Lekplats & Aktivitetscenter

Idag bekräftas den information som mejlades till mig tidigare om att kommunen planerar att minska antalet lekplatser i Hofors till förmån för en större och förhoppningsvis bättre. Det gör man i Gefle Dagblad under rubriken ”Färre men bättre lekplatser? ”.

I förslaget till investeringsbudget för nästa år finns 300 000 kronor avsatta för lekplatser i Hofors och Torsåker. Enligt ekonomichefen Christer Ekendahl är det ”utredningspengar” och sedan är tanken att man under 2012 lägger 3,1 miljoner kronor på själva genomförandet

Personligen kan jag finna det lite märkligt att en en tiondel skall nyttjas till någon slags ”utredning”. Pengar som mycket väl skulle skulle kunna driva en utomhusrink (hur många isytor finns det förutom ishallen i kommunen?) och rusta upp redan befintliga lekplatser rejält. Jag tror att man kan spara in på dessa pengar genom att låta föräldrar till barnen som skall nyttja lekplatserna ha det övergripande beslutsfattandet hur de skall utformas och det kan de mycket väl göra gratis för sina barn. Vi har ju faktiskt en självutbildad expert på området som kan komma med betydande information.

Vänsterpartiet i Hofors gick till val på fler lekplatser i kommunen. Nu har partiet också startat en Facebookgrupp som driver frågan. Men Xamuel Halfvars, V, sågar inte liggande förslag, även om det skulle innebära att lekplatserna blev färre.

– Det finns inget som säger att det måste bli bättre bara för att det blir fler lekplatser men ska det bli färre så beror det ju på hur många färre. Att satsa på två stycken och sedan stänga alla andra låter inte som en bra idé. Men det här är väl sådant vi får diskutera, säger han

Hur diskussionerna kommer att utmynna återstår att se. Men färre lekplatser är något som många har invändningar emot bland dem jag talat med. Att a) föräldrar skulle bli mer låsta av att följa sina barn till lekplatserna, b) att barn utan förvarning skulle kunna bege sig iväg för att uppsöka den större lekplatsen och därmed behöva korsa åtskilliga trafikerade vägar och c) andra olustigheter som innebär att barnen kan försvinna. Personligen anser jag att det är möjligtvis argument a) som skulle kunna vara begripligt medans de övriga känns aningen fantasifulla. Lämnar man verkligen små barn helt utan uppsikt utomhus bara för att de befinner sig runt hemmet och känner sig trygg med det?

I övrigt så är det en fantastisk idé med en större och mer utrustad lekplats. Som inspiration kan man ju alltid titta på denna sajt där man under ”Sök lekredskap” får uppslag till massor av olika aktiviteter som kan skapa en plats för både de mindre och lite större barnen. Bland annat förevisas lekplatsen i Borlänge som håller en extremt idérik och utmanande lekyta. Och varför inte nyttja Hagaparken till fullo så att förbipasserande kan se och lockas att stanna till? Då är kanske visionerna om bangolf i äventyrstappning som jag beskrev i detta inlägg, samt glasskiosk och annan verksamhet som kan ge ungdomarna sommarjobb eller praktik för arbetslösa sysselsättning långt borta. Jag tror att allt detta kan pressas in i en budget på 3.1 miljoner om man bara vill och kommunen bjuder till.

Som kuriosa kan ni kika in i denna tråd på nostalgiforumet och se lekplatser från 70-talet i Örebro. Ni äldre läsare känner säkert igen många av konstruktionerna. Enkla och inte alls några miljonprojekt.

3 thoughts on “Lekplats & Aktivitetscenter

  1. jag tycker inte att det är fantasifullt……barn är impulsiva.det vet alla.
    räcker med att föräldren kommer på efterkälken och barn som är ca5-6 år brukar strosa runt själva…
    jag ser många barn i den åldern ute och leker själva och är de fler så knaller de iväg till ett roligare ställe..det går fort!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *