2000-Talets Nils Holgersson Skulle Möjligen Kunna Komma Ifrån Hofors

Under tidig natt råkar jag ut för ett förskräckligt datorproblem på arbetet. Det finns ingen jag kan fråga på plats heller så jag tar upp telefonen och ringer en kollega i de södra delarna av landet. Han svarar och låter mycket irriterad och frågar efter en stund ”Men vem är det? ”. Visst om man blir väckt kanske man inte är fullständigt klar i knoppen. Jag kan inte påstå att han skiner upp eller liknande. När han lyssnat ett tag på mina problem säger han kort ”Du sade att du skulle höra av dig veckan efter sist vi pratade, det var hösten 2009….

Se där ja! Tiden har gått så fort att det faktiskt känns som det var igår vi talades vid sist. Samtidigt har det gått så lång tid att han hunnit byta arbetsinriktning och jobbat på stället ett år. Inte alls i samma bransch men han var dock snäll nog att lösa problemet med datorerna åt mig ändå. Han var inte så sur i slutet av samtalet när jag uppdaterat honom om ”koncernens tillstånd” och mina privata ärenden även om det fanns invändningar mot Hofors. Han har aldrig varit här men ändå har ett rykte om orten flugit sig ända ner dit, kanske tillsammans med hans nästan namne och gåsen som i litteraturen även bodde i samma landskap.

Tydligen är Hofors en ort känd för att ha en akrobatisk effekt på kråkor vilket innebär att de showar till det och flyger på rygg när de passerar. Någonstans ringer det en klocka om det hela. Kan dock inte bestämt säga var jag hört det tidigare. I vart fall så skulle inte ens den minsta Hoforsbon kunna sitta på en kråka eller annan fågel och flyga land och rike runt på en gås. Det är opraktiskt när vi har sådana bra förbindelser och dessutom är vi här uppe fullstora och inte i pysslingstorlek.

Av ren nyfikenhet tvingades jag Googla om Nils Holgersson någonsin passerade Hofors eller i vart fall Gästrikland under sin ”minisemester”. Det hade han, men tydligen fick han inget större intryck av de södra delarna som torde vara i våra trakter bland annat.

Örnen bar honom nu med god fart bort över Gästrikland. I södra delen fanns inte mycket, som kunde fängsla blickarna. Där utbredde sig en slätt, som nästan överallt var täckt med granskog.”

Tja vad kan man säga? Tanten som skrev sagan höll sig ju mest på andra sidan länsgränsen och i Falun. På den tiden fanns ju ej Valbo Köpcentrum eller IKEA så det fanns väl ingen anledning för henne att åka åt det här hållet. Sett i det historiska perspektivet kan man väl anta att sagan inte byggde på hennes egna upplevde erfarenheter av platsen. Men hade hon ägnat mer tid till att efterforska än att titta efter andra kvinnors svansföring, hade hon ju hittat ”Svandammen” eller ”Ankdammen” som vi kallar den och satt Hofors på kartan även i sagovärlden.

Kanske är det dags för någon av Hofors författare att göra en uppdatering av sagan. Man kan till exempel tänka sig att  Pär Åslund alternativt Xamuel Halvfars eller Alf Persson en dag går förbi just Ankdammen och av någon mystisk kraft förvandlas till pysslingar och får lift med en gräsand riket runt och kan uppdatera oss andra om tillståndet i riket. 

One thought on “2000-Talets Nils Holgersson Skulle Möjligen Kunna Komma Ifrån Hofors

  1. Världen har blivit all mera lättillgänglig,eller svåråtkomlig,annat var det då jag var ung! Borti väla,ja hä var på andä sida lagårn. På ren svenska, borti världen det var ju på andra sidan ladugården. Inte fanns det några irrläror som islam och dylikt som förvirrade heller. Nä Gunhild Kastberg lärde oss vad som var rätt och riktigt inom religionen. Stan var något stort och lite skrämmande,12 km bort.Hur ofta var jag dit, innan jag började skolan, i bästa fall på julskyltningen. Någon gång åkte vi ända till Rättvik, där farbror Arnold bodde, alltså det var efter 1954 då farsan köpte personbil. Innan gällde att åka lastbil,farsan var åkare, ibland såg jag inte honom på många dar. Han hade åkt innan jag vaknade och då jag gick till sängs var han fortfarande på ”jobbet”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *