Den Onödiga Detaljen På Brödpåsar

Denna morgon när det så är dags för frukost agerar jag rutinmässigt när jag plockar bort den lilla plastbiten som förseglar brödpåsen, drar ut översta lådan i köksbänken och släpper ned plastbrickan i ett litet fack, stänger lådan och sedan blir jag stående. Drar ut lådan igen och konstaterar att i det lilla facket ligger det redan en hel hög med såna där plastbrickor. Jag vet att man kanske förr i tiden sparade dem för att kanske sätta på en annan plastpåse när man skulle ut på utflykt eller till annan matsäck. Men dom tiderna är för länge sedan förbi.

När jag samlat ihop dem och kastat dem i soporna hittar jag nästa objekt som också spelat ut sin roll när det kommer till förslutning av påsar.

Såna här använde kanske min mamma eller hennes mamma när det var bullbak och annat på schemat. Inte heller såna här nyttjas i någon större utsträckning för att inte säga aldrig dessa dagar. Ur en miljöaspekt så känns det väldigt onödigt, med en plastbricka på brödpåsarna. Det finns en slags krånglig klisteranordning också, inte så speciellt praktisk men den måste ju vara billigare i tillverkning än brickan. Mindre plaståtgång, mindre oljeåtgång tänker jag.

Istället kanske man kunde försegla brödpåsarna med en tätförslutning i produktionsledet och sedan mer eller mindre tvinga folk att införskaffa klamrorna som på bilden ovan. Många hushåll har säkert redan dessa i överflöd också. ”En bra att ha-sak” som ändå inte får skrida till sitt arbete. Hur många känner igen detta förfarande med plastbrickorna? Att de av ren rutin hamnar i en låda bara för att det kanske kommer att användas men aldrig gör det.

2 thoughts on “Den Onödiga Detaljen På Brödpåsar

  1. Hey, det kan jag inte hålla med om det där med grejen på brödpåsar, jag bryter av dom och sätter ena halvan på fingret och snärtar iväg det som en kast stjärna!

  2. 😀 Ja se där! Det fanns ett syfte med att utarma jordens oljetillgångar aningen snabbare med ”onödiga” plastdetaljer. Egentligen borde jag utlysa en tävling för de bästa användningsområdena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *