Tomteinvasion & Spinnfiske I December

Idag/igår har jag och min sambo tillverkat julkalender till barnen iform av 24 små paket ggr 2. Känns lite festligare så när man är liten än att öppna en lucka i en papperskalender och hitta en sur gammal trist bild eller alternativt en smaklös chokladbit. Passade även på att sätta upp ljusslingor mm utomhus, belysning och gardiner för säsongen var på plats redan i föregående vecka. Personligen tycker jag att sådant skall komma krypande allt eftersom man kommer in i månad december. Lyckades dock stoppa sambon vid fullskalig tomteinvasion. Bönade och bad heter det kanske. Jag kommer från ett hem där man verkligen firar julen. Min gode fader brukar förutom julbonader, belysningar, dukar, mattor och halmbockar släppa lös en tomtearmé som blivit väl omskriven i lokal media. Hitills i år ett reportage av typ ”hemma hos” och runt Lucia ännu ett för uppföljning.

 

Misstolka inte detta nu, jag har inget emot att släppa lös julkänslorna, men tomtar redan i november känns lite sådär. Dessutom som jag nämnde kan man trappa upp det eftersom. Först lite enkel belysning, sedan doften av hemkokt glögg och pepparkaka, juleljus och finalveckan/veckorna där man går från julskinka till champagne vid tolvslaget och ett nytt år. Jag tycker julafton och nyårsafton hör ihop men vet att många hävdar motsatsen. Så tyckte jag tidigare idag. Nu har jag ändrat mig. Man är trots allt inte bättre än att man kan göra det. När mörkret föll över Hofors och jag såg ljusen på farstubron blev jag lite öm i hjärtat. Det var vackert och jag stod en stund och blickade ner mot Ovakogropen och deras ”julpynt” högst upp på en byggnad. Det var bara snön som fattades.

 

På tal om snö så vill jag inte ha den riktigt än. Jag trodde fiskesäsongen var över redan i oktober när jag och fiskekamraten stötte på is på sjön en morgon. Att se våra wobblers åka iskana vittnade om att det nu var dags att krypa i ide och invänta våren. Båten togs upp och sen lades den i igen för det blev varmt. 12 plusgrader är fiskeväder minsann. Minsta plusgrad är fiskeväder. Fiskekamraten är en mycket fanatisk man gällande just fisket och jag följer så gärna så. Det vore härligt om det kunde bli fiskeväder fram till julveckan och sen veckan efter nyår och till nästa jul. Kan snöa lite under själva jul och nyårshelgen, men sen räcker det. Att köra trollning från båt i december och just i sjöarna runt Hofors är en mäktig känsla. Att dessutom vara ledig i tre veckor framöver är också en härlig känsla. Kan bli den bästa december någonsin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *