Spökhus & Skumma Saker I Hoforstrakten

Det är märkligt ibland hur saker och ting verkar hänga ihop. Enskilda händelser som liksom krokar i varandra och vips så vet man vare sig in eller ut. Till exempel har jag den senaste veckan upplevt en del konstiga saker både i mitt hem och på mitt arbete. Det finns med största sannolikhet naturliga förklaringar till det som hänt på arbetet medans annat är svårare att förklara. Så när Hans postar en kommentar som behandlar lite av det jag upplevt är det faktiskt värt att ta hans förfrågan och göra det till en realitet. Vi skall prata om spöken, andar, konstiga företeelser och i synnerhet om rykten som sprids när något inte kan förklaras på naturlig och logisk väg.

untitled1

Den senaste veckan har följande hänt: En tavellist (sådan som man ställer ramarna på) innehållandes lite egen ”konst” samt foton av levande och döda släktingar har betett sig märkligt. Det har hänt tidigare men det var först nu jag uppmärksammade det hela. Först trodde jag någon av barnen råkat slå ned ett inramat foto av min morfar. Ramen hade blivit en smula kantstött nämligen. Sedan sitter jag och min sambo och tittar på TV när jag plötsligt noterar att samma ram lagt sig ned på snedden. Konstigt tänkte jag och gick och ställde den tillrätta. Efter ett par minuter tittar jag åt det hållet igen och blir en smula spak. Ramen ligger på sidan igen. Jag reser mig, går dit och lyfter det på rätt kant igen och ”naglar” fast det mellan två andra ramar och sätter mig. Jag sneglar hela tiden åt det där hållet för jag är lite förbryllad nu. Plötsligt ser jag hur ramen liksom faller på sidan igen och givetvis blir jag chockad. Det ska inte hända men det gör det. Jag pekar på väggen där tavellisten sitter åt min sambo och hon är minst lika förvirrad som jag. ”Kanske han vill dig något” säger hon. Jag väljer att ignorera det hela men ser plötsligt hur hon rycker till och flyttar sig från fönstret. Konstiga skuggor säger hon. Någon dag efter säger hon ”Jag ville inte berätta det, men den där kvällen vi satt och tavlan ramlade omkull så var det skuggor ute på farstubron också”.

 

Jag vet inte hur jag skall förhålla mig till sånt här. Istället för att envist hävda att det finns eller inte finns spöklika väsen struntar jag helt enkelt i det. Finns dom så har jag inget med dom att göra, och varför ha fruktan när de levande är mer skrämmande? Jag har sett saker jag inte kan förklara, men i samma veva skrattar jag åt människorna på TV4+ som tar hem sk medium för att stilla oroligheter i deras hus. Precis som kristendomen har man ju blivit itutad att det finns en andevärld eller spöken som det också kalls ända sedan barnsben. Även mer skräckinjagande sådana. Ett exempel som jag kan förevisa och någon kanske kan bekräfta eller dementera är det hus vid Tegelbruket mellan Hofors och Storvik som sades vara hemsökt.

untitled

Redan som liten fick man det berättat för sig att ett av husen vid skogskanten var hemsökt av barnskrik från spisen och gungande stolar, svängande lampor och ägaren hade övergivit det. Den som vågade spendera en natt där skulle få huset helt gratis. Man övervägde det ju helt klart. Tänk att få ett helt hus gratis bara sådär. Men det där med barnskrik och spöken höll en säkert borta från att knalla dit och knacka på dörren och anta utmaningen. Sist jag passerade och tittade mot huset var det bebott. Om någon modig individ tagit chansen och övernattat och sen fått huset känner jag inte till. Kanske var det bara en skröna, kanske inte. Men i folkmun har det talats som vanligt. Liknande saker sades om ett hus i Wij som jag konstaterat inte alls vara övergivit utan säsongsbebott, en så kallad sommarstuga. Anledningen till att man inte sett människor där särskilt ofta.

 

Det finns i alla städer, bygder och samhällen. Dessa skrönor eller berättelser om hemsökta hus eller områden. Svarta damer, vita damer, herrar utan huvuden ridandes på hästar eller promenerandes med käpp sena kvällar. Barnskrik från spisar och kakelugnar, speglingar i vattenbrunnar med tillhörande story om hur mamman en kväll blivit galen och dräpt alla sina barn och kastat dem i vattnet och sen hängt sig. En historia jag hört från två olika områden i landet. Sen har husen blivit ståendes tomma och ingen vågar flytta dit igen. Vandringssägner eller sanningar?

 

Vore intressant om någon känner till såna här berättelser i synnerhet från vårt eget område. Skriv gärna en kommentar om det, och om någon vet den sanna historien bakom huset vid Tegelbruket skulle det uppskattas att få höra den. Även om någon känner en spådam som kan nästa veckas Lottonummer. 😉

39 thoughts on “Spökhus & Skumma Saker I Hoforstrakten

 1. Angående huset där vid tegelbruket så har svågern berätta att det brukar stå en man och en kvinna och lifta där och när man åker förbi dem och tittar i backspegeln så sitter de i baksäte, men när man tittar bakåt är de inte kvar, har inte hänt mig dock.

 2. Vilken härlig respons, jag som nästan tänkte ursäkta mig med att när jag skriver en kommentar sent på natten så kan den lätt bli lite influerad av alla andeväsen som tränger sig på och den mörka atmosfären.. någonstans skrev jag ju också om en blomkruka som ramlat ner strax efter att jag drömt och i drömmen tydligt fått se blommor och något som gjorde mig ledsen som jag inte begrep.
  Fast det var 25 år sen.
  Ja jag hoppas att man kan leva upp till åtminstone allt det mörka och svarta i Hofors (klädsel. bilar..) genom att berätta om lite demoner och smådjävlar man sett glida omkring i köpingen.
  Och då ska man inte syfta på att man sett mig..
  Det jag berättade om lampan är hittills det enda jag upplevt här FÖRUTOM en märklig signal i rummet som väckte mig i natt. Jag låg och funderade på vad som kunde ha gett signalen och kom fram till att jag måste ha fått ett sms på en mobil och att signalen för sms ändrat sig, men det fanns inget sms.
  Kan det vara Lotta (som hon hette den unga tjej som jag tyckte så mycket om, lillasyster till en kompis, när jag var ca 20 var hon väl ca 12 så det var bara vänskap, hon kom alltid rusande och skulle krama mig när jag hälsade på familjen och kompisen Rolf) som jag nyligen fått reda på dött, vet inte varför än och förstår ingenting, är det hon som gör det här, sen jag hängde upp ett foto av henne på väggen, en underbart naturlig, lite vinögd tjej, så har det börjat hända lite.Vägglampan är en gammal gyllene sak, vacker, och en stor rund skärm som kan vridas och riktas. Den var plötsligt riktad rakt mot mig där jag sitter vid datorn.

 3. varför skall man skriva in berättelser när du uppenbarligen hånar och skrattar åt människor som upplever oförklarliga saker..?

 4. Jag har läst i nån tidning där de förklarar det du berättar .Tror de nämde en gammal begravningsplats bakom huset

 5. Spöklifterskan, syns i Storvik och Säveränge utanför Sandviken i Gästrikland.

  Vid tegelbruket utanför Storvik påstås en flicka stå och lifta. När man tagit upp henne i bilen försvinner hon efter en stund. Samma fenomen sägs äga rum vid Säveränge.

  Hittade detta på nätet

 6. http://spokbilder.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=aea9bf42-59c5-4a3b-b0a1-1d33accf01ff&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup
  (här står det om lifterskan samt Brukshotellet)

  Finns en liknande skröna från tiveden om ett risabål som ligger mellan Askersund & Laxå där också en kvinna går med kvasten & sopar gatan vissa kvällar/nätter men hon ska också lifta vissa kvällar & peroner ja tillochmed bussar med folk har sett henne kliva på för att sedan bara spårlöst försvinna.
  Denna kvinnan vart mördad av Falla Lasse på vägen hem från marknaden & Lasse hade blivit förbannad över att hon köpt en kvast honom ovetande(eller brödspatel) minns inte. Han stannade & slog ihjäl henne & gömde henne under en rishög som aldrig försvinner, sägnen utsäger mycke också mer om att någon fick sitta av sitt straff oskyldigt dömd i örebro slott till dödagar.
  ”gamla tivedsboken”

 7. ”Jag har sett saker jag inte kan förklara, men i samma veva skrattar jag åt människorna på TV4+ som tar hem sk medium för att stilla oroligheter i deras hus. Precis som kristendomen har man ju blivit itutad att det finns en andevärld eller spöken som det också kalls ända sedan barnsben”

  Det här uppfattar jag som hånfullt mot dom som upplever oförklarliga saker, varför skulle du skratta åt sådana människor annars? Eller skrattar du för att du är rädd och osäker?

  Alla har rätt till en åsikt utan att bli skrattad åt. Att skratta med någon är dock mycket trevligare.

  Och gällande det övernaturliga..kanske det inte är någon rök utan eld..? ;o)

 8. Antagligen skrattar jag för att det bevisats att åtminstone ett av de medium som figurerar på TV4+ avslöjats som bluffmakare i såna här sammanhang. Men det är en paradox kan jag medge. Jag känner ju saker som inte kan förklaras och letar därför inte efter en förklaring eftersom jag kanske inte vill bekräfta det för mig själv. Som person försöker jag tänka efter ”Ockhams rakkniv”.
  ”ett begrepp inom vetenskaplig metod som innebär att man inte ska anta fler företeelser eller ting än nödvändigt för att förklara en observation”
  Det går ju uppenbart inte alla gånger…

 9. Det är mysigt att människor har åsikter och berörs av sånt här, jag uppfattade bloggmaster som lite osäker och överraskad av att min kommentar så nära berörde det som just hänt hemma hos dem.
  När man blir lite skärrad är det lätt att uttrycka sig lite vacklande och ibland gör man det för att trycka undan ett otroligt faktum.
  Men jag delar absolut den mycket sunda åsikten att ”om” de finns (andeväsen) så har jag inget med dem att göra, jag lägger till -om jag inte vill-
  Det är väldigt lätt att missa hur känsligt det här området är och jag har uttryckt mig lite frankt trots att jag vet om det.
  Jag kan inte börja skriva om allt jag vet i en blogg om Hofors, ville ligga lite lågt.
  Men under hela halva (sista halvan) av livet har jag upplevt mycket och försökt analysera.
  Många sanna varsel t.ex. Det där med blomman är bara ett litet exempel.
  Men som sagt, det här är bara för de som är intresserade, det är så lätt att väcka åtlöje eller reta de som kanske vet mer än jag.
  Hoppas det kommer fler berättelser.

 10. Lite roligt att jag även fått sådan respons på inlägget muntligt idag. Nästan samtliga säger ”jag tror inte” men följer upp med ett ”men jag var med om en sak…” och onekligen så är det fler än jag som har svårt att acceptera annat än det man realistiskt kan se och höra.

 11. Det verkar som om alla är med om ett och annat i den vägen men mycket få berättar spontant.
  Det kan ju inte vara ”meningen” att vi lever i en värld men ska ha kontakter med en eventuell annan värld.
  Så den allmänna inställningen är sund.
  Men samtidigt är det väl lite sånt här som ger livet extra krydda.
  Och när man mister en närstående så brukar sinnena öppnas lite.
  Men vi är konstruerade så att de snart sluts igen.
  Håller med om att kristendomen är suspekt, man hyllar döden före livet (den döde Jesus på ett kors) och gamla testamentet är fullt av hot och våld mot ”nästan”. Enligt psaltaren ska man gärna slå ihjäl spädbarn och känna stor lycka (fiendens)
  Nya testamentet kommer som ett slags upprättelse av det mörka och fula. I en tid när det inte längre går att lura alla med GT:s påbud.
  Det står att efter döden sover alla i en djup omedveten sömn – tills alla ska uppstå till en domedag.
  Stämmer inte så värst med mediernas verksamhet.
  Bibeln förklarar mediernas kontakter med bedrägliga andar, demoner.
  Visst är de flesta av dessa medier i TV 4+ ren bluff, det känner man lätt med lite vana. Därför kan man om man vill skratta åt verksamheten, ofta även åt de som söker ”hjälp” som egentligen bara vill komma i rampljuset.
  Men.
  Det finns ”något”.
  Så sa en chef jag hade med största allvar en gång och jag tycker inte det kan sägs bättre.
  Bibeln mörkar en hel del.

 12. Bibeln mörkar en hel del..givetvis, den har ju blivit omskriven och justerad oräkneligt antal gånger. Många delar har helt sonika tagits bort. Varför? Jo, för att den enklare skall kunna tjäna prästerskapets syften: skrämselpropaganda och pengar.
  I mina ögon känns det lika aktuellt att tro på Bibeln ordagrant, som att tro på allt som står i Se & Hör.
  Skulle dock vara väldans intressant att fått höra/läsa det allra första originalskrifterna. (Inte av Se & Hör alltså… ;o)

  Angående mediet(-rna) som avslöjats som bluff i tv4+´s program, så är det beklagligt. Det spär bara på misstron mot en bransch som redan är misstrodd. Klåpare och bluffmakare finns det inom alla branscher, men tyvärr så förstärks ju effekten i sådana sammanhang, där det redan innan är svårt att konkret bevisa sina påståenden (eftersom det är påtagliga bevis tvivlarna söker).

  Ja, som ni redan räknat ut så har jag också upplevt en hel del oförklarliga saker, och jag är verkligen en skeptiker som försöker förklara allt med realistiska medel. En del händelser påvisar dock att det finns något mer än bara vår verklighet, enligt min åsikt. Tyvärr är det ju så att många inte vågar berätta vad dom upplevt just på grund av att inte bli trodda eller gjorda till åtlöje. Men det är onekligen ett spännande ämne! Som Hans själv skrev här tidigare så öppnas sinnet för många i samband med någon närståendes bortgång. Jag skulle vilja tillägga att för en del så fortsätter det att vara öppet. Alla har rätt till en åsikt, oavsett vilken det är, vilket härligt land vi lever i!

  Nu har det snart gått en timme sedan midnatt och förmodligen börjar spökena bli trött i armarna av allt rasslande med kedjor.
  Godnatt och tack för intressant och underhållande läsning! :o)

 13. En sund inställning till Bibeln det där. Om fler kunde se att det egentligen bara handlar om en affärssrörelse baserad på att skrämma människor till lydnad skulle världen kanske se annorlunda ut. Ja utan religioner överlag skulle människorna kommunicera bättre med varandra oavsett ursprung.

  Läs ”De gnostiska evangelierna” av Elanie Pagels som tips till alla med religösa tvivel. Öppnar ögonlocken i många frågor.

 14. Snuppedullan, det går att få fram originalskrifter (grundtexter) till Bibeln och även där uppstår det stora problem. Det finns två olika grundtexter, den som uppkom i Alexandria och den i Antiokia (nuv. Konstantinopel) Petrus hade flytt till Antiokia och var biskop där tills han hängdes uppochned i Rom runt år 40.
  Texterna talar rakt emot varandra i viktiga grundfrågor.
  Alexandrinska texten säger inte att Jesus var Gud själv nedstigen utan snarare att det inte var Gud, men det sägs i den bysantinska texten från Antiokia mycket tydligt att det var Gud själv.
  I Bibeln finns en vers som säger att ”ordet ska bevaras” men det har alltså bevarats helt olika.
  På trehundratalet röstade man om vem Jesus var och vilka texter som skulle ingå i Bibeln (ungefär som man på 500-talet röstade för att kvinnan skulle anses tillhöra människosläktet)
  Antagligen är Se och Hör mer strukturerat upplagt än Bibeln.
  Men vad ska vi begära av en allsmäktig skapare som lovat bevara sitt ord? Han kan ju ha annat att pyssla med och göra en del tavlor.

  Jag har en egen teori om vad Bibeln och denne ande som värkt fram GT egentligen är, men det är nog att gå för långt att dra den här.

 15. Bloggis, jo jag ser Bibeln mest som en histiriebok betr. judefolkets öden för det har ju mest varit besvärliga öden och inklampande i andras områden ledda av en märklig ande.
  Den ilska som naturligt uppstod tog sig många uttryck, bl.a. hos Hitler
  och Stalin men de var rätt galna så de får ses som verktyg för en annan ande -eller möjligen för samme ande som ville ge sitt forna folk en rejäl omgång.
  Men visst har Bibeln även nyttjats av präster och myndigheter för att skrämma folk till lydnad.

  Jag ser en stark skiljelinje mellan den goda försynen, naturen som alltid finns där, och sådant som mörka religioner där de tre vi bedriver i vår del av världen är de absolut mörkaste.

 16. Kanske skulle göra ett inlägg om bibeln & dess historia istället 🙂
  Det är som tidigare artikel om att helvetet änligen frusit, Hel som det tidigare kallades var just fruset.
  Att bibeln ändrar skepnad är ju endast människans bedrift, allteftersom vårat psyke jäntemot våra medmänniskor mildras så mildras också den.

  Vem är det som påstod att bibeln ens är bibeln? Kanske vart den (om den nu finns) omskriven från första stund & som snuppedullan skriver bara en Häntivecket tidning från scratch.
  Det här ämnet är så stort att man nog ska skapa en separat blogg för bara just det 🙂

 17. Ja, nog är det allt ett intressant ämne!
  Dessvärre har ju en hel del skrifter gått upp i rök också, bokstavligt talat. Det skulle verkligen vara fascinerande att läsa allt som finns, men i slutändan lär man ändå lyssna inåt och göra dom tolkningar och slutsatser som känns bra för en själv och sina medmänniskor. Vill man börja påtvinga andra sin egen tro eller övertygelse, då är man ute och cyklar rejält. Sunt förnuft känns avlägset många gånger när det kommer till religion.

  Lättledda människor kommer det alltid att finnas oavsett religionstillhörighet. Tyvärr.

  Tack för en bra blogg!

 18. Väldigt kul att ämnet (spöken och andar) väcker intresse, det är ju nästan omöjligt att inte komma in på bibeln (duger väl med litet be) så spridd som den är nästan överallt och svenskarna har ju mest varit kristna. (Jag är det inte, har även lämnat kyrkan)
  I väntan på fler smaskiga spökhistorier från trakten kanske vi kan ta lite mer om bibeln i alla fall, ni ska veta att det brukar hetta till rejält i de forum som bara berör religioner, lika mycket som religionerna orsakar ute ”på fältet”.
  Det blir både hotelser, förtal, förolämpningar och nazi-propaganda i såna forum och de kan sällan eller aldrig upp-båda en ”moderator” som kan bemästra situationen, plötsligt klappas forumen bara igen efter alla polisanmälningar osv.
  Jag har sett exempel på forum som modereras av nazister och liknande, några har tvingats stänga efter ingripande av datainsp. och polisens internetutredare.
  Så länge man är någorlunda överens går det bra, som här, men som ni alla förstår så kan det poppa upp nästan vad som helst.
  Det finns de som kan börja hota folk bara man andas ett negativt ord om bibeln.
  Det är tveksamt att bedriva/starta såna debatter då de snabbt blir ohållbara när ett antal ”intresserade” hittar dit.
  Så det är bättre att hålla sig till ”spöken”.
  Jag tror jag ska starta en ”spökblogg” nån gång..
  Det finns säkert väldigt många intresserade och det finns redan några halvdana spökbloggar.

  Hur suspekt bibeln än är så nog är den intressant i sitt virrvarr.
  Full av direkta motsägelser.
  En sekt som Jehovas vittnen petar ut sin egen Bibel, med egna tolkningar som de ändrar efter hand.
  Bara ett exempel, Jesus på korset snackar med kompisen på korset bredvid (eller på pålen enl. JV)
  Det har ju alltid stått:
  ”Idag ska du vara med mig i paradiset”
  Så kom en av de superlistiga gubbarna i JV:s styrelse på att så kan han ju inte ha sagt eftersom det står att alla sover i en djup sömn under lång tid efter döden, så han måste ha sagt något annat.
  Man ändrade versen till:
  ”Jag säger dig idag, att du ska vara med mig i paradiset”.
  Låter krystat eller hur? *
  Nästan lika dumt som det där med jordens undergång som man har trumpetat ut ett par gånger, senast 1974 inför en undergång 1975.
  Trots att det står att ”bara den högste vet tidpunkten”.
  Men JV fick då in stora rikedomar genom att många skänkte sina fastigheter osv till dem före undergången.

  * Under en djup sömn så upplever man inte tiden som förflyter.
  Även om man sover i 1000 år, när man vaknar upp kan det kännas som till och med samma dag, fanns ingen anledning att ändra texten till ett krystat uttryck.

 19. Blogg-mannen skrev:

  ”Ja utan religioner överlag skulle människorna kommunicera bättre med varandra oavsett ursprung”

  Betänk denna sanning och jämför den med SD:s propaganda att bevara Sverige kristet genom att bromsa invandringen av Buddhister
  och allt annat ”konstigt” -gärna hejda den helt antar jag de menar.
  Sådan politik kan inte annat än befrämja motsättningarna mellan religioner!
  Jag kan garantera att gemene man i Sverige inte alls är särskilt kristna.
  Öppenheten eller slutenheten mot religionerna är ganska homogen bland Svenssons, måga tycker att t.ex. Buddhismen eller Hinduismen är sundare.
  Så varför värna om kristendomen som en viktig kulturbit?
  För mig är detta en falsk förespegling för att bedriva propaganda för ”nationalstaten” eftersom den saknar grund vilket SD borde veta.

 20. Nja hur många med en bakgrund i buddhismen eller hinduismen menar du skulle vara flyktingar till Sverige? Och varför nämner du inte en enda gång i ditt inlägg att det är en betydligt mer fundamentalistisk religion som många människor inte gillar.

 21. Åter till det okända.
  Det händer inte mycket av den varan tycker jag utom att den där signalen jag skrev om har hörts en gång till. På natten förstås bara för att jäklas, man vaknar av sånt. Fast egentligen blir jag bara tillreds.
  Jag kom i kontakt med det okända på ett helt annat sätt nyligen, det var ytterst oväntat men trevligt.
  Jag behövde röra på mig (stel rygg och ordinerad promenader) så en lördag eftermiddag fick jag för mig att gå till stationen och ta 17-tåget till
  Gävle, handla lite där och sen 20.22 tåget tillbaka. (Brukar faktiskt gå till Willys i Gävle och tillbaka)
  Men vid stationen upptäckte jag att det gick inga tåg alls åt det hållet på lördagar, enda undantaget.
  Där stod jag och surade eftersom snabbkaffet var slut och jag hade sett fram emot att göra något så vansinnigt som att åka till Gävle och köpa en påse (hade en dag kvar på månadskortet)
  Det snöade och började snålblåsa om öronen.
  Så kommer det en grabb ut från stationen med en Boxerhund.
  Han kommer fram och berättar att det ligger böcker man kan läsa.
  (Jag har ju sagt att ungdomarna är ovanligt trevliga)
  Jag berättar att jag brukar se honom och hunden passera nedanför mitt hus, vi kom att prata om olika hus så jag berättade att jag hade valt mellan ”det gula och det mörkbruna” när jag köpte hus.
  -Tur att du inte valde det gula för det är hemsökt” sa han.
  Jag blev förstås mycket intresserad och har för mig att jag svarade ”så härligt, då valde jag fel hus”.
  Så berättade grabben att han brukar prata med sin morfar (möjligen farfar, i alla fall avliden som jag förstod saken)
  Jag frågade hur gammal han var och han var nyligen femton fyllda.
  Jag sa att det är ovanligt med såna saker i din ålder och särskilt att man vågar prata om det.
  Då frågade han om jag sett ett spöke och hur det i så fall såg ut.
  Jag berättade lite men då verkade han bli lite orolig och sa något om ”nu är det morfar…jag måste hem…”
  Vi kom överens om att prata någon annan gång.

  Lite osäker är jag vad man kan ta upp, men jag har bara besvarat frågor.
  Ovanligt sånt här, det är vad jag känt, i Hofors finns det lite extra, men för lite i mitt hus..

 22. Hur många det är vet jag inte, det kan inte vara många, men jag läste nyligen i en SD-blogg (en av de mer ledande där) att ”vi kan inte ta hit alla Buddhister hur gärna vi ev. skulle vilja”
  Ett uttalande som i sig är mycket korkat eftersom ingen talat om att ta hit alla. Så nog tycks man känna problem inför Buddhister lika väl som inför allt annat än kristna?
  Några av deras bloggare är pro-judiska men det lär försvinna om de kommer till makt, jag tror det är för att vilseleda.
  ”Svensson” har dåliga kunskaper om andra religioner, särsklit Buddhism och Hinduism som de flesta inte vet något om så jag håller inte med dig. De få jag känner som satt sig in i det här har fattat tycke för dessa religioner.
  Och när läser man något negativt om dem? Var?
  Dvs utanför SD:s domäner?

 23. Jag har bott ett kortare tag vid tegelbruket i slutet av 80-talet.

  Upplevde en märklig sak i huset ett par gånger.

  När jag kom in i badrummet en morgon så var det en stor röd blöt fläck i duschkabinen, som såg ut som blod.

  Spolade bort skiten, men nästa morgon så var fläcken där igen.

  Detta fenomen upprepades några gånger medan jag bodde kvar där.

  Det jag hört om platsen är att det ska ligga en gammal galgbacke i skogen ovanför husen på höger sida när man kommer från Hofors.

 24. Hej (några år senare) jag är lite nyfiken på vilket hus vid tegelbruket det pratas om? Bodde på övre storviksvägen 8 som barn och vet att det hände mycket konstigt där som mina föräldrar har berättat. Försöker hitta lite historia där och på så vis kom jag in till din blogg. Huset har även kallats kråkslottet innan mina föräldrar rustade upp det och det har gått rykten om att det har varit en galjbacke på baksidan av huset. Även andra ryckten om husets historia har jag fått höra. Det lär ha varit på 90-talet vi bodde där.

 25. Jag hörde senast för någon vecka sedan om en gammal avrättningsplats på samma ställe. Skall visst finnas några lämningar efter det vid kraftledningen som går där bakom.

 26. Det finns 2 hus (3 egentligen), men är framförallt 2 hus som är mest intressanta i detta sammanhang… För bakom dessa 2 hus (1 rött och 1 gult hus), ska det finnas eller har funnits en kyrkogård… Vet inte vilket av husen det sägs spöka i, men jag känner folk som känner lite obehag när dom passerar gamla tegelbruket… Husen jag pratar om ligger på höger sida, när man kommer från Hofors och åker mot Sandviken… Man ser dom från vägen vid påfarten mot Storvik…

  Jag har inte själv upplevt något (kanske för att jag inte riktigt tror på spöken), men jag är väldigt nyfiken av mig och letar upp spökhus i Gästrikland… Sen tror jag att vissa saker folk har upplevt och upplever, kan ha naturlig förklaring (jag säger inte att det är så)… Vill inte håna någon utan jag respekterar det folk säger sig ha upplevt…

  Ni får kommentera detta, det är lugnt… Menar jag kan ha fel lite i mitt tänk om dessa andeväsen :-)…

 27. Hej Royne ! Menar du det röda huset som ligger på vägen mot Torsåker! Jag har alltid höra att det spökar där. Jag tror också att det spökar eller spökade i det gula huset! Som ligger på vänstra sidan från hofors samma som tegelbruket. Jag fick punktering december -81 jag var höggravid och ville låna telefonen. Det var så obehagligt inne i huset. Så jag väntade utanför huset på min dåvarande man. Jag kan fortfarande känna in obehaget.

 28. Hej Marita!!!
  Det låter intressant det du berättade, jag har oxå hört talas/ läst om att det skulle ha spökat även i det huset oxå…

 29. Jag var till den platsen där husen står och undersökte skogen bakom husen, det ligger en gammal avrättningsplats där + att husen är byggda på en gammal kyrkogård… Fick fram mycke intressanta saker om platsen som ska kollas upp mer, får se om det finns kopplingar till husen eller platsen på något sätt…

  ska undersöka gamla tegelbruket där en liten flicka sägs ha frusit ihjäl i början på 1900-talet

 30. Intressant historia.
  Skulle vilja tipsa er som är intresserade av det paranormala att läsa bloggen paranormalia.se där kan man läsa mer om intressanta spökerier. Det är ett otroligt intressant ämne det paranormala.

 31. Jag bor på i ett av husen på platsen ni talar om, jeg vet vart avrättnings platsen var men var kommer uppgiften om kyrkogård från? Har aldrig hört den förut, det finns inget på gamla kartor men har själv undrat vart dom begravde de avrättade, är oerhört tacksam för all information om området

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *