill bli “rentvådd”, varför denna projicerar sin svaghet på en annan (B), i till exempel sociala sammanhang för att få bekräftelsen av andra att svagheten ej längre kan associeras med en själv och på så sett rentvår sig själv (A)

  Mvh

  Malin O

 7. Äntligen kanske det mest skandalomsusade hvb hemmet i Sverige. Kvinnohemmet rosen. Enligt sista årsredovisningen har det 1200000kr i förlust. Revisorn har skrivit i sin alvarliga anmärkning att då även den andra kontrollbalansräkningen påvisar att aktiekapitalet inte är återställt skall Lena Stenberg begära bolaget i likvidation konkurs. Det är brottsligt att inte göra det. Dessutom inträffar personligt betalningsansvar för styrelsen. Det kommer i dagarna att inlämnas till revisorsnämnden att revisorn har utelämnat Ytterliggare viktig info i sitt yttrande.
  Kvinnohemmet rosen har haft tillsyn för några veckor sedan. Den på visade att Lena Stenberg har bedrivit verksamheten utan föreståndare. Det är ett absolut krav enligt hennes tillstånd. Således kommer IVO att dra tillbaka tillståndet om hon inte i dom närmaste dagarna får tag i en
  föreståndare. Men vem vill offra sitt namn och framtida jobb då det sätts på spel. I och försig är Lena bra på att dupera folk.
  Sedan håller IVO på att titta på andra fel brister i vården.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *