Spontanidrotten Skall Främjas I Hofors

Regn och några telefonsamtal på schemat utesluter fiske på förmiddagen. Vinden var inte sådär jättebehaglig heller sist jag checkade. Snabbläser nyheterna och ser ett bra förslag från Socialdemokraternas Daniel Johansson.

I en motion till fullmäktige föreslår han därför att planen, precis som ishallen, ska ha öppet vissa tider för allmänheten. ”Barn, ungdomar, vuxna och pensionärer ska kunna träffas på planen för lek och rörelse”, skriver han.

Daniel Johansson vill också möjliggöra spontanidrott. Han menar att som Hoforsbo ska det vara möjligt att dra ihop ett gäng till en fotbollsmatch en vacker julikväll.

Daniel Johansson (S) påpekar att han själv är fotbollsdomare och därför varit runt på idrottsanläggningar i många kommuner och att det är sällan som allmänheten inte kan utnyttja fotbollsplanen eller åtminstone en yta i närheten med mål att skjuta på

Det har ju då och då uppstått diskussioner om ämnet ”spontanidrott”, ett fenomen som försvunnit mer och mer i takt med att de gräsplättar eller isytor som var mer eller mindre standard i varje kvarter. Gästkrönikören ”Gruskilles kompisbehandlade detta i ett av sina inlägg. Vi 70-talister är snart de sista som kommer att minnas fröjden med frostbitna kinder och hur våra föräldrar fick slita in oss från 30-gradig kyla och skapligt upplysta idrottsplatser. Själv har en av mina liggandes uppe på Västerhöjden. Brukar ta en tur dit och kika faktiskt. Idag ingen vacker syn men man kan nästan höra ropen ”Passaförfandå” eller ”Haaaaands”.

Lite mer om detta skrev jag för lite mer än ett år sedan detta inlägg. Hur många av dessa gamla idrottsplatser finns kvar i Hofors eller åtminstone kan anas idag? Vad är era minnen från ungdomens dagar på läder och dubbar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *