Båtägare Kan Komma Att Beskattas

Hör under morgontimmarna när jag sitter framför TV-apparaten och dricker mitt kaffe att Arbetarbladet lyfts fram i TV4. Det gäller en artikel om att på nytt försöka beskatta ägarna till fritidsbåtar med motiveringen att övergivna båtvrak kan bli ett miljöproblem i framtiden. Att det ligger massor av båtar och ruttnar sönder i strankanterna är ingen nyhet, men jag funderar över vad som egentligen skall räknas som ”fritidsbåt” eller ens vad som räknas som vrak. Många av de övergivna småbåtarna med skador går ju att göra något åt. Det visar väl inte minst mitt eget båtprojekt som ni kan läsa mer om via länken. 

Förslaget innebär även att man på nytt försöker införa ett båtregister vilket även innebär en ny skatt för båtägarna.

Förslagen som nu har lämnats in innebär att man vill upprätta ett båtregister för att lättare kunna spåra båtägare, och att införa ett producentansvar där båtproducenter på den svenska marknaden ska stå för sin framtida återvinning samt återvinning av de båtar som används i dag. För att bekosta det föreslås en återvinningsfond i branschen där ett fastställt belopp varje år ska tas ut per nyförsåld båt. Påslaget är beräknat till en eller två procent av båtpriset.

För att administrera ett eventuellt fritidsbåtregister kommer staten att ta ut en avgift av båtägarna

2 thoughts on “Båtägare Kan Komma Att Beskattas

  1. Mycket negativt för alla lyxbåtsägare! Svarta pengar,målvakter m fl. skumraskaffärer finns i båtlivet. Gäller att plöja ned oärliga pengar i saker som helst inte ska synas. Besökte båthamnen i Motala igår,många miljonbåtar där minsann.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *