En Hemlös Man Från Texas

Jag vet inte om någon av läsarna minns dokumentären ”En man kom från Texas” som sändes på SVT för ett antal år sedan. En märklig historia om en svensk som aldrig besökt Sverige men som efter ett straff för mord i USA utvisats hit efter frigivning. Rickard Viking Flinga heter mannen och 2005 kom hans berättelse ut i bokform ”Iskallt och stenhårt”. Jag köpte boken efter rekomendation. Innehållet var ”otroligt spännande” sades det. Efter ett struligt liv där han tillhörde olika gäng och ofta hamnade i konflikter ledde det till slut till en ödesdiger dag där Rickard Flinga dödade en pedofil som antastat hans dotter enligt hans egna uppgifter. Expressen artikel.

Jag använde en Beretta, jag laddade om den. Det var två skott kvar i magasinet och sen satte jag in ett nytt med tio till. Varför sköt du honom? – Han hade antastat min dotter. Tänker du mycket på den dagen, på mannen du mördade? – Nej. Det kanske låter kallt, men han var känd i grannskapet som pedofil. För 2 000 år sen hade stammen tagit hand om honom utan rättegång, lämnat honom åt rovdjuren.”

Väl i fängelset anslöt han sig till den nynazistiska organisationen ”Texas Aryan Brotherhood” där han dömdes för ytterligare brott som mordförsök och grov misshandel i gängets regi. När straffet började lida mot sitt slut ansökte Flinga på nytt om svenskt medborgarskap och utvisades tämligen omgående vid frisläppandet.

” Mina föräldrar bodde i Sverige före USA och flyttade sen tillbaka hit. Min bror bor här. Vi talade svenska hemma när jag var liten. Jag är svensk medborgare. Därför utvisades jag hit så fort jag avtjänat mitt straff. Jag får aldrig återvända till USA, men jag har ingen som helst önskan att göra det

Han sysselsatte sig en tid med att föreläsa på skolor och andra instutitioner om sitt liv, det såg ut att ordna upp sig i livet till slut. Men som vi alla vet så har just livet en tendens att överraska när man minst anar det, absolut inte alltid av godo. I en diskussionstråd på forumet Flashback finns över 1500 inlägg där Rickard Flinga även deltar. Omdömena om honom som person och hans bakgrund är oftast hårda, ibland häcklande och fyllda av förakt, samtidigt finns det andra som anser att det han gått igenom i sitt liv är en enastående bedrift. Jag rekomenderar er som finner det intressant att läsa boken och skapa er en egen uppfattning om honom.

Nu kan man säkert undra varför jag väljer att lyfta fram detta. Läste nyligen i hans blogg att livet har förändrats igen och att han nu är hemlös och bär omkring resterna av sitt liv i en väska. Han är kritisk till den TV-reklam som säger att man skall skänka pengar till barn utomlands när det finns hemlösa i Sverige:

Jag är småförbannad med all reklam man ser på teve: ‘Lilla Rasha måste gå upp tidigt på morgonen så hon hinner till sopptippen för att samla mat till familjen..det finns vassa föremål på marken..som hon kan skada sina fötter på.. osv. De säger ingenting om vad resten av hennes familj håller på med under tiden som hon samlar sin ‘fast food’. Sovmorgon kanske?

Skicka en slant till ‘välgörenhet’ så Rasha får sitta på skolbänken och plugga sig bort från fattigdom…kanske efter 10 år i plugget, eller?  Kanske skulle det vara klokare att skicka henne ett par Ugg boots ?  Att vara omtänksam och generös mot folk som kanske inte ens existerar är svårt för mig att svälja under mina egna omständigheter just nu. Det finns ett ganska enkelt uttryck som jag lärde mig för massor av år sen: ‘Take care of your own back yard before you worry about what your neighbors yard looks like.’  Någonting sånt

På något sätt finner jag det hela både ironiskt och tragiskt på samma gång. Ett levnadsöde i realtid som man inte kan sluta följa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *