Trött På Morsan? Flytta Hemifrån CSN Ger Dig En Bra Start I Livet

Jag är som sagt lite bekymrad över att människor sover utomhus nu när det är så extremt kallt också. Vad hände med det utlovade tropiska klimatat i svallvågorna efter den globala uppvärmningen? Hur som helst hittade jag något mycket intressant som jag verkligen hoppas är till för alla landets medborgare och inte endast de nyanlända. Hemutrustningslån. Kanske har jag varit för hård i min kritik mot myndigheter och politiker. Detta är ju väldans snällt faktiskt. Tänk er att ni är 18-20 år, gått ut skolan, arbetslös, har ingen inkomst men ni är sjukligt trötta på att höra er ensamstående mamma tjata om att soporna skall ut och de sena nätterna ni sitter vid datorn desperat letandes efter arbeten, gapandet om att ni skall avbryta er jobbsökarmeditation klockan ett på eftermiddagen i sängen. Enda lösningen då är ju att flytta hemifrån. Och det sägs ju att invandrare och flyktingar är mer framåt än lata svenska oduglingar. De är vår framtid och det kanske beror på att de fått lugn och ro från morsans gnäll och kan koncentrera sig på framtiden.

untitledNu trodde jag, naiv som jag är att CSN, Centrala Studiestödsnämnden, ägnade sig åt finansiering av studier och uppehälle mm under studier. Men så var alltså inte fallet. Man bedriver låneverksamhet för ”utländska medborgare som omfattas av kommunernas flyktingmottagande”. Alltid föreställt mig att det är Migrationsverkets avdelning, alternativt de sociala myndigheterna eftersom de ökar och minskar kostnader beroende på hur många man flyttar fram och tillbaka. Flyktinghushållens ekonomi engagerar mig lite eftersom jag är spänd av förväntan på att se hur Jan Bornestig och Alf Persson lyckats räkna ut att det är en ”god affär” att ta emot ”ensamkommande flyktingbarn” i kommunen.

 

Men för att återgå till CSN. Jag känner till människor (plural) som haft ambitioner och drömmar om att utbilda sig eftersom det är svårt att få jobb i dagens läge. På Arbetsförmedlingen har man dragit ned kursutbudet som man pröjsar för och söker man på egen hand en utbildning måste man på något sätt finansiera den. Det var det jag trodde CSN pysslade med. Tyvärr har dessa människor fått avslag på sina ansökningar om studielån av olika anledningar och ekonomiskt hade de hamnat i ett helvete för resten av sitt liv om de valt att ta andra lån. Farväl drömmar och ambitioner, välkommen nedstämdhet och utan framtidsutsikter.  Men man kan ju alltid skaffa ett eget boende med några kastruller, en pinnstol och porslin från IKEA. Lånet borde i synnerhet intressera alla de uteliggare som finns. Minsta möjliga lån på 5000 räcker nämligen till ett ordentligt tält, en varm sovsäck, ett par underställ och för den trendmedvetne; Pinaler som har sagolandskänsla.

 

För visst räknas väl CSN som statligt bekostnad instutition och visst har väl alla rätt att lika lättvindligt få ta lånet då? Man har ju ändå till 65 eller döden på sig att betala tillbaka lånet som har en ränta under 2010 på 4.90 procent. Du kan till och med flytta utomlands utan problem.

7 thoughts on “Trött På Morsan? Flytta Hemifrån CSN Ger Dig En Bra Start I Livet

 1. Är inte lånet kopplat till studier, gärna avklarade?
  (Ids inte gå till CSN och läsa)
  De bestämmer väl knappast själva om lånetyper, vem kom i så fall med iden, en motion i riksdagen?
  Om det inte krävs några studieresultat så är det här ju en ytterligare livs-förenkling för den arbets-skygge studenten som går direkt från lånvariga studier till förtidspension. Det måste ju både passa och smaka med ett extra bidrag ”där emilla”, för iaf studielånen omvandlas till bidrag när folk pensioneras, dvs de avskrivs.

 2. Problemet är att jag var lite ironisk för några ungdomar eller uteliggare får inget bidrag av CSN för att starta ett hem. Det är bara förbehållet nysvenskarna

 3. Aha, nästa gång ska jag läsa inlägget innan jag kommenterar (:-

  Men jag uppfattar uteliggarna som förhärdade människor som på något sätt vill ha det som dom har det och att alla pengar går till mat och öl.
  Kanske finns undantag.

 4. Men jag undrar om inte invandrarna har rätt till dessa saker som tex: tv / soffa /säng & grytor & porslin direkt kostnadsfritt enligt socialens normer utan lån, ingen ska väl tvingas sova på golvet enlig svensk standard?

  Men bäst att ta ett lån ändå, om inte annat vill nog föräldrarna & släkten ha reskassa/fickpengar på sin resa hit, de kan ju alltid betala tillbaka med deras döttrar eller ta nya lån…

  Jag är en av arbetsförmedlingens offer i studieskandalen & vet exakt hur de prioriterar i den här frågan, jag hade haft jobb idag om jag fått utbildning i somras men mina ansökningspapper bara plopp försvann, fick reda på det genom att jag kollade upp hur ärendet behandlades (i vilket stadie det låg) Ingen info om utbildning fanns på mig varken på dator eller papper.

  Skickade in ny ansökan samma dag, 2 veckor efter fick jag hem avslag på samtliga utbildningar pg av omorganisation & arbetsförmedlingen ville spara en slant.
  JAG HADE HAFT JOBB IDAG!!!!! Nu går man & snart är utstämplad & black som tack.
  Jag bugar & bockar men inte ska man vara samhällskritisk för det, det finns ju mängder med alternativ som tex (A-kasse penningbaserad praktik) & det kostar ju samhället mycke mindre än att ge mig en förbannad utbildning, ellerhur Alf & Jan?

  Likaså läste jag att sossesvinen om de tar makten ska ge ungdomar mellan 20-25 år förmåner som ingen arbetsgivare lär tacka nej till, hur blir det då för oss mellan 25-65 år? Ska inte vi ha en chans att öka på våran framtida pension samt leva i missär fram till denne också? Om du vore arbetsgivare vem skulle du välja? En som kan jobbet i 5 år till eller en ny som kan lära sig jobbet gratis & jobba i 30 år till? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6407830.ab
  Bara att inse fakta, man är körd.

 5. Pike: Du har helt rätt i att invandrarna får sängar,matbord,handdukar,sängkläder,gardiner å´div köksateraljer när dom ”landat”.
  Jag blir bara förbannad när jag tänker på detta så det är nog lika bra att jag låter bli!!
  Tänker tillbaka på en sak som hände mig för lite drygt ett år sedan, då jag från ena dan till den andra blev ensamstående med mina två barn, samt utan möbler vilka mitt x tog med sig.

  Jahapp! Där stod man, 3 veckor innan jul,sjukskriven och på väg tillbaka till livet efter en svår depression,utan vare sig möbler eller speciellt fet plånbok.!!

  Vad göra??
  Hade i det här fallet en himla tur som hade mina nära och kära,vänner och bekanta som hjälpte mig på alla sätt och vis.
  Men pengaproblemet var det ju ingen som direkt kunde lösa åt mig på stört och jag var ju som ni nog förstår i akut behov av hjälp.
  Var tvungen att vända mig till ”soss” för tillfällig hjälp, bara för att komma på fötter lixxom…behövde ju möbler och mat! Och så stod ju som sagt julen för dörren…PANIK!

  Ååå fi fasen!! Hade jag vetat innan vilken förnedring som väntade mig när jag klev in där på socialkontoret så hade jag med högsta sannolikhet noga övervägt självmord istället!!

  Det var ett korsförhör utan dess like och i stället för att som jag trodde, (min dumma nöt!!), att jag förhoppningsvis skulle kunna känna mig lite bättre till mods och en tro på en någorlunda hyfsad jul så grät jag floder när jag gick där ifrån!!

  Det sista jag sa till socialsnubben innan jag med svansen mellan benen och med en stor ”dumstrut” på huvudet lämnade ”förhörsrummet var: – Är det meningen att jag ska behöva vara grovt alkoliserad och sitta på skänktorget , eller vara invandrare för att jag ska få någon hjälp härifrån!!
  Jag såg hur han skruvade på sig och såg allmänt obekväm ut över situationen som uppstod…sen gick jag!

  Nästa dag ringde han upp och bad om ursäkt och sa att dom visst skulle kunna bevilja mig lite försörjningsstöd. Jag tänkte nästan be honom dra åt helvete men gjorde det inte med mina barn för ögonen. Men aldrig mer säger jag bara!!
  Det kändes som att man inte var vatten värd i deras ögon,och då har jag ändå jobbat och betalat skatt i detta jävla samhälle under en massa j*vla år!!

  Känner bara för att skriva detta: FUCK ”SoSS” I HOFORS!! (vänligaste kommunen i Sverige)

  Jag hoppas iaf att det kommer att lösa sig till det bästa för dig Pike 🙂

 6. Man kan som sagt inte premiera en grupp människor mer som faktiskt har mindre anknytning till vårt samhälle och låta byråkratin mala ned människor med tillfälligt behov av hjälp som bidragit till att systemet finns.

 7. Min första tanke efter att ha läst Lucias text är en tanke som ofta återkommer:
  ”Det finns idioter överallt”
  En aldrig upphörande strid ström av idioter och de som förstör mest är de som har såna där befattningar där de har en viss makt över andra.
  Även där är idiot-fenomenet ganska vanligt.
  Vi har en myndighet, J.O, dit man kan anmäla dessa idioter men den myndigheten ger iaf jag inget för, den fungerar liga ”bra” som många andra myndigheter, man avskriver nästan allt, utan motivering.
  En annan sak är att det oftast är nödvändigt att kunna tala för sig för att få rätt, talets gåva en nödvändighet i ett idiot och mygel-land som Sverige är liksom många andra länder.
  Skulle idioten på ”soss” ha ringt och bett om ursäkt samt erbjudit stöd ifall Lucia inte lämnat idioten med väl valda ord?
  Om hon i stället skrikit ”DRA ÅT HELVETE” så skulle idioten inte ha ringt upp och gjort sin plikt.

  Jag brukar också säga min åsikt, omgående eller efteråt när jag möts av idiot-beteende av såna som inte är idiot-klassade av psykläkare och placerade i lämpliga arbeten.
  Det har alltid lönat sig, det kommer ofta ursäkter från vederbörande eller från en chefsperson.
  Jag har stött på idioti på Swedbank i Hofors, anmält till kundombudsmannen och fått ett långt ursäktande svar.
  Jag har lämnat Swedbank och gått över till Skandiabanken.
  Kar stött på idioti vid vårdcentralen i Hofors men den idiotin var beroende av annan idioti vid en annan vårdcentral.
  Fick ett långt ursäktande brev med konstiga förklaringar från den andra vårdcentralen men från Hofors VC kom inte ett knyst. Antagligen för många idioter där. Men dom var ganska vänliga, hur korkade dom än var.
  Bara att hålla sig någorlunda frisk eller iaf undvika såna ställen.
  Vid ett av mina sex besök där förgäves (bara för att få ut journaler som de beställt från den andra vc) så blev jag vittne till hur en gammal man i rullstol beklagade sig över att ha drabbats fel av personalen. tror inte det är ovanligt.

  Summa:

  För att stävja idioti måste man kunna tala lite för sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *