Hofors Kommun Är En Idrottskommun – OS I Hofors 2020

Egentligen letade jag efter bilder av gamla ”Fontänparken” efter ett tips om att det möjligen kunde finnas på Fotohistoriska med bilder från vår omgivning. Men jag snubblade över något helt annat, ganska sensationellt för min egen del.

En backhoppningsanläggning i Hofors och närmare bestämt på Skållberget. Mycket intressant med tanke på att Hofors Kommun nu marknadsförs via TV-reklam som idrottskommunen att blicka tillbaka och verkligen kunna säga att det rent historiskt varit så. På detta Skållberget skulle det även finnas ett utkikstorn som mer fungerat som brandtorn. Senast uppdaterat på 1930-talet. Jag gjorde en efterlysning på Facebook bland mina vänner och bekanta och ganska snart fanns där människor som kunde berätta var berget låg och själv besökt det på den tiden utkikstornet fortfarande stod kvar. Dr Depth erbjöd sig att gudia upp på berget och snart väntade en enorm (satans) uppförsbacke. Drygt 10-12 minuters knallande. Spåren efter utkikstornet hittade vi ganska omgående.

Idag finns tyvärr inte tornet kvar, men det vore på sin plats att återuppföra det både för turismen och de boendes räkning igen. Nu kunde man bara ana den fantastiska utsikten som en gång fanns från tornet. Man skall ha sett Edsken och Fullen i fjärran, för att inte tala om hela Hofors.

Vi räknade ut med hjälp av bilderna på Fotohistoriska, att hoppbacken borde ligga lite till vänster om resterna av utkikstornet och ganska snart fann vi spåren i form av ruttnat virke och rostiga bultar.

Men att hitta underbacken och räkna ut exakt vilket håll man hoppat ut var knepigare. Det tog sin tid i tvära marker. Gick först åt helt fel håll mot ett stup men rundade snart hela toppen på berget och såg plötsligt förändringar i markerna som verkade gjort av människor.

Helt klart på rätt spår fortsatte vi nedåt i branten för att försöka hamna på samma plats där ett tidigare foto är taget av backen. Hittade på vägen något som bara måste ha en mycket intressant historia bakom sig.

En plåteka liggandes i underbacken. Hur den kommit dit eller vad man egentligen gjorde med den måste bara vara en fantastisk historia som någon äldre läsare känner till. En vadslagning? En fyllegrej? Föregångarna till Evel Knievel eller Jackass-grabbarna? En inte helt avskräckande plats att åka plåteka på om man säger så:

Det var alltså den här vyn jag ville ta en modernare bild på. I efterhand stod vi möjligen lite mer till höger, lite för långt ned i underbacken. Men i stort sett ser det numer ut så här:

Lek med tanken att hopptornen funnits kvar och att man dessutom nyttjat resten av berget till en skidanläggning både utförs och mer horisontellt. Hofors OS 2020. Vad skall man egentligen med Holmenkollen och Falun till när förutsättningarna är minst lika bra om inte bättre i Hofors som numer även är en Idrotts-kommun. jag förevisades även en plats vid Hammardammen, bakom vattenverket där det tydligen också skall ha funnits ytterligare en hoppbacke fast aningen mindre.

11 thoughts on “Hofors Kommun Är En Idrottskommun – OS I Hofors 2020

 1. Varför måste ett fornfynd i hofors med omnejd vara en fyllgrej, egennerfarenhet, eller

 2. JAG HAR ÅKT PÅ EN PLAST KASSE NER FÖR HOPPBACKEN I FALUN!

  JÄVLARS VAD FORT DET GICK! 🙂

 3. Men får ekan ligga tillräckligt länge så blir den ett fornfynd. Eftersom ni verkar vilja sätta Hofors på kartan i positiv mening som omväxling så skall ni här få ett gratistips : det skall ju byggas rondeller efter E-16 genom hofors så dra ner plåtekan och lägg i en av dem och påstå att ni hittat en livbåt till Noaks Ark, det måste bli en kioskvältare, sug på den ni.

 4. Även jag har åkt på en plastpåse nedför underbacken i Falun, tyvärr brändes den sönder och så även mina träningsbyxor, så där kan man snacka om att gå med rumpan bar 😀

  @Per Olof: Så sant som det är skrivet, redan nu kanske den har en tillräckligt intressant historia för att hamna i en monter på hembygdsgården. Betvivlar att den har något med Noak att göra, men kanske Titanic?

 5. I stället för en eka så kan det vara en persontransport för olyckor nere i en gruvgång, man vill då ha något hårt som tar smällarna när personen ska fraktas runt, en mjuk bår eller en fjäll pulka som de kör med vid laviner funkar inte nere bland sten, och plåt ligger i tiden för plast är en sentida uppfinning.

 6. Har i flera år, av och till, letat efter aktuella bilder på brandtornet. Ledsen att se att det är rivet, men då kan jag åtminstone sluta leta. Bodde själv i Hofors i början på 70-talet och flyttade -75. Var upp till tornet med kompisar flera gånger, nyfikna 11-12-åringar ni vet. Första gången jag var upp var den gamla plattformen med ”huset” kvar men i väldigt dåligt skick. En hel del plankor i golvet var trasiga och andra sviktade en del, men luckan upp i golvet var åtminstone öppen så det var fritt fram att gå upp.
  Sedan någon gång -74 eller -75 snickrades en ny plattform utan hus med med ett slags vindskydd istället och så sattes lås på luckan. Inte för att det stoppade oss, vi klättrade på utsidan av tornet upp på plattformen. Fullständigt livsfarligt naturligtvis, men vi skulle bara upp.
  Hoppbackens träkonstruktion var till stora delar nedrasad då men fullt igenkännbar som hoppbacke. Minns att jag tyckte det var konstigt att lägga en hoppbacke här när slalombacken var på andra sidan vägen. Någon som vet varför tornet revs?
  Hur som helst var utsikten otrolig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *