Gott Nytt År – Hoforsbloggens Nyårskrönika 2010

Jag sitter och tittar tillbaka på året som gått. Lustigt nog är ämnen jag tog upp den 31 december 2009 fortfarande högaktuella. Bland annat den vargjakt med tillhörande debatt som svärfadern finner intressant och gärna vill att jag lyfter fram ånyo. Vi har lite olika inställning till vargfrågan misstänker jag. I år blev det lite småtjurigt bland vargjägarna som på många ställen, i synnerhet i Dalarna, meddelade att man minsann inte tänkte jaga någon av de få tilldelade vargarna. Åtminstone inte lagligt kan man anta. En del människor gav sig också förra året in lite mer ”aktivt” i vargdebatten genom att lansera en kampanj ”Die wolf hater die” där man poserade med skjutvapen, slagträn och en ”död” vargjägare. Om det låg något allvarligt menat bakom utspelet har nog inte avgjorts, men effektfullt var det och alltid retade det någon.

Förra året publicerade jag även en fiskekrönika i tre delar ( 1, 2, 3 ), årets resultat och upplevelser överstiger min vildaste fantasi och jag har allt att tacka min fiskekamrat/guide för. Jag har nog lärt mig mer om gäddfisket under denna relativt korta period än jag vetat hela mitt liv. Att det dessutom levererats drömfiskar på löpande band, särskilt under senhösten är egentligen bara en ren bonus. Att få sträcka sig över 10-kilos gränsen på gädda och dessutom få vad måste anses vara en dröm-gös plus flertalet superfina exemplar av både abborre och annat är få förunnat samma år misstänker jag. Alla de månader som resulterade i små späda gäddsnipor försvann som aska i vinden under de två veckor fisket äntligen lossnade.

 —

För exakt ett år sedan vaknade vi upp med ett dödsbud som inte direkt gjorde någon sådär jätteledsen. 20 maj kunde han äntligen komma i jorden för den eviga vilan som blev väldigt kort. Någon månad innan begravningen gjorde jag ett inlägg om gravskändning vid Kila Kyrka. Det skulle visa sig att inte ens en hamster får vila i frid, kort efter begravningen trampades korset sönder av två grannpojkar och hamstern ligger numer i en omärkt grav där ingen annan än jag brukar tänka på honom. Mest i samband med att mask grävs för fisket, försöker undvika att gräva vid själva kistan liksom. 2010 var även det första år på väldigt länge som ingen av mina vänner eller bekanta avled. Under många år har det varit en dålig trend liksom. Hofors drabbades dock av en olycka med dödlig utgång. Två personer omkom på Centralgatan och en tredje som skulle visa sig vara min egen kusin skadades svårt. Mycket tragiskt för vår kommun.

 2010 har även varit ett valår. I Hofors var det inte mycket som förändrades förutom att Sverigedemokraterna kom in och Kristdemokraterna fick gå ut. Hofors är och förblir nog ett mycket starkt fäste för Socialdemokratin även om det förekommer mycket kritik mot deras sätt att styra kommunen. I slutänden är det dock antalet röster som räknas och det är bara att gilla läget. Vissa ämnen är mer kontroversiella än andra i kommunalpolitiken och vi får se hur det utvecklas politiskt i kommunen under mandatperioden. Spännande är det dock.

Det var lite återblickar från det gågna året på bloggen. På det personliga planet har 2010 varit mycket omtumlande med vigsel och annat. Jag misstänker att även 2011 kommer bjuda på storartade äventyr i någon form 😉

Nyårsafton blir en lugn tillställning för min egen del då nyårsdagen och det nya året inleds med ett 60-års kalas. Ni andra får ta det en smula försiktigt med nyårsraketer och bubbelvatten i kombination. Jag tillönskar er ett Gott Nytt År och en smaklig pizzamåltid på årets största försäljningsdag av just pizza och kebab. Redan igår var det 20 minuters leveranstid på Rondellen.

5 thoughts on “Gott Nytt År – Hoforsbloggens Nyårskrönika 2010

  1. Anar att Du (bloggmaster) anser att vi har för lite varg i trakterna. Som jägare är det inte så trevligt att se sin främsta fritidssysselsättning haverera p.g.a. ökande rovdjursförekomst. Eftersom Du är fiskare kanske Du kan föreställa Dig hur det vore om det plötsligt blev aktuellt att plantera in Utter (ej till mösstillverkning), i en omfattning som gjorde att Du fick tillstånd att fånga max. en gäddsnipa vartannat år.
    Jag är helt med på att det finns plats för 250 (eller fler) vargar i Sverige, men då menar jag hela Sverige och inte att Gästrikland/Dalarna/Värmland skall bära hela Sveriges rovdjursstam (även Björn). Om varje län ålades att föda 1 vargflock var, vore det inget som helst problem.
    .
    Gott Nytt Fiskeår

  2. Nja jag är inte för att man skall skaffa mer varg genom att skjuta av en del och plantera in nya, vad jag egentligen är emot är den hetsjakt och strävan efter att utrota arten helt som många vill. Debatten är inte det minsta sansad från något håll då man åberopar ”fakta” som inte är sann. En reglerad vargstam kan jag köpa som med reglerad en älgstam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *