Hofors Kommun Brandskattar Innevånarna

I det närmaste en hjärtattack får jag när en bekant ringer och ber mig läsa en nypublicerad artikel på Arbetarbladet.

För Hoforsborna blir den totala skattehöjningen 50 öre nästa år.

Det är det kärva ekonomiska läget som kräver kraftfulla åtgärder. Kommunen beräknas gå 13 miljoner kronor back 2011.

För att snabbt få in mer pengar till kommunkassan ser ekonomichefen, Christer Ekendahl, inte att det finns någon annan möjlighet än att höja skatten.

Enligt Ekendahls förslag som politikerna nu ska godkänna höjs kommunalskatten med 24 öre per 100 intjänade kronor nästa år, från 22:65 till 22:89 kronor totalt.

I och med nybildandet av en regional trafikmyndighet sker en skatteväxling från kommunerna till landstinget med 26 öre.

– Alla övriga kommuner sänker skatten med 26 öre motsvarande höjningen av landstingsskatten, men det har vi alltså inte möjlighet till i Hofors, säger Christer Ekendahl.

Hoforsborna får betala 50 öre mer i skatt. Hoforsbornas totala skattesats blir på så vis 34,32 mot dagens 33,82.

I Hofors är kommunens problem är att kostnader inte har sjunkit i takt med befolkningsminskningen och det tar tid innan de besparingsåtgärder som väntar får effekt.”

Det är totalt orimligt med tanke på vilka jävla idioter som styrt fartyget åt det här hållet med underskottet. Det bör i första hand plockas från deras löner. Alltså kapa direkt från kommunaltjänstemännen och politikernas arvoden tills plånboken visar lite plus.  Jag tar detta som en direkt personlig förolämpning vilket övriga Hoforsbor också bör göra.

23 thoughts on “Hofors Kommun Brandskattar Innevånarna

 1. Ibland (ganska ofta) finns anledning att fundera över hur tankegångarna går i kommunhus runt om i landet. För Hofors del har socialbidraget till utrikes födda ökat från 3,3 Mkr 2005 till 10,3 Mkr 2010, och kommer att fortsätta att öka i minst samma takt om man fortsätter som hittills, eller rent av ökar intagningstakten av arbetskraft till jobb som inte finns.
  Kommunchefen anser att det finns en stor potential och att arbetstillfällen skapas med en ökad invandring. Det finns skäl att påminna om att antalet anställda i privat näringsliv idag är detsamma som 1950 samtidigt som antalet innevånare i landet ökat med 2,3 miljoner under samma tid. Källa : http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2010/Maj/Ingen-tillvaxt-av-privata-jobb-sedan-1950/
  Förhoppningsvis har kommunchefen information som vi övriga saknar och det är på sin plats att han nu preciserar vilka arbetstillfällen som han ser uppstå av den ökande inflyttningen.
  Den nu aviserade skattehöjningen är bara början på en rad av ytterligare höjningar om man inte inser att man måste rätta mun efter matsäcken.
  Lågkvalificerade jobb flyttar ut från Sverige och lågkvalificerad arbetskraft ( med få undantag) flyttar in till Sverige. Är det verkligen så svårt att förstå vad resultatet kommer att bli.

 2. Intressant, låter inte mycket, men med tanke på alla andra nedskärningar & höjningar så blir det ju en hel del. Många bäckar små som man säger. Varför inte bara ta ”Vinsten” från flyktingbarnen istället, de va ju en så god affär.

 3. Färre invånare och minskat statsbidrag är den största boven i dramat. Det är som vanligt i Hofors Jävligt lätt att gnälla så fort det inte passar. Men alla Bessewissrar ute i samhället kanske har bättre sparförslag ??Att säga att man ska ta av vissa lönen kan man väl tycka , men det hjälper ju knappast Hofors i denna situation.Vi kanske ska stänga ALLA fritidsanläggningar inkl. Entre ungdom? Jag är ledsen , men inte ens det skulle räcka. Jag skulle tro att alla seriösa förslag på hur man kan spara pengar kommer att beaktas.

 4. Det var inte skrivet att de skulle bli av med sin lön utan sänka den drastiskt för att visa den goda viljan kanske. Trots allt folket som står bakom genomkorkade beslut och varför skall medborgarna i kommunen straffas för det i första hand.

  Skattar ens de tjänstemän som bor utom orten för sina inkomster här till exempel eller åtnjuter de lägre skatter på sina hemorter?

 5. Det är just vad man gör Pike…. 1 miljon från den verksamheten går in till kommunens underskott! Dvs ensamkommande bidrar med en miljon från sin verksamhet så att underskottet blir mindre. Men vi kan för all del ta bort den verksamheten och ha en miljon till i minus plus att vi tappar ytterligare innevånare med sänkta statsbidrag som följd. Börja i andra änden! Vad kan skapa nya jobb och möjligheter i kommunen? Ibland måste man våga satsa för att komma ur en svacka. En skattehöjning blir lite av en konstgjord andning men det behövs nya tankar och idéer för att förändra på lång sikt. Där håller jag med om att Kommunen har tappat greppet.

 6. Men skäggisarna då? Kommunen borde väl rimligen gå med vinst så mycket kreativa och företagsamma ensamkommande män som spelar barn som ni tagit emot?

 7. Det är faktiskt så att det är föreslaget att höja skatten med 50 öre, men tack vare skatteväxlingen så blir det netto en höjning med 24 öre. Planen är att sänka skatten för 2013 med 25 öre och med 30 öre 2014. Anledningen till att det är som det är just nu beror på att svenska folket i ett val som hölls för ett år sedan valde en skattesänkarlinje, det får effekter som vi på motsatta sidan försökte påtala, men som effektivt tystades ner. Det borde vara självklar matematik att lägre skatter betyder försämringar och nedskärningar på andra håll. I vårt fall, liksom i många andra kommuner har man gigantiska problem just nu till följd av detta.
  Vi har dessutom ännu ett problem. det sker en befolkningsminskning med ca 100 per år, övriga kommuner i närområdet har inte det problemet. 100 invånare = ca 4,5 miljoner i skatteintäkter, 25 öre i skatt = ca 4,5 miljoner. Ja ni kan räkna själva. Skattehöjningen handlar om att skapa utrymme för att kunna göra drastiska åtgärder för att minska utgifterna. Utgifter, som sagt till stor del kommer från att regeringen beslutat utförsäkra sjuka som sedan tvingas leva på försörjningsstöd. Någon kanske hävdar att det är samma lika skatter, men det är skillnad när kalaset ska betalas, vilket vi känner av nu.
  Förslag på frysning av arvode för förtroendevalda finns dessutom redan. Men som sagts tidigare finns det bara en heltidspolitiker i kommunen, det handlar om marginellt små summor.

 8. @ Niklas: Saknade din klarsynta analys över denna nyhet som ingen verkade vilja kommentera vare sig i media eller från politikerhåll:
  http://hoforsbloggen.se/?p=7296 lite off topic men sååå jag har väntat 😉
  —-
  Man kan inte skapa arbeten på flyktingar och invandring och tro att det skall lösa problem med ekonomi i längden. Det är ju indirekt människohandel. För att det skall hålla måste vi hela tiden räkna med en ström av hjälpsökande människor som betalas med bidrag under oöverskådlig tid, löner till dem som skall arbeta i verksamheten med pengar från samma skattekista.
  —-
  Men det finns som några av er nämner, möjligheter att arbeta sig ur situationen. Men hur skall man lyckas locka företag att etablera sig här när det är så uppenbart att de styrande inte har en fullgod kompetens utan hellre ser till sina egna fickor?
  …..
  Vi har möjligen ett till orosmoln i fjärran med ekonomin. Snöröjningen. Vet inte hur kommunen budgeterat för den, men det finns risk för ett ännu större underskott och det kan man varken beskylla kommunledningen eller någon annan för, möjligen Kung Bore.

 9. @ Xamuel: Det är något jag missar här så kan du vara snäll att förklara som du skulle göra för dina barn varför Alliansen skulle vara ansvarig för skattehöjningen som bara drabbar de som bor i en Socialistisk kommun?

 10. http://gd.se/nyheter/hofors/1.4011537-skattechock-i-hofors
  ”Med anledning av bildandet av en regional kollektivtrafikmyndighet görs en skatteväxling med landstinget på 26 öre. Skatteuttaget i Hofors minskar alltså med 26 öre men höjs med lika mycket i landstinget. Men därifrån höjs skatten med 50 öre i Hofors, ­vilket innebär att Hoforsborna får höjd skatt med 24 plus 26 öre, det vill säga 50 öre”
  Nå är det 50 öre eller 24 öre?

 11. Niklas, Du måste skämta? Ser du fortfarande vinst i dem? Du är en gambler som ser vinst i varje lott verkar det som, det finns hjälp för spelberoende att få, sök den.

 12. En höjning med 50 öre blir 24 öre netto???
  För att sen sänka med 25öre(netto?) så blir det =0 öre netto /brutto?
  Och 30 öre (netto/brutto)?

  Så är ni hoforsbor blåsta igen….

  Ja ett klassiskt räkna fel syndrom..

 13. Nettohöjningen av kommunalskatten blir 24 öre, landstinget höjer samtidigt skatten med 26 öre vilket i slutändan innebär en total höjning med 50 öre. För 2013 ligger en inplanerad skattesänkning med 25 öre för att följas av 30 öre året efter, vilket innebär en total skattesänkning mellan 2012-2014 med 5 öre. Kommunen kan dock bara fatta beslut om kommunalskatten, vilket innebär att det kan bli ett annat resultat beroende på vad landstinget beslutar.
  Förklara som för ett barn…
  Försäkringskassan utförsäkrar människor som de anser arbetsföra, men som i raktiken inte kan utföra arbete, dessa hamnar då i kommunens försörjningstöd. Försäkringskassan finansieras via staten, försörjningsstöd via kommunen, alltså en direkt kostnadsökning för kommunen pga skattesänkningar. Detta påstående baseras på tidigare socialförsäkringsminister Christina Husmark-Perssons uttalande om att förrändringarna i socialförsäkringen ska finansiera skattesänkningarna. Detta ser vi nu resultatet av. Vi kan alltså konstatera kostandsökningar som drabbar samtliga kommuner.
  Det statliga kommunstödet har också blivit mindre eftersom regeringen ”lånade” av 2011-2014 års stöd för att öka stödet 2010.
  Till detta ska man också ha i åtanke att våran kommun till skillnad från andra i närområdet har en nettominskning av kommuninvånare. Det innebär att kostnader som kommunen har (som i sin tur är gamla åtaganden från tiden då kommunen var avsevärt större) inte kan finansieras med nuvarande intäkter. alltså måste en intäktsökning tillkomma för att kunna hålla skeppet flytande medan man minskar kostnaderna. Bildligt talat, vi måste pumpa läns medan vi tätar läckorna. Detta beror alltså inte på om vi är en socialistisk kommun eller ej, utan på att vi antalet människor som dör inte uppvägs av antalet människor som flyttar in/föds.
  Minskningen av befolkningsmängden är också något som måste åtgärdas, antingen genom att minska kostymen, eller fylla ut den. Helst då fylla ut den naturligtvis.

 14. Sa jag något om en vinst Pike? Jag sa att den verksamheten bidrog med en miljon från sin budget för att täcka en liten del av kommunens minus! Men du kan för all del förklara för mig vad Hofors kommun tjänar på att ta bort den verksamheten?
  Jag blev i alla fall mycket glad i går när jag för första gången såg kommunens reklamsnutt på TV4 där man marknadsför sig som en idrottskommun och vill locka hit andra föreningar. Äntligen! 🙂 Men det finns mer man kan marknadsföra oss med tex naturen och fiskevattnen som finns här eller hur Bloggis 😉

 15. Största problemet för Hofors är att ingen utifrån får möjlighet att etablera någon typ av affärsverksamhet här. Om det bara andas om en ny idé,vips har nån av infödingarna bommat igen den dörren.Se bara på catering,måste en ha monopol på den? Går det för en att driva 5-6 olika matställen samtidigt? Då inga nya tankegångar släpps in blir resultatet det omvända!

 16. @ Niklas: Ja den reklamen sätter ju fokus på vad Hofors kan erbjuda men kan bli betydligt bättre. Vet inte om du läste inlägget om den gamla hoppbacken igår, men idag diskuterade vi flitigt vilken potential Hofors skulle ha som vintersportsort. Fler utförsbackar, mer centrala skidspår och även skidbackar specialiserade för extremsporter och rodelbana. Förutsättningarna finns redan där och med Hagaskolan ombyggt till sporthotell är saken biff. Sommartid fungerar rodelbanan också, golf, kanotstadion, hiking och inte minst fisket som kommunen faktiskt bör utreda och omfördela resurserna på. Men det krävs ordentliga investeringar för att göra detta, men egentligen inte alls mycket.

  @ Knivabo: Sorgligt men sant så börjar det gå upp även för mig att det finns ett företagsklimat som gynnar dem med kommunkontakterna i första hand. Jag tror man måste vara riktogt provokativ och ha nerver av stål för att bryta ny mark, men å andra sidan är det inflyttade entreprenörer som kan se det de hemmablinda inte gör. Skall man satsa på en verksamhet här skall den inte falla och stå med enbart lokala intäkter. Man måste vidga sina vyer och tänka nytt 😉

 17. Niklas: Vad tog man exakt ifrån för budget? Intressant att man kan omplacera pengar från ett projekt man vet ska gå i stöpet till ett annat? Jag ser inte den inkomsten som du ser i dessa flyktingbarn, jag ser det som ren människohandel det som bedrivs i dagsläget. Vad räknar ni med att de ska bli som stora? Vad räknar ni med att de ska starta upp för verksamheter? Min son får välja själv liksom era barn också borde få göra men på er låter det som att samtliga ska bli läkare eller ingengörer i Hofors & dra in storkovan. Hur många är det som fyller 18 ”svenska år” (Inte hund-år alltså) som faktiskt väljer att stanna i Hofors när tiden kommer? Hur många är det som klarar sin utbildning inom deras angivna tid? -Sätter den gränsen vid 18 år- Vad har man för krav på utbildningar, svenska språket osv?
  Har jag fattat rätt så behöver flyktingbarnen ingen färdig grundskola för att komma in på gymnasielinjer så de går före även de svenska barnen trots att de saknar betyg? Särbehandling ju om det stämmer.
  Man vinner långsiktigt på att ta bort den verksamheten, Samhället blir tryggare & därmed föds även fler Svenska barn,
  Jag ser även orosmolnen på närmre håll när man inte ens har tid & råd att se till våra egna barn, vissa barn lever sämre än invandrare i Sverige, tro mig. Vissa barn lever med varandra utan fungerande föräldrar kontakt, sånt måste vi se till innan vi tar hand om de utanför gränserna. Samhället i helhet håller på att rasa ihop & mycket är på grund av invandringshysterin ni pysslar med.

 18. Det finns ett par ord som bra beskriver dessa kommentarer. Okunskap och rasism, och oftast är det väl okunskapen som föder rasismen. Allt för få tar reda på fakta innan de kräker ut sin vrede..
  Hur många läsare av denna blogg har någonsion varit på ett fullmäktigemöte?? För ni förstår väl ändå att tidningarna oftast lyfter fram det positiva och inte allt för sällan medvetet utelämnar de fakta som ligger bakom besluten. Allt för att skapa den vrede som nu finns ibland Hoforsborna.

 19. Drutten: Helt rätt, tack för att du tänker precis som mig, okunskap & rasism. Det är för jävligt att stödja Människohandeln genom att vilja ta in fler än vi kan ta hand om. Okunskap är frågor, frågor kräver svar, korrekta svar kräver ärlighet, ärlighet kräver vi av dem över oss. Nej jag har aldrig varit på ett fullmäktigemöte, vägrar gå in där då folk kan ta mig för att vara V eller S vilket vore förjävligt pinsamt.

 20. Men va bra Pike… då kan du fortsätta läsa politiskt inkorrekt och få den nakna sanningen framför dina ögon. Sncka om insnöad 😉

 21. Niklas: Exakt vad i min text accosierar du till Politiskt Inkorrekt? Jag utgår mestadels från egna erfarenheter & lyssnar inte på rykten. Så jag börjar fundera på vem av oss som är insnöad? I tio års tid har jag kämpat men hela tiden fått svaret att det finns de som har det värre. Jag har i dagsläget vunnit & fått personliga ursäkter från socialomsorgen & dess brister för att de förbisett mig & mina ”anklagelser” som visade sig vara av sann natur. Så vem är insnöad?

 22. Gällande Politiskt Inkorrekts planerade nedsläckning på söndag så kan man nog uttrycka det som ”Ropa inte hej innan kon står i båset” 😉
  Läste en krönika av Petter Larsson som skulle fira på söndag med att dricka rödvin och läsa Expo.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13804218.ab
  Ett vin han kommer att få sätta i halsen när ett annat projekt lanseras av människorna bakom P.I om ryktena stämmer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *