Vid Lisas Stekhus Stod En Godisautomat

Utanför Lisas Stekhus i mitten på 70-talet fanns en godisautomat. Min sambo och jag diskuterade idag om det inte fanns ytterligare en vid konditoriet i centrum av Hofors. Mitt minne av denna maskin vid Lisas Stekhus är starkt. Brukade få en snaskbit där när vi passerade som liten. Sen såg jag den förfalla och vandaliseras tills inget godis eller annat fanns kvar i den och ingen hade för avsikt att fylla på den igen. Har försökt leta reda på historiken runt denna maskin men inte lyckats finna mer än att den antagligen är tillverkad under 60-talet och fanns på marknaden ett tiotal år. Ganska vaga uppgifter alltså. Den såg nästan ut som den på bilden nedanför fast gjuten i marken utan benställning.

untitled

Får mig att fundera lite över tidsandan på den tiden. Skulle en liknande apparat ställas ut nu skulle den vara sönderslagen inom ett par dygn, plundrad på sitt innehåll. När gick det egentligen snett? Kan inte riktigt minnas att min egen generation förstörde saker eller klottrade för nöjes skull. Ändå är det ju dom födda på 70-talet som kampanjen ”Stoppa Sabbet” riktades till under mitten av 80-talet. Aggressionen mot döda ting och behovet av att kladda ner saker med obegripliga ”tags” har ju bara eskalerat efter den där kampanjen. Noterade till exempel att vindskyddet vid järnvägsstationen fått sina glas nedkladdade härom dagen. ”Seriösa” graffitimålare hävdar att det är konst. Hur kan det vara konst att förstöra saker eller ja andra hävdar att konst är att spela psykiskt sjuk för den delen med.

 

I rondellen dök det upp ett konstverk säkerligen inspirerad av rondellhundarna som skakade om den muslimska världen. Det är ju åtminstone kreativitet och inte rent sabotage. Går man dessutom omkring på Bruket så kan man här och var se ganska fina utsmyckningar på väggarna. Skall ta bild på dem nästa gång jag passerar. Många missar nog dessa eftersom de liksom växt in i bruksbilden.

2 thoughts on “Vid Lisas Stekhus Stod En Godisautomat

  1. Japp vore skoj att testa att sätta ut en ”replika” av dessa automater & sen montera kameror riktade mot den, kanska skulle ha kondomer & glidmedel i den för att förnedra marrodörerna med också i media.

    Tänk rubriken: 2 ynglingar vandaliserade kondom automat för sitt desperata behov av glidmedel & porrtidningar, se film nedan.

    Klockrent!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *