Upprörande Reportage Om Pedofilen I Sundsvall

Jag vet inte hur många av er som såg dokumentären om pedofilen igår på ”Uppdrag Granskning”, (avsnittet ligger kvar till 22 juli 2011). En mycket upprörande historia om en dömd pedofil som borde ha suttit inlåst på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, men som fått hjälp både adminstrativt och handgripligt att flytta in i en egen lägenhet som senare användes som bas för nya övergrepp mot barn utan grannarnas kännedom. Aftonbladet skriver:

Rättspsykkliniken har hittills hävdat att de inte känt till Patriks lägenhet och att de blev ”lurade” av Patrik.

Men ”Uppdrag granskning” avslöjar nu att rättspsyks personal inte bara hjälpte Patrik med myndighetskontakter vid flytten. De bar också hans flyttlådor.

Göran Fransson, tillförordnad verksamhetschef, medger nu att personalen hjälpt till med flytten men skyller på Patriks tidigare läkare:

– Jag litar på hans bedömningar

Mannen hade tidigare dömts för övergrepp på sin egen dotter. Expressen:

Den 43-åriga mannen dömdes för åtta år sedan för grova sexuella övergrepp på sin dotter och flera andra barn. Han hade spelat in övergreppen på film och enligt polisen som tvingades titta på filmerna var övergreppen mycket grova.
– Det var det tyngsta jag varit med om. Jag blev sjukskriven efteråt, säger han i Uppdrag granskning

Återigen aktualiseras frågan om pedofilernas ”rättigheter” i samhället då en undersökning gjord av SVT visar att 50 procent vill ha rätten att veta om det bor en pedofildömd individ i närheten av deras bostäder (eller om de fortfarande arbetar kvar på Aftonbladet). Är väl egentligen inget snack om saken eftersom samhällets skyldighet är att värna om de svaga delarna av befolkningen som första prioiritet. Ett offentligt register vore inte så dumt det heller kanske. Värt att notera i programmet är sekvensen där man talar om mannens skulder till Kronofogden där man dels säger att han inte betalat skadestånd till ofrren utan även nämner att pedofilen inte betalat sina egna vårdavgifter. En total nyhet för mig att det skulle fungera så men fantastiskt bra initiativ av våra myndigheter i sådana fall. Fungerar det likadant för långtidsdömda brottslingar av annan natur?

Det är som jag diskuterat om tidigare, märkligt att pedofilfallen tycks öka år för år nu. Kanske har lagstiftningen hjälpt till så att offren vågar träda fram och peka ut dessa as som ofta går mitt ibland oss i tron att de kommit undan med dessa vidriga brott även efter 5-10-20-30 år. Kanske har det även blivit så uppenbart att denna sjukliga böjelse inte längre existerar i ”hemmens trygga vråer”, att vi inte kan blunda och skjuta det ifrån oss. Men det är som talesättet säger, ”det som göms i snö kommer fram i tö” och det blir svårt att ignorera avföringen på gatorna även för den totalt blinde.

 

3 thoughts on “Upprörande Reportage Om Pedofilen I Sundsvall

  1. Det är väl helt enkelt så att internet har hjälpt det hela på vägen. I dag så hittar dom varandra på nätet, delar erfarenheter och synsätt och genom att få sitt eget beteende bekräftat så framstår det som ”normalt”.

  2. Det är väl varje sund förälders tanke. Det sinnessjuka i det hela är att det ofta är just föräldrar som står bakom övergreppen.
    Om du såg dokumentären kanske du också tänkte på vad den andre pedofilen som kallades ”överfallspedofil” gjorde som hade likhet med Anders Eklund. Överföll en tjej på cykel och försökte sedan mörda henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *